HIRDETÉS
HIRDETÉS

A kormányfő a nagykövetek éves értekezletén azt mondta: nagyon meglepődne, ha az utolsó negyedévben nem lenne egy látványosan növekvő GDP-adat.

A 2010-es kormányváltás után sikerült megfordítani az addigi rossz folyamatokat - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök kedden a külképviselet-vezetői értekezleten, a Külügyminisztériumban.

Ma már csökken az államadósság - és a Nemzetközi Valutaalaptól (IMF) felvett hitel előtörlesztése esetén ez tovább javulhat -, harmadik éve három százalék alatti a költségvetési hiány, az ország a saját lábán áll, a kormány kezelte a devizahitelesek problémáját, csökken a munkanélküliség és a háztartások rezsiköltsége, nőnek a bérek és a nyugdíjak, bővül a gazdaság - sorolta a kormányfő. Utóbbival kapcsolatban megjegyezte, nagyon meglepődne, ha az utolsó negyedévben nem lenne egy látványos bővülési adat.

A kormányzat feladata az, hogy jó pályán tartsa az országot - hangsúlyozta Orbán Viktor.

Magyarországnak érdeke az eurózóna sikere

A miniszterelnök az értekezleten arról is beszélt, hogy Magyarországnak érdeke az eurózóna sikere, mert nagyon sok szállal kötődünk a közös pénzt használó országok övezetéhez.

Egy sikeres eurózóna esetén a magyar gazdaság sikerének esélyei jelentősen megnőnek - hangsúlyozta a Orbán Viktor, aki szerint ha Közép-Európa nem volna tagja az Európai Uniónak, akkor a közösségben nem lenne gazdasági növekedés. Ezzel kapcsolatban megismételte, hogy a térség államainak jóval korábban kellett volna csatlakoznia az unióhoz.

A kormányfő szerint egyébként Magyarországnak is számolnia kell azzal, hogy az eurózóna intézményesülése, egyre mélyebb gazdaságpolitikai integrációja a következő évek meghatározó folyamata lesz, amely nagy lépésekkel halad majd előre.

Magyarország egyensúlyvédelmi politikát folytat

A miniszterelnök szerint Magyarország egyensúlyvédelmi politikát folytat, nem fogadja el ugyanis, hogy nemzetállami hatásköröket "lopakodó módon" tegyenek közösségivé az Európai Unióban

Orbán Viktor azt mondta, újabb és újabb indítványok születnek az unióban a nemzetállamok és a közösség közötti egyensúly felbontására, ami elfogadhatatlan. A tisztázatlan közösségi-nemzetállami viszony ugyanis csak a nagyoknak jó, és kettős mércéhez vezet - tette hozzá.

A kormányfő hangot adott azon véleményének is, amely szerint válság idején a célzott intézkedések vezetnek eredményre. A nyugatiak ugyanakkor folyamatosan kifogásolják a célzott és nem pedig normatív magyarországi lépéseket, így például a bankadót és a telekommunikációs adót. E célzott lépések nélkül azonban a "büdös életben" nem jutunk ki a válságból - mondta.

Az Európai Unió és Oroszország együttműködését sürgette Orbán

Versenyképessége javításához az Európai Uniónak meg kell állapodnia Oroszországgal - hangsúlyozta Orbán Viktor. A miniszterelnök szerint mindez történelmileg nem könnyű kérdésKözép-Európának, mert - ahogy fogalmazott - "ha egy Németország vezette Európai Unió és Oroszország közeledéséről az ember olvas, akkor megnézi, hogy a gyerekek megvannak-e az udvaron". A kormányfő szerint ezért a közép-európai térségnek pontosan meg kell fogalmaznia az érdekeit egy EU-Oroszország közötti hosszú távú stratégiai együttműködés esetén.

Szintén kérdésre válaszolva Orbán Viktor megismételte azt az álláspontját, hogy Magyarországnak akkor kell érdemben megfontolnia az eurózónához való csatlakozást, ha az egy főre jutó magyar GDP elérte az euróövezeti tagállamok egy főre jutó GDP-jének 90 százalékát. Megjegyezte ugyanakkor, hogy a következő évtizedben "nem fenyegeti" Magyarországot ez a dilemma.

Véleménykülönbség van az Egyesült Államokkal

Ideológiai természetű kérdésekben van véleménykülönbség az Egyesült Államokkal, ezekben "nem pendülünk egy húron" - mondta a miniszterelnök.

Orbán Viktor kiemelte: "együttélési problémáról" van szó. Feltette a kérdést, miért dolga az Egyesült Államoknak, hogy elmondja a véleményét egy magyarországi szabályozásról. Egyes tartalmi kérdésekben is "mást gondolunk", de Amerikának el kell fogadnia, hogy "a magyar nép által megválasztott képviselők szabadon döntenek" arról, mi jó nekik és mi nem - jelentette ki.

Mindazonáltal a "kemény témákban", a katonai együttműködés, a titkosszolgálatok közötti kooperáció és a gazdasági kapcsolatok területén "kiválóan állunk" - hangsúlyozta.

hirado

Feltöltve: 2013.07.16.
Megnézve: 2816

| Többi

További hírek

Vissza a főoldalra