HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kilencszeresére nőtt az orvosi oxigén iránti igény a koronavírus-járvány harmadik hullámában, leállítja a gáz exportját az egyik legnagyobb hazai gyártó. Minden készletet a hazai kórházakba irányítanak át.

A palackos oxigénigény a kilencszeresére, a cseppfolyós oxigén iránti igény a két és félszeresére nőtt az általuk ellátott kórházakban - ezt mondta az Indexnek Bohner Zsolt, a magyar kórházak mintegy 40 százalékát ellátó Messer Hungarogáz Kft. ügyvezető igazgatója. A cégvezető elmondta: alapesetben 6500 palackjuk van kinn a magyar egészségügyi intézményeknél, ez a szám most 12 ezerre nőtt, külön hatósági engedélyt kaptak arra, hogy ipari palackokba is orvosi oxigént tölthessenek.

Az ügyvezető hozzátette, korábban exportra is szállítottak orvosi oxigént, de a járvány harmadik hullámában teljes kapacitásukat a hazai igények kielégítésére fordítják.

Bohner Zsolt azt is elmondta: az ipari felhasználókat egyelőre ellátják, de ha szükséges lesz, az ő ellátásukat is korlátozhatják.

Az orvosi oxigén úgy készül, hogy a levegő fő alkotóelemeit (a belélegzett levegő 21 százalékban oxigénből, 78 százalékban nitrogénből, 1 százalék argonból és további nemesgázokból áll) speciális módszerrel szétválasztják, nagy tisztaságú oxigént nyerve ki ezáltal.

Részben cseppfolyósított állapotban, tartálykocsikban jut el a kórházakba - azokba, melyek központi oxigénellátó rendszerrel rendelkeznek -, másrészt palackozva kerülnek az intézményekbe. Ezen palackok szállítása, begyűjtése, fertőtlenítése és újratöltése jelenleg 0-24 órában zajlik - mondta a cégvezető.

Korábban írtunk róla, az oxigénellátás kulcsfontosságú a járvány idején, legutóbb például Brazíliában vált kritikussá vált az oxigénellátás, komoly hiányról számoltak be a dél-amerikai országban.

blikk.hu

Feltöltve: 2021.04.03.
Megnézve: 248

| Többi

További hírek

Vissza a főoldalra