HIRDETÉS
HIRDETÉS

HÍREK > SPORT > Schmitt újra jelölteti magát MOB-elnöknek

t: 2409

Schmitt újra jelölteti magát MOB-elnöknek

Schmitt az MTI-nek adott év eleji nyilatkozatában jelezte: úgy érzi, vállalt kötelezettségeit, az európai uniós képviselői tagságát - ahol a Kulturális Bizottság alelnökeként a sporttal is foglalkozik - össze tudja egyeztetni társadalmi feladataival, a NOB tagságával, a Környezetvédelmi Bizottság és az Olimpikonok Világszervezete vezetésével.

A MOB elnöke az újév kapcsán vissza- és előre is tekint. Mint fogalmazott: ha négyéves olimpiai ciklusban gondolkozik, akkor a magyar küldöttség Salt Lake Cityben és Athénban egyaránt a hagyományoknak megfelelő csapattal vett részt, a versenyzők többsége becsülettel helytállt, így a MOB 110 esztendős történetéhez méltóan, a NOB Charta előírásainak megfelelően betöltötte hivatását.

Ezzel szemben Schmitt nem emlékezik vissza szívesen az athéni szereplést beárnyékoló doppingvétségekre, amelyek súlyos kárt okoztak a magyar sportnak, az olimpiai mozgalomnak. Széles körű társadalmi összefogást, a tudomány, a média, szakvezetők, edzők, egykori kiváló sportolók, testnevelő tanárok együttműködését szorgalmazza annak érdekében, hogy hasonló esetek ne ismétlődhessenek meg.

A MOB elnökének véleménye szerint a hazai olimpiai mozgalom nehéz időszak elé néz. A sporttörvény a rendszerváltás előtti központosítás visszaállítását irányozta elő, ami az állami feladatokat közmegelégedésre ellátó civil szervezeteket, közhasznú testületeket - mint például a MOB - fiókintézménnyé történő leminősítését valósítja meg. Mindez teljes mértékben ellenkezik az európai uniós követelményekkel és előírásokkal.

Schmitt hangsúlyozza: a 2005-ös költségvetés is ezt a szellemet tükrözi, így a MOB költségeire csupán ötvenmilliós keretet hagytak jóvá, ami töredéke a szükségesnek. "Lehet, hogy a sportköltségvetés végösszege emelkedett, de az erősen vitatható átcsoportosítás következtében az eddig is nehézségekkel küzdő versenysportra a korábbiak felét kívánják fordítani" - vélekedik a MOB elnöke, aki azonban azt a reményét is kifejtette, hogy az első hónapok eltelte után - amikor jóslatai szerint a sport a működőképességének határára kerül, akkor - a döntéshozók felelősségüket átérezve még további hat-nyolcszázmillió forinttal megemelik a versenysportra fordítható állami támogatást.

"Az újabb olimpiai ciklus kezdetén a sporttörvényhez és a NOB Chartához való alkalmazkodás érdekében módosítjuk a MOB alapszabályát. Ez kiváló lehetőséget kínál a megújulásra" - folytatta Schmitt Pál. Hozzátette: a játékok műsorán szereplő sportágak szakszövetségei mellett kellő előkészítés után teljes jogú tagként be kívánják fogadni az olimpiai családba a NOB által elismert 28 sportág szövetségei közül azokat, amelyek Magyarországon is működnek. Schmitt többek között a sakkra, a karatéra, a rögbire, a tájfutásra, a versenytáncra, a testépítésre, a golfra és a vízisíre utalt.

"Biztos vagyok abban, hogy a szövetségek örömmel fogadják kezdeményezésünket, csatlakoznak hozzánk és ezzel a Magyar Olimpiai Bizottság, a magyar sportélet egészének meghatározó, civil szervezetévé válnak" - mondta Schmitt. A Magyar Olimpiai Bizottság megalakulásának 110 éves jubileumának méltó megünneplésére is készül. Ez alkalomból a szeptember végén, október elején rendezendő budapesti birkózó-világbajnokság idején Jacques Rogge, a NOB elnöke a magyar fővárosba látogat.

A MOB igyekszik a 2006-os torinói téli és a 2008-as pekingi nyári játékok felkészülését szakmailag és technikailag elhivatottan koordinálni, míg az iroda csökkentett létszámban beköltözik a Sportok Házába. Schmitt Pál reméli, hogy az általa vezetett olimpiai csapat Pekingben ismét jó szerepléssel örvendezteti meg a magyar sportkedvelőket, hiszen a hagyományokra támaszkodva kiváló szakemberek, edzők és rátermett versenyzők összefogása, együttműködése nyomán folytatódhatnak a sikerek.

[LHP.HU]

2005.01.02. 22:15

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

Legfrissebb hirek