HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZIN > AKI A VIRÁGOT SZERETI... > Tavaszi virágok

Vannak olyan növények, melyek már az első fagymentes éjszakákat meghálálva életre kelnek és virágaikkal hirdetik, hogy bizony vége a télnek. Lássuk kik ők!
Ahogy telnek-múlnak a téli napok, egyre gyakrabban gondolunk a tavaszra, titkon már arról álmodunk, hogy újra rügyeznek, virágba borulnak a fák, a kertek, kivirul körülöttünk a világ. Amíg a természet késlekedik, addig varázsoljunk mi pompázó, illatozó kiskertet a szobába. Ebben segít Szalay Tünde, az Oázis Kertészet munkatársa.
Enyhe teleken már decemberben megajándékoz bennünket vadrózsára emlékeztetõ virágaival a fekete hunyor. Kecses és - a növény nevével ellentétben - fehér szirmai meghatóan dacolnak a zord idõvel, még a hóval is. Ezek között, akár a gyertyák, aranyló porzók világítanak.
Neve oly találó, hogy az összes európai nyelven így nevezik e növényt. Méternyi száráról körkörösen visszacsüngő, rozsdás-narancssárga, harang alakú virágaival hívja fel magára a figyelmet.
A közterek, a parkok és a botanikus kertek egyik legfeltűnőbb virágú fája még alig vonult be a magánkertekbe, pedig “emberi” mérete, igénytelensége és főleg tavaszi virágpompája miatt több figyelmet érdemelne.
A természet újraéledésének legkedvesebb és leglátványosabb megjelenítői a hagymás virágok. Nagyra becsült növények, az örömteli, szépséges, friss tavaszt köszönthetjük velük a kertben.
Tudták, hogy a virágok is a divat szerint változnak? Színüket, formájukat, tán még illatukat is az aktuális divat diktálja, éppúgy, mint az öltözködését. Nézzük, mi a virágmódi ezen a tavaszon.
A téli napsugarak bátorítására – dacolva a hideggel és a hóval – néhány évelő virág előbújik a földből, hogy megajándékozzon bennünket a tavasz ígéretével. Kecses, törékeny szirmaik ékszerként ragyognak az erdőkben és a kertekben egyaránt.
Amikor megajándékozunk valakit cserepes tavaszi hagymásokkal, gyakran merül fel az a kérdés, hogy mi legyen vele ha elvirágzik? Ebben a cikkemben erről a növénycsoportról szeretnék bővebb felvilágosítást adni.
Tél végén szívderítő, reménykeltő látvány egy-egy virágzó ág, színes pompázó virág. Kevés munkával tavaszt varázsolhatunk a télbe.
Valóságos tavaszidézők a hajtatott virág-primőrökként már gyakori kisebb-nagyobb tulipánok, az illatos jácintok és az élénkszínű sáfrányok, másnéven krókuszok. Ritkábban ugyan, de szépen virulhatnak ilyenkor cserépben a kékvirága fürtös gyöngyikék, esetleg a szibériai csillagvirágok sok mással egyetemben.
Miért ne gyönyörködhetnénk szokatlan kombinációban? Miért ne hozzuk ki a maximumot a tavaszi virágkavalkádból? Miért ne nyújthatnánk meg a virágzási időszakot? Kombináljuk a hagymásokat évelőkkel. Amikorra a hagymások levirágoznak, és a növény elhal, az évelők birtokba veszik helyüket.
A kertek legékesebben viruló virágai kora tavasztól azok a különféle tulipánok, nárciszok, jácintok, melyek ültetése nyár végén, kora ősszel időszerű. Annak érdekében, hogy tavasszal szép látványt nyújtsanak, körültekintően kell helyet választanunk számukra.
Néhány tipp olyan növényekről, melyekről nem is gondolnánk, hogy gyógyhatásúak, s ráadásul otthon is jól nevelhetők.
Tavaszi tőzike Kökörcsin Tavaszi csillagvirág Salátaboglárka Kankalin vagy primula Fürtös gyöngyike

Következő Utolsó