HIRDETÉS
HIRDETÉS

HÍREK > KÜLFÖLD

A tekintélyes indiai és kanadai lapok egy 2002-es kínai szökőárról készült képekkel hatották meg olvasóikat. Később elnézést kértek.
Egy nap alatt újabb ezer holttestet találtak a szökőár által leginkább sújtott indonéziai Aceh tartományban. 12 ezer embert még mindig keresnek.
A mintegy 160 ezer életet követelő pusztító természeti csapás, a cunami után a turizmustól rendkívüli módon függő országok megpróbálják minél gyorsabban újjáéleszteni a létfontosságú iparágat. A körzetben működő búvárközpontok arról igyekeznek meggyőzni az utazókat, hogy újra érdemes felkeresni Thaiföldet vagy a Maldív-szigeteket.
Szakemberek szerint újabb orkán várható
Három katona ma áll bírái elé
Hatalmas sárfolyam zúdult le hétfőn Dél-Kaliforniában egy part menti kis településre. A földcsuszamlás következtében ketten életüket vesztették, 12 személy eltűnt, legalább tízen pedig megsérültek.
Majdnem 7 és fél milliárd dollár segélyre számíthatnak a december 26-i földrengés és szökőár kárvallottjai a dél-ázsiai országokban. A legtöbb segélyt - összesen 1,089 milliárd dollárt - Németországból várhatják a cunami által sújtott országok. A magyar kormány 1,2 millió dollár ajánlott fel.
Nagy-Britanniában öt ember halt meg. Két személyt az ország északi részén, egy medréből kilépő folyó sodort el. A harmadik ember halálát egy leomló pajta okozta az északnyugat-angliai Carlisle-ban. További két embert Yorkshire-ben, illetve Skóciában sodorta el a árvíz. A negyven év óta legnagyobb áradásban 76 ezer háztartás maradt villany nélkül. Hétfőn az iskolák zárva maradtak, a kórházakban elhalasztották az előre tervezett műtéteket.
A Fatah mozgalom jelöltje, Mahmúd Abbász fölényesen győzött a vasárnapi palesztin elnökválasztáson - a felmérések szerint. Abbász éjszaklai nyilatkozatában megköszönte a palesztinoknak, hogy rá szavaztak, és megígérte, hogy véget vet a palesztin nép szenvedésének.
Több mint kétezer holttestet továbbra sem tudnak azonosítani Thaiföldön, az eltűntek száma 3445 főre csökkent az országban. Kofi Annan ENSZ-főtitkár folytatja körútját a szökőár sújtotta térségben, ma a Maldív-szigetekre utazott. Szombat este hazaérkezett a Srí Lankán dolgozó magyar segélycsapat. A Magyar Vöröskereszt már több mint százmillió forintot gyűjtött össze a károsultak megsegítésére.
Az Északnyugat-Európában pusztító vihar éjszaka elérte a Balti-tenger és a Finn-öböl térségét, árad a Néva. Szentpétervárnál már csaknem két métert emelkedett a vízszint, így a világhírű múzeumairól és építészeti emlékeiről ismert történelmi negyedet is eláraszthatja a víz.
Zátonyra futott szombaton egy amerikai atommeghajtású tengeralattjáró a Csendes-óceánon, Guam szigettől 563 kilométerre délre. Az atomreaktor és a hajótest nem rongálódott meg, de a legénység tagjai közül mintegy húszan megsérültek.
Hárman meghaltak, ketten eltűntek a nagy-britanniai ítéletidőben. A szigetországban 30 éve nem tapasztaltak olyan özönvízszerű esőzéseket és orkánt, mint szombaton. Az ítéletidő főként Skóciában, Északnyugat-Angliában és Walesben tombolt, autókat, kamionokat borított fel, hajókat futtatott zátonyra.
Vasárnap reggel megkezdődött a palesztin elnökválasztás. Az Arafat halálával megüresedett posztra Mahmúd Abbász a legesélyesebb jelölt. A mérsékeltnek számító volt palesztin kormányfő a szavazók 52-65 százalékára számíthat az előrejelzések szerint.
Észak-Németországot is súrolta a Nyugat-Európában tomboló vihar.

Első  Előző  Következő  Utolsó