HIRDETÉS
HIRDETÉS

HÍREK > KÜLFÖLD > Magához hívatta Berlusconit az olasz államfő

t: 4975

Magához hívatta Berlusconit az olasz államfő

A római köztársasági elnöki palota közleményt adott ki, amely szerint Napolitano és Berlusconi szerda este találkozott, és véleményt cserélt egyebek között a jelenlegi olaszországi politikai és intézményes helyzetről.

Az államfői sajtóiroda hozzátette, hogy Berlusconit az elnök hívatta magához. Ez alig két nappal a milánói bíróságnak a Ruby-perben hozott ítélete után történt, amelyben hét év börtönt szabtak ki a pártelnökre, és egy nappal a semmítőszéken csütörtökön folytatódó Mondadori-per előtt, melyben korrupcióért első- és másodfokon már 560 millió euróra bírságolták Berlusconit.

A sajtóban megszólaltatott elemzők szerint a PdL-elnök bírósági ügyei okozta belpolitikai bizonytalanságban Napolitano garanciát kért a PdL és a Demokrata Párt (PD) között áprilisban megalakult kormány munkájának folytatására.

Nem véletlen, hogy az államfői közlemény hangsúlyozta: Berlusconi megerősítette önmagának és pártjának a kormány iránti elkötelezettségét, ideiglenesen véget vetve a római kormányválságról az olasz sajtóban napok óta terjedő hírnek.

Ami Berlusconi bírósági ügyeit illeti, Angelino Alfano PdL-főtitkár, jelenlegi belügyminiszter az olasz közszolgálati televízió szerda esti politikai műsorában úgy fogalmazott, nem hiszi, hogy a volt kormányfő bármilyen kéréssel fordult volna az államfőhöz az ítéletek megkerülése érdekében. Hozzátette, hogy a PdL-ben újrakezdésre van szükség a Berlusconi által a kilencvenes évek elején útjára indított Forza Italia szellemiségének feltámasztásával.

Ezzel egy időben Marina Berlusconi, a PdL elnökének legidősebb gyereke, a Fininvest vállalkozói csoport és a Mondadori-kiadó elnöke tagadta a párt egyes politikusainak e heti nyilatkozatait, miszerint apjától a PdL átvételére készülne.

hirado

2013.06.27. 11:20

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

Legfrissebb hirek