HIRDETÉS
HIRDETÉS

A késleltetett kikötéssel is próbálják tehermentesíteni Lampedusát és az ettől nagyjából 200 kilométerre lévő Szicíliát. Utóbbi kormányzója azonban úgy döntött, hogy véget vet a beáramló migrációnak.Az illegális bevándorlók között ugyanis sok a koronavírus-fertőzött, ami a helyiek egészségét veszélyezteti.

Róma úgy gondolja, hogy a bevándorlás kérdése a központi kormányzat hatásköre. Szicília ezzel szemben azzal érvel, hogy ez nem pusztán bevándorlási kérdés, hanem például közegészségügyi kérdés is a jelenlegi járványhelyzetben, hiszen nagyon sok fertőzött személy van az Észak-Afrikából érkezett emberek között. Ezáltal veszélyt jelentenek a szicíliai lakosságra és az olaszországi lakosságra – mondta Tóth Norbert, a Migrációkutató Intézet vezető kutatója az M1 Unió 27 című műsorában.

Kifejtette, a közegészségügyi kérdések valóban regionális hatáskörbe tartoznak jelentős részben, emiatt hatásköri összeütközésről van szó a központi kormány és Szicília között.

A tömeges migráció ellen nemcsak Szicília jobboldali kormányzója, de baloldali polgármesterek is szót emeltek.

Volt olyan – egyébként az olasz kormány politikai nézeteit valló városvezető –, aki gyakorlatilag lezárta a település kikötőjét a migránsokkal érkező hajók előtt. Az olasz belügyminisztérium annyit tett, hogy több hajót küldött a térségbe, amelyek ugyan el nem szállítják a migránsokat, de egyfajta karanténhajóként funkcionálhatnak.

A szicíliai és lampedusai polgármesterek a saját embereiket akarják védeni. Látjuk Leszbosz és más görög szigeteken is, hogy milyen rossz a helyzet, hiszen nem tudják a migrációt kezelni. Matteo Salvini belügyminisztersége idején azonban ez sikerült, akkor lezárták az olasz kikötőket, és kiderült, hogy a tengeren is meg lehet védeni Európa határait – mondta Kiszelly Zoltán politológus.

A volt belügyminiszter szigorúan lépett fel az illegális migrációval szemben, gyakorlatilag lezáratta a kikötőket. Míg idén

az év első felében 17 000 migráns érkezett Olaszországba, Salvini belügyminisztersége idején az ötezret sem érte el a számuk.

Hasonló szigort akarnak Lampedusa és Szicília vezetői is. A baloldali olasz kormány szerint azonban ebben a kérdésben nem illetékesek az érintett régiók vezetői, ezért semmisnek tekintik Szicília lezárását.

Konstanczer Tamás, a Századvég elemzője elmondta, Olaszország esetében jól megfigyelhető egy éles politikai és ideológiai különbözőség Szicília kormányzója, Nello Musumeci és az olasz baloldali, migránspárti belügyminiszter, Luciana Lamorgese között. Ezt jól megmutatja, hogy Szicília kormányzója le kívánja zárni a szigetet a migránsok elől, míg a belügyminiszter minden eszközzel, jogi eszközökkel is küzd az ellen, hogy Szicília önálló utat járjon ebben a kérdésben.

Hozzátette,

az olasz baloldali, migránspárti belügyminiszter közigazgatási bíróság elé vitte, hogy Szicília ne járjon önálló utat ebben a kérdésben, és alkalmazkodva a baloldali politikai mainstreamhez a migránskérdésben ne álljon ellent.

A vita azért alakult ki a kabinet és a kormányzók között, mert míg a kormány bevándorlási kérdésnek tartja az ügyet, addig a szigetek vezetői egészségügyinek. Előbbi a kormányzat hatáskörébe tartozik, utóbbival kapcsolatban azonban a kormányzók is dönthetnek. Vagyis gyakorlatilag egy hatásköri vita alakult ki a két fél között.

hirado.hu

Feltöltve: 2020.09.15.
Megnézve: 510

| Többi

További hírek

Vissza a főoldalra