HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZIN > UTAZÁS > Bakancsos

Nemcsak mi, magyarok értünk egyet abban, hogy hazánk fővárosa az egyik legszebb fekvésű város a világon. A Duna által kettészelt, hegyes-völgyes és síkvidéki oldalra osztott Budapest, ez a kétmilliós, nyüzsgő nagyváros, egyedi panorámával bír. Mindez azonban még nem lett volna elegendő ahhoz, hogy az UNESCO Világörökség Bizottsága 1987-ben világörökségi rangra emelje.
A római kori Sopiane - a mai Pécs - IV. századi ókeresztény temetőjét a Világörökség Bizottság 2000-ben azzal az indokkal vette fel a kultúrtörténeti kincsek listájára, hogy a feltárt építményegyüttes építészetében és falfestészetében rendkívül sokoldalúan és összetetten szemlélteti az északi és nyugati római provinciák korai keresztény temetkezési építészetét és művészetét.
A Fertő-tavat az UNESCO 1979-ben egyedi természeti értékei miatt bioszféra rezervátummá nyilvánította, hiszen Európa nemzetközi jelentoségű vadvize és a kontinens legnagyobb sósvizű tava, az eurázsiai sztyeppe tavak legnyugatibb képviselője. A Világörökség Bizottság mindazonáltal - Magyarország és Ausztria példamutató együttműködésben és közös irányelvek szerinti előterjesztése alapján - a Fertő-tavat / Neusiedlerseet az azt övező településekkel együtt 2001-ben mint kultúrtájat vette fel a Világörökségi Listára.
Mi tanúskodhatna jobban a közel ezeréves tokaji szőlő- és borkultúra világhíréről és rangjáról, mint az a tény, hogy sehol a világon nem képzelhető el egy magára valamit is adó borkereskedés kínálata néhány palack Tokaji nélkül.
A Hortobágyon keresztül utazó avatatlan látogatónak a végeláthatatlan füves puszta láttán az az első benyomása, hogy gyakorlatilag talán nincs itt semmi, csak a végtelen horizont. A tekintetet is csak ritkán akasztja meg egy gémeskút, csárda vagy tanya, kisebb fa- vagy bokorcsoport. Mégis mi az, ami miatt az UNESCO Világörökség Bizottsága 1999-ben a Nemzeti Parkot felvette a Világörökségi Listára?
A valamikori "Pannónia szent hegyének" (Mons Sacer Pannoniae) monostora és a benne élő szerzetesközösség egyidős a magyar államisággal, ezért a magyar kultúra kivételes fontosságú részének tekinthető.
A Világörökség Bizottság 1987-ben a magyarországi várományos helyszínek közül Budapest mellett elsőként a Nógrád megyei palóc falut, Hollókot vette fel a Világörökségi Listára.
A Magyarország északkeleti és Szlovákia délkeleti határán elterülő Aggteleki- és Szlovák-karszt természeti és kultúrtörténeti értékekben egyedülállóan gazdag, összefüggő barlangrendszere a két ország közös felterjesztése alapján 1995-ben került az UNESCO Világörökség Listájára.
A Mecseki Parkerdő Misina - Mandulás - Mecsek kapu Magyarürög - Éger-völgyi parkerdő Rácváros - Patacs - Cserkút - Kővágószőlős - Jakab hegy Magyarürög - Remete rét - Orfű - Abaliget
Nyári hétvégeken, szabadságok idején sokan útra kerekednek. Erdei túra vagy városnéző kirándulás, gyalog vagy kocsival? Ki-ki eldöntheti, milyen élményekre vágyik igazán. Vadregényes tájak vagy építészeti csodák felfedezésére egyaránt izgalmas lehet. De a látvánnyal csak a szemünk lakik jól, így a kényelmes cipőn, napszemüvegen kívül egész napra való elemózsiáról is gondoskodnunk kell.
Napfényes hegyek és a csodás fürdőtavak teszik Karintiát a sportos életet élők kedvelt üdülőhelyévé. Túrázók, kerékpárosok, futók, a nordic walking hívei, lovasok, golfozók és vízbarátok mind-mind megtalálják számításukat Karintia hegyei és tavai között.
A szerednyei várrom különleges helyet foglal el Kárpátalja műemlékei között. A legősibb középkori típusú várak közé tartozik, romos állapotában is megőrizte régi jellegét.
Felmászni egy hegyre, mely lentről hatalmasnak és emberfelettinek tűnhet, magasztos érzés. De az út a csúcsig néha embert próbáló, küzdelmes harc az elemekkel, a magassággal, a kövekkel, a sziklákkal, de legfőképpen az embernek saját magával.
Aki turistaként Gemencet, illetve a Duna- Dráva Nemzeti Parkot szeretnék megismerni, annak elsősorban az erdei vasutat és a kisvasút mentén kialakított tanösvényeket ajánlják. A kisvasutat a Gemenci Erdő- és Vadgazdaság Részvénytársaság üzemelteti, évről- évre egyre többen jutnak el vele a vadregényes gemenci erdőbe...
A magyarországi turistaszálláshelyek egyik jellegzetes és sokak által kedvelt formája a kulcsosház.

Első Előző Következő Utolsó