HIRDETÉS
HIRDETÉS

Szerda este a rendőrség házkutatást tartott Pikó András VIII. kerületi kampányközpontjában, ahol kihallgatták a közös ellenzéki polgármesterjelölt kampányfőnökét, valamint laptopokat is lefoglaltak. Az eset két nappal azután történt, hogy az egyik kormánylapban megjelent egy zárt Facebook-csoportból kifotózott poszt, amely szerint Pikó kampányfőnöke, Udvarhelyi Tessza törvénysértő tevékenységet örökített meg, és feltételezhető hogy „csalással, törvénytelen eszközök igénybevételével készül az önkormányzati választásokra a fővárosi ellenzék”.

Gulyás Gergely kancelláriaminiszter szerint az ügy politikai üzenete, hogy a törvényeket mindenkinek be kell tartania, az MSZP szerint ugyanakkor a rendőrség politikai nyomásra tartott házkutatást.

Egy biztos: a rendőrség példátlan gyorsasággal reagált a helyi választási bizottság feljelentésére, ami a cikk nyomán született. Ez különösen annak fényében beszédes, hogy az elmúlt években számos eset volt, amikor legalább ugyanennyire gyanús ügyek nyomán sem történt ilyen gyors és látványos intézkedés.

Egészen friss fejlemény, hogy Mirkóczki Ádám ismeretlen tettes ellen tesz feljelentést a rendőrségen, személyes adattal való visszaélés és a választások rendje elleni bűncselekmény miatt. Eger ellenzéki polgármesterjelöltje azután fordul a rendőrséghez, hogy egy másik jelölt (Schmuck Andor korábbi munkatársa), valamint a fideszes polgármesterjelölt ajánlóívein 33 olyan ajánlást találtak, amelyek eltérő aláírásokkal, de mindkét íven szerepelnek. A tanúvallomások szerint ők csak a fideszes jelöltnek írtak alá. Meglátjuk, ebben az ügyben érkeznek-e hírek rendőrségi házkutatásról.

Nem tudták beazonosítani az aláírásgyűjtőket

Nem először merült fel a gyanú, hogy a Fidesz íveiről másolhattak át aláírásokat ismeretlen pártok jelöltjeinek papírjaira. A 2018-as választások előtt Budapest több választókerületében is kiderült, hogy a Fidesz ajánlóíveiről kerülhettek át aláírások a szocialistából lett kamupárti politikus, Lévai Katalin jelöltjeinek ajánlóíveire.

A DK-s Oláh Lajos delegáltja feljelentést tett a rendőrségen, amely tavaly el is kezdett nyomozni hamis magánokirat felhasználása miatt, majd egy évvel később határozatban állapította meg, hogy bár nyilvánvalóan választási csalás történt, felfüggesztették a nyomozást, „mivel az elkövető kiléte a nyomozásban nem volt megállapítható”.

A rendőrök szerették volna kihallgatni az aláírásgyűjtőket, hiszen megállapították, hogy „jogellenes” volt az ívek kitöltése, azonban „a hamis adatokat tartalmazó ajánlóívek gyűjtőinek beazonosítása nem volt lehetséges tekintettel arra, hogy az iratokon egy-egy név és névaláírás szerepel, egyéb személyes adat nem”.

A rendőrség az indokolásban mindvégig 341 azonos ajánlásról ír – ez szerepelt ugyanis a feljelentésben –, ám annak nincs nyoma, hogy a rendőrség átvizsgálta volna a Fidesz és a Lendülettel összes ajánlóívét, hogy megtudjuk, hány problémás ajánlást számolt a rendőrség.

Oláh elképesztőnek nevezte a rendőrség döntését – amelyről itt írtunk bővebben –, majd jelezte, hogy panasszal fordulnak az ügyészséghez.

Ma Magyarországon a rendőrség nem engedi, hogy a Fidesszel kapcsolatos választási csalásokat kivizsgálják. Úgy készülünk az idén két választásra, hogy a Fidesz tudja, hogy mindent megtehet, mert úgyis el lesz sikálva

– mondta lapunknak akkor a politikus.

index.hu

Feltöltve: 2019.09.12.
Megnézve: 973

| Többi

További hírek

Vissza a főoldalra