HIRDETÉS
HIRDETÉS

HÍREK > KÜLFÖLD > Ezrek tüntettek ismét a Taksim-téren

t: 4947

Ezrek tüntettek ismét a Taksim-téren

Helyszíni beszámolók szerint mintegy 7-10 ezer tiltakozó vonult a Taksim térre, ahol május 31-én elkezdődtek a kormányellenes tüntetések. A rendőrség mintegy két órán át hagyta, hogy a tiltakozók hangosan szidalmazzák a kormányt, majd távozásra szólította fel, és kiszorította őket a térről. Az Anadolu állami hírügynökség szerint a rendőrök több tüntetőt előállítottak, köztük külföldiek is.

Az elmúlt napokban Isztambulban alábbhagyták a tiltakozások. Az újabb megmozdulást az váltotta ki, hogy a hatóságok a per kezdetéit szabadlábra helyeztek egy rendőrtisztet, aki felett egy ankarai tüntető megölése miatt fognak ítélkezni. Amiatt is tiltakoztak, hogy pénteken katonák a jobbára kurdok lakta Diyarbakirban lelőttek egy kurd demonstrálót, aki egy katonai helyőrség építése ellen tiltakozott.

A kormány azt ígérte, hogy kivizsgálja az incidenst. Szombaton a fővárosban, Ankarában is tüntettek mintegy kétszázan a hatóságok túlkapásai miatt. A rendőrség könnygázzal és vízágyúval oszlatta szét a tömeget.

A törökországi megmozdulások május 31-én kezdődtek az Isztambul központjában található Gezi park átalakítási tervei miatt, de a rendőrség brutális fellépésének következtében rövidesen a kormány ellen fordultak a tiltakozók, a tüntetők egyre inkább Recep Tayyip Erdogan kormányának politikáját támadják.

hirado

2013.06.30. 12:58

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

Legfrissebb hirek