HIRDETÉS
HIRDETÉS

HÍREK > KÜLFÖLD > Házi őrizetbe helyezték Pinochetet

t: 2068

Házi őrizetbe helyezték Pinochetet

A 89 éves Pinochet Santiagótól 110 kilométerre délnyugatra fekvő Los Boldos-i tengerparti rezidenciáján tölti házi őrizetét, ahol a vádpontokat is ismertették és aláíratták vele szerdán.

A legfelsőbb bíróság döntése, amely ellen fellebbezés nem nyújtható be, szabad utat nyit Juan Guzmán bírónak, hogy tovább vizsgálja Pinochet felelősségét egy emberölésben és kilenc ellenzéki eltűnésében, akiknek holtteste soha nem került elő. A felrótt bűncselekményeket a Cóndor hadművelet, dél-amerikai diktatúrák összehangolt kampánya alatt követték el, amelynek célja a baloldali ellenzék fizikai megsemmisítése volt az 1970-es és 1980-as években.

Pinochet, aki 1973 és 1990 között volt Chile diktátora, s még soha nem állt bíróság előtt a kormányzása alatt elkövetett súlyos emberjogsértésekért, december 22-én hagyta el a santiagói kórházat, ahol öt napot töltött agyi vérkeringési problémák miatt.

A mostani döntés ugyan közelebb vitte a volt diktátort a büntetőperhez, de a chilei jogrend szerint védőinek még számos lehetőségük nyílik arra, hogy megakadályozzák a bírósági tárgyalást.

Chilében több mint 3000 életet követelt a politikai erőszak, és 27 ezernél több embert kínoztak meg, többségüket Pinochet uralmának első éveiben.

[LHP.HU]

2005.01.05. 20:08

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

Legfrissebb hirek