HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kinek van igaza? A súlyos vérrögképződéses mellékhatások miatt a legtöbb nyugat-európai országban megtiltották az AstraZeneca-vakcina használatát az 55-60 év alattiak esetében, Magyarországon viszont a hivatalos protokoll szerint a veszélyeztetettebb korosztályt is be szabad oltani ezzel a vakcinával.

Áprilisig, 34 millió vakcina beadását követően 169 ritka agyi vérrögképződéses esetet jelentettek Európában azok körében, akiket az AstraZeneca-vakcinával oltottak be. Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) szerint az életveszélyes mellékhatás túlnyomóan 60 év alatti nők esetében jelentkezett. A német szakbizottság meg is állapította, hogy a vérrögképződés esélye húszszoros az AstraZenecával beoltott, 60 év alatti nők esetében.

Nem csoda, hogy az utóbbi hetekben a legtöbb nyugati országban szigorúan korlátozni kezdték az AstraZeneca használatát, és már csak az idősebb korosztálynak engedik beadni ezt a vakcinát. Rájuk ugyanis a jelek szerint nincs kedvezőtlen mellékhatással.

Csütörtökön az olasz és a spanyol kormány jelentette be, hogy 60 éves kor alatt senki nem kaphat a vakcinából, Németország és Hollandia ezt már korábban meglépte. Finnország és Svédország csak a 65 évesnél idősebb polgárainak adja az AstraZenecát, Belgium és Franciaország 55 évnél húzta meg a határt. A németek már azt is bejelentették, hogy azok a 60 év alattiak, akik már megkapták az első dózist az oxfordi vakcinából, a második oltást már másik, biztonságosabb oltóanyagból kapják majd.

Magyarországon viszont más a helyzet. Az operatív törzs ajánlása szerint a vakcina 18 év felett bárkinek adható, azoknak is, akikre a nyugati szakvélemények szerint a legnagyobb veszélyt jelenti.

A Blikk a hét elején első kézből győződött meg róla, hogy tömegesen oltottak 60 év alatti nőket a budapesti oltópontokon, köztük a különösen veszélyeztetett, 30 év alattiakat is.

A Blikk szerette volna megtudni, miért oltják ezzel a vakcinával azokat Magyarországon, akikre az eddigi adatok szerint az AstraZeneca a legveszélyesebb lehet. Kíváncsiak voltunk arra is, számon tartják-e az agyi vérrögképződéses mellékhatásokat Magyarországon. A „Koronavírus Sajtóközpont” azonban egyetlen kérdésre sem felelt, annak ellenére sem, hogy minden olvasónknak elemi joga lenne tudni a válaszokat ahhoz, hogy megalapozottabb döntést tudjanak hozni a vakcina elfogadása előtt.

Müller Cecília mindamellett a tegnapi sajtótájékoztatóján elmondta: Magyarországon nem találtak többlet trombózisos esetet az oltások után, sőt, összességében kevesebb a trombózisos eset most, mint a járvány előtt. Arról azonban nem beszélt, hogy kifejezetten az AstraZeneca-oltást kapottak között találtak-e vérrögképződéses eseteket, és ha igen, mennyit.

Az AstraZeneca esetleges mellékhatásainak ügye felmerült a csütörtöki Kormányinfón is. Gulyás Gergely akkor azt mondta: „Nem állítjuk le és nem módosítunk a beadáson, mivel nem változtak az alkalmazási szabályok. Senkinek sem kell félnie”. Hozzátette: szerinte a vakcinával kapcsolatos hírek a gyógyszergyárak közti vitákból adódnak. Arra nem tért ki, hogyan dőlhetett be ennyi nyugati ország egészségügyi rendszere a gyógyszergyártók vitáinak annyira, hogy le is állították a 60 év alatti lakosság oltását.

Fontos megemlíteni azonban, hogy az Európai Gyógyszerügynökség az eddigi vizsgálatokat követően is az oltás további használatát javasolta, az alkalmazási előírás módosítása mellett. A vérrögképződéses mellékhatás különösen ritka, és a vakcina előnyei messzemenően meghaladják az esetleges kockázatokat. Az Egyesült Királyság gyógyszerhatósága (MHRA), és az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) sem azonosított kockázati tényezőket (mint pl. nem, életkor) vagy körülírható okot ezekkel a kivételesen ritka eseményekkel összefüggésben.

Frissítés: A cikk korábbi verziójában írtakkal ellentétben az Operatív Törzs március 23-án frissítette az AstraZenecával kapcsolatos ajánlását, így azóta - hasonlóan a többi európai országhoz - a 60 év felettieket is be lehet oltani a vakcinával. A hibáért elnézést kérünk.

blikk.hu

Feltöltve: 2021.04.09.
Megnézve: 71

| Többi

További hírek

Vissza a főoldalra