HIRDETÉS
HIRDETÉS

HÍREK > KÜLFÖLD > 70 éves túlélőt találtak Indonéziában

t: 2074

70 éves túlélőt találtak Indonéziában

Két héttel a december 26-i katasztrofális erejű indonéziai földrengés és azt követő, több dél-ázsiai országot érintő szökőár után továbbra is napról-napra emelkedik a halálos áldozatok száma. Jakartában szombaton hivatalosan bejelentették, hogy az elmúlt huszonnégy órában további 3000 holttestre bukkantak és ezzel az áldozatok száma Indonéziában 104 055-re emelkedett. Mintegy 10 000 embert változatlanul eltűntként tartanak nyílván.

A szombati jakartai sajtó újabb, szinte csodával határos túlélésről számolt be. A mentőosztagok saját háza romjai közül még csütörtökön, azaz tizenegy nappal a történtek után egy hetven éves férfit mentettek ki. Az idős férfi, aki hat gyermek apja, annak köszönheti a túlélést, hogy víz szivárgott be a romok alkotta börtönébe, s noha mozogni nem volt képes, a vízből inni tudott. A férfi elmondta, hogy a két hét alatt többször elvesztette az eszméletét. Hat gyermeke és felesége életét vesztette a szökőárban.

A szökőár az Indiai-óceán partvidékén tizenkettő, más jelentések szerint tizenhárom országot érintett. A szombati indonéziai adatokkal együtt a katasztrófa sújtotta országokban az áldozatok száma 156 108. A sebesültek száma meghaladja az 500 ezret és mintegy 5 millióan szorulnak azonnali rendkívüli segélyre.

Ugyancsak az indonéz sajtó számolt be szombaton arról, hogy az országnak az elkövetkező öt évben átszámítva mintegy 1,7 milliárd euróra van szüksége az újjáépítés biztosítására. Pénzügyminisztériumi források szerint Jakarta Európában igyekszik olyan pótlólagos kedvező hitelekhez jutni, amelyeket 20-30 éven keresztül fizethet vissza.

A világszervezet "lehető legnagyobb" mértékű segítségét ígérte Srí Lankának az újjáépítéshez Kofi Annan ENSZ-főtitkár, aki Indonézia után szombaton ott tett látogatást a délkelet-ázsiai szökőár sújtotta térségben. Srí Lanka a december 26-i katasztrófában érintett országok közül a második legnagyobb csapást szenvedte el: péntek esti adatok szerint 30 680 lakost találtak meg holtan, közel ötezren eltűntek, tizenhatezren megsebesültek és több mint 580 ezren váltak hajléktalanná.

Az ENSZ ígérete szerint a hétvége folyamán Srí Lankán minden rászorulót - becslések szerint 750 ezer embert - ellátnak egy alapvető létszükségleti cikkeket és élelmiszert tartalmazó csomaggal. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója szerint a járványveszélyt elhárították a szigetországban.

[LHP.HU]

2005.01.08. 23:43

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

Legfrissebb hirek