HIRDETÉS
HIRDETÉS

Az orosz Wagner-zsoldoscsoport vezetője, Jevgenyij Prigozsin szombaton kora délután azt állította, hogy az inváziós erők teljes egészében elfoglalták Bahmut városát, ahol hónapok óta véres harcok dúlnak.
Az orosz erők mostanra teljesen ellenőrzésük alá vonták Bahmut (korábban Artemivszk) városát – ezt közölte Jevgenyij Prigozsin, a Wagner-csoport alapítója, akinek nyilatkozatát az üzletember sajtószolgálata tette közzé egy Telegram-csatornán szombat délben.

„Ma délben, 12 órakor teljesen elfoglaltuk az egész várost” – jelentette ki Prigozsin, miközben a háttérben távoli robbanások hallatszottak.

Prigozsin Volodimir Zelenszkij ukrán és Joe Biden amerikai elnökön is gúnyolódott, akik szombaton Japánban részt vettek a Hetek csoportjának csúcstalálkozóján, ahol kiemelt téma volt az ukrajnai háború.

Zelenszkijhez szólva Prigozsin a következőt mondta: „Ha ma találkozol Bidennel, csókold meg a feje búbját, és add át neki az üdvözletemet”.

Az ukrán hadsereg nyomban tagadta az állítást, miszerint Bahmut már az oroszoké, írja a Reuters.

Szerhij Cserevatij, a keleti országrészben harcoló ukrán haderő szóvivője a Sky Newsnak nyilatkozott: „Ez nem igaz. A városban továbbra is harcok folynak”.

Egy Wagner-zsoldos a RIA Novosztyinak elmondta, hogy a rohamegységek elérték a Kijev által ellenőrzött Ivanovszkoje falu felé vezető utat, amely mostanra a városért folytatott harc „célvonalává” vált.

Nem sokkal korábban az Ukrán Fegyveres Erők még olyan felvételeket osztottak meg, melyek elmondásuk szerint azt bizonyítják, hogy csapataik visszafoglalták Bahmutot, ami immár ukrán fennhatóság alatt áll.

Minden erejüket Bahmutra összpontosították
Az elmúlt négy napban Oroszország nagy valószínűséggel több zászlóaljat telepített a Bahmut-front megerősítésére – közölte a londoni védelmi minisztérium, amely szerint mindez válasz lehetett az ukrán védők terepgyőzelmeire és a Wagner-csoport nyilvános fenyegetéseire, miszerint abbahagyják az ottani harcokat.

A Bahmut térségébe való zászlóalj-telepítés már csak azért is óriási elkötelezettséget jelent az orosz hadvezetés részéről, mert jelenleg nincs túl sok egységük Ukrajnában – hangsúlyozta a brit minisztérium.

Az orosz vezetés valószínűleg továbbra is Bahmut elfoglalását tekinti a legfontosabb közvetlen háborús célnak, amely lehetővé tenné, hogy sikert könyvelhessenek el a konfliktusban

– írták.

Mint a Spiegel Ausland megjegyzi, a brit védelmi minisztérium hírszerzése az orosz narratívát igyekszik ellensúlyozni, miközben Moszkva azzal vádolja Londont, hogy dezinformációs kampányt folytatnak az ukrán narratíva propagandisztikus kiszolgálásával.

index.hu

Feltöltve: 2023.05.20.
Megnézve: 314

| Többi

További hírek

Vissza a főoldalra