HIRDETÉS
HIRDETÉS

Molnár Gyula átállásával tovább szorul vissza a szocialista párt.

A nagy hal szép lassan megeszi a kishalat! Úgy tűnik, a Gyurcsány Ferenc volt miniszterlenök vezette Demokratikus Koalíció (DK) felfalja az MSZP-t, amelyből még 2011-ben vált ki. Az évek során számos példa akadt rá, hogy szocialista polgármesterek, helyi képviselők ültek át a DK soraiba. Sőt Gyurcsány 2020-ban azt is belengette, hogy három teljes szocialista alapszervezet állhat át vidéki városokban hozzájuk, ám végül erre nem került sor. Most viszont egy igazi szoci nagyágyú, az évtizedek óta az MSZP csatasorában álló Molnár Gyula is Gyurcsány csapatába lépett át, ami eddig a DK legkomolyabb trófeája. Molnár a hét végén jelentette be, hogy a DK színeiben indul az ellenzéki előválasztáson és 2022-es győzelme esetén a párt frakciójába ül a parlamentben. A politikus jelenleg is a fővárosi XI. kerület képviselője, tuti befutónak számít a választókerületében.

– Több mint 30 éve dolgozom Dél-Budáért, ez idő alatt öt parlamenti választáson szereztem egyéni képviselői mandátumot, ezt a munkát szeretném képviselőként folytatni. Jelöltségemről és támogatásomról az MSZP, a Párbeszéd és a DK vezető testületei hozták meg a döntést. Semmilyen extra ajánlat vagy titkos feltétel nem volt – közölte lapunk kérdésére Molnár. – Ez a kompromisszumos döntés mindannyiunk számára elfogadhatónak bizonyult. A végleges megállapodást június 1-jén Tóth Bertalan, Karácsony Gergely és Gyurcsány Ferenc látta el kézjegyével – tette hozzá. Hiába azonban az egyetértés: a májusi közvélemény-kutatások szerint a DK stabilan vezet az MSZP előtt, a Publicusnál Gyurcsányék 12, a szocik 10 százalékon állnak, míg az Idea Intézetnél a DK 16, az MSZP viszont csak 5 százalékon van.

Megkérdeztük, nem érzi-e úgy, hogy hátat fordított pártjának, s felerősíti azokat a jóslatokat, miszerint a DK felfalja az MSZP-t. – Nagyon fontos látni azt, hogy az előválasztáson győztes jelöltek hat párt közös jelöltjeként indulnak a választáson, a remélt győzelem után pedig hat pártnak kell közösen kormányoznia. A választók az ország rendbetételét várják tőlünk, senkit nem fog érdekelni, hogy az együttműködésben részt vevő pártok és politikusok hogyan viszonyulnak egymáshoz – válaszolta a honatya.

A politikai elemző úgy véli, a választásokig további politikusokat szipkázhat el a DK, amelyik így a legerősebb baloldali erővé válhat.

– Az MSZP-ben sok olyan szereplő van, köztük a pártelnök is, akik csalódottságot érezhetnek az előválasztási taktika kapcsán. A DK-nak pedig vannak szabad vegyértékei a támogatás nélkül maradt, ám azért még jó nevű politikusok beillesztéséhez - értékelte Ceglédi Zoltán, politikai elemző, hozzátéve, 2018 óta az MSZP politikája szinte kizárólag az összefogás jelszavára épül, ezzel szemben a DK identitása egyre erősödött. Utóbbi politikusának lenni szinte egy márkajelet biztosít az embernek, a DK brandje jelenleg erősebb, mint MSZP-é.

– Ugyancsak fontos taktikai lépés, hogy a DK-ban könnyebben elfogadják Karácsony Gergely kormányfőjelöltségét, s egy szintet visszalépve inkább az egyéni képviselőikre koncentrálnak, tudván, hogy ezek száma dönti el a többség kérdését a parlamentben – tette hozzá Ceglédi.

Örömlányokként beszéltek az MSZP-ben több távozóról

2020 februárjában két MSZP-s fővárosi kerületi polgármester egyszerre lépett át DK-ba: Kiss László III. kerületi és Szaniszló Sándor XVIII. kerületi polgármester is elhagyta a szocialistákat. Olyan rossz volt ekkoriban a viszony a két párt között, hogy Tóth Bertalan, az MSZP elnöke örömlányokhoz hasonlította a DK-be átülőket.

blikk.hu

Feltöltve: 2021.06.15.
Megnézve: 105

| Többi

További hírek

Vissza a főoldalra