HIRDETÉS
HIRDETÉS

Három magyar katonát meglőttek, tucatnyit pedig botokkal ütöttek és kövekkel dobáltak feldühödött szerb tüntetők hétfőn Koszovóban.

Egyre több drámai videó lát napvilágot arról, ahogy a magyar egyenruhások próbálnak úrrá lenni a háborús állapotokon: egyikük a földön fekve kiáltja társainak, hogy megsérült, a még talpon lévők pedig egymást figyelmeztetik az egyre agresszívebb támadásra.

A honvédek a NATO parancsnoksága alatt működő, koszovói nemzetközi békefenntartó haderő, a KFOR kötelékében teljesítenek szolgálatot. A misszió keddi közleménye szerint összesen 19 magyar és 11 olasz katona sérült meg. Három magyar békefenntartó sérülését lőfegyverek okozták, de szerencsére egyikük állapota sem életveszélyes.

“A sérült magyar katonákat a Magyar Honvédség további kezelésre légi úton, Magyarországra szállítja. A mentőegység az esti órákban Kajári Ferenc vezérőrnagy, a Honvéd Vezérkar főnökének helyettese, a KFOR volt parancsnoka vezetésével indul Koszovóba” - tudatta még hétfő este a Honvédelmi Minisztérium.

Az összecsapásra Zvecan városban azután került sor, hogy a szerb többségű településeken az általuk bojkottált önkormányzati választásokon a szavazásra jogosultak alig pár százalékának támogatottságával albán polgármesterek nyertek, akik az igencsak megkérdőjelezhető legitimitásuk ellenére megpróbálták elfoglalni hivatalukat.

Gyarmati István biztonságpolitikai szakértő szerint már hónapok óta nagyon feszült a hangulat Koszovóban, és benne volt a levegőben egy ilyen jellegű összecsapás.

— A KFOR egy nagyon jól felkészült alakulat, amelyet az összehangolt, alapos kiképzés során az ilyen helyzetek kezelésére is megtanítanak. Az eszkaláció elsősorban a szerb vezetésnek állhat érdekében, amely otthon elég súlyos problémákkal küzd. Lehetnek további összecsapások, de úgy tűnik, Vucic szerb elnök visszalépett egyet és a tüntetők is visszavettek az agresszivitásukból. Az amerikaiak pedig talán először a történelemben figyelmeztették az albánokat, hogy ők se feszítsék túl a húrt - mondta lapunknak a szakértő, aki diplomataként korábban már többször járt Koszovóban.

Gyarmati úgy látja, bármennyire profi a kinti kontingens, nem lehet annyira felkészülni, hogy senki ne sérüljön meg egy ilyen támadásban. A KFOR-katonák lőfegyvert csak önvédelemből használhatnak nagyon szigorú szabályok mellett, elsősorban az arányossági elveket szem előtt tartva, a hétfői szituáció pedig még nem fajult el odáig, hogy ez opcióként felmerüljön.

Szijjártó Péter külügyminiszter szerint a magyar katonák a feladataikat a kapott parancsnak megfelelően végezték.

“Magyarország abban érdekelt, hogy a szomszédságunkban, a Nyugat-Balkánon béke és nyugalom legyen. Mi teszünk is ezért, hiszen katonáink százával szolgálnak Koszovóban és Bosznia-Hercegovinában" - írta.

Jelenleg Magyarország 469 egyenruhással vesz részt a 3760 fős kontingensben, amelyben a misszió indulásakor 1999-ben még 39 állam 50 ezer katonája szolgált.

Akkoriban volt honvédelmi miniszter Szabó János, aki a Blikknek arról mesélt, már a legelején példásan helytálltak a magyar honvédek kint.

— 1999 júniusában fejeződött be a NATO-hadművelet Szerbia ellen, a magyar katonák már július végén Koszovóban voltak. Ők építették fel azt a bázist is, ami aztán tartósnak bizonyult. Én augusztusban utaztam ki, szemlét tartottunk az egységünknél, és azt láttam, példásan teljesítettek a magyar katonák, akiket nagyon szerettek az albán civilek - idézte fel az első Orbán-kormányban dolgozó egykori kisgazda politikus.

De vajon mekkora összegért viszik vásárra a bőrüket a magyar katonák a Balkánon?

Béketámogató külföldi katonai missziókban részt vevők alapellátmánya nettó 266 és 619 ezer forint között mozog aszerint, hogy őrmester vagy éppen ezredesi rangjuk van. Erre rakódik még rá a 11-62 ezer forintnyi vezetői ellátmánypótlék, illetve kapják a hazai illetményüket is, ami egy érettségivel rendelkező közkatona esetében kb. 275 ezer forintnak felel meg - igaz, ezt sok egyéb tényező, például meglévő nyelvvizsga befolyásolja.

blikk.hu

Feltöltve: 2023.05.31.
Megnézve: 634

| Többi

További hírek

Vissza a főoldalra