HIRDETÉS
HIRDETÉS

HÍREK > KÜLFÖLD > Horvátország az Európai Unió 28. tagállamává vált

t: 4900

Horvátország az Európai Unió 28. tagállamává vált

Zágrábban mintegy 170 külföldi vezető politikus - köztük Orbán Viktor kormányfő - részvételével, példátlan biztonsági intézkedések közepette zajlottak vasárnap éjszaka a csatlakozás ünnepi rendezvényei.

Ünnepségeket tartottak több más horvátországi városban, így Eszéken is, ahol Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes mondott beszédet.

A horvát fővárosban, a Jelacic téren tartott központi csatlakozási ünnepségek keretében, sokezres közönség jelenlétében, nem sokkal éjfél előtt szólalt fel José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke, aki úgy fogalmazott: a horvátok visszatértek jogos helyükre, Európa szívébe.

Elismerését fejezte ki azért, hogy Horvátország hatalmas változáson ment át az utóbbi évtizedekben, demokratikus országgá vált, amely tiszteletben tartja az alapvető jogokat.

Herman Van Rompuy, az Európai Tanács elnöke azt emelte ki, hogy a Nyugat-Balkán országai számára a horvát csatlakozás mérföldkő a közös jövőbe vezető úton, amelynek célja: együtt élni békében és jólétben. "A régió éllovasaként Horvátországnak, már mint EU-tagnak, életbevágóan fontos szerepe van" - hangsúlyozta az ET elnöke.

Martin Schulz, az Európai Parlament (EP) elnöke úgy fogalmazott, hogy Horvátország "az európai szellem úttörője", a demokráciára, a jogra és a megbékélésre alapozva építette fel intézményeit, gazdasági reformot hajtott végre, és megmutatta, hogy határozott és kemény munkával elérhető az európai uniós tagság.

Ivo Josipovic horvát köztársasági elnök arról beszélt: több generáció álma vált valóra az unióhoz való csatlakozással, amely egyben alapja az utánunk következő nemzedék "biztonságos, demokratikus és európai jövőjének". Hozzátette ugyanakkor: a horvátok mindig is európaiak voltak, ez kulcsfontosságú része a nemzeti identitásnak, az általuk vallott értékeknek, amelyek legfontosabbika a béke.

Zoran Milanovic miniszterelnök kijelentette: tudni kell, hogy a horvátok "racionális emberek, akik reálisan látják magukat, országukat és szerepüket az Európai Unióban és a világban". Kifejtette, hogy a horvátok identitása sok, néha ellentmondó elemből áll. Egyrészről a közép-európai és főleg a nyugati civilizáció befolyásolja, másrészről a Balkán keleti hatásai alakítják, de mindez együtt tovább gazdagítja Európa "varázslatosan változatos identitását" - szögezte le a horvát kormányfő.

Az Európai Unió vezető tisztségviselőin kívül szinte valamennyi európai uniós tagállam elnöki vagy miniszterelnöki szinten képviseltette magát, egyedül Angela Merkel német kancellár mondta le más irányú elfoglaltsága miatt a részvételét néhány nappal a rendezvény előtt.

A hajnalig tartó zágrábi ünnepi programot közel 700 ezer eurós költségvetésből állították színpadra, és csaknem 700 szereplő váltotta egymást, bemutatva a horvát kultúra és a tudomány értékeit és nagyjait.

Az Eszéken tartott ünnepségen Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes üdvözölte az Európai Unióhoz 28. tagállamként csatlakozott Horvátországot hétfőre virradó éjjel. Előzőleg a kelet-horvátországi városban ünnepi koncertet rendeztek Rúzsa Magdi és Tony Cetinski horvát popsztár részvételével.

Akárcsak a zenében, a határok az Európai Unióban is eltűnnek a nemzetek és országok között - hangsúlyozta a főként fiatalokból álló közönséghez szólva Navracsics Tibor.

Az Európai Unió esély, amit ki kell használni, lehetőség, amelyet meg kell ragadni - jelentette ki. Mint megjegyezte, ma sokat beszélnek az EU válságáról, és mondják, hogy nehezen lendül mozgásba, nehézkesen mozdul az új megoldások felé.

"Különösen ti, fiatalok új életet tudtok vinni az unióba, át tudjátok adni a szervezetnek azt az energiát, lelkesedést, tudást, ami bennetek van, és ugyanígy a magyar-horvát kapcsolatokba is új színt, új ötleteket, új lendületet tudtok vinni" - fogalmazott a magyar politikus a zsúfolásig megtelt eszéki várnegyed főterén.

Navracsics Tibor még vasárnap Pécsett a helyi önkormányzat és a magyarországi horvátok által szervezett ünnepségen azt hangsúlyozta, hogy Zágráb európai uniós tagságával tovább erősödhet az eddig is jó kapcsolat Magyarország és Horvátország között, bővülhet a két nemzet együttműködése.

Úgy értékelte, hogy július 1-jétől újabb fejezet kezdődik a két nemzet nagy közös munkájában, amelyben az összefogás a térség súlyának növekedését eredményezheti az európai nemzetállamok demokratikus közösségén belül.

A vámhatárt jelző tábla ünnepélyes levételével és az éjfél után Horvátországba érkező első autó átengedésével köszöntötték az ország EU-csatlakozását a breganai horvát-szlovén határátkelőhelyen is.

Az eseményen részt vett Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, aki ott volt a zágrábi ünnepségeken is és - a tárca közleménye szerint - az este folyamán egyeztetett Slavko Linic horvát és Uros Cufer szlovén pénzügyminiszterrel.

Horvátország EU-csatlakozását nagyszabású koncertekkel, kulturális és sporteseményekkel ünnepelték vasárnap országszerte.

hirado

2013.07.01. 12:26

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

Legfrissebb hirek