HIRDETÉS
HIRDETÉS

66 évesen elhunyt Lang Györgyi a Pa-Dö-Dő együttes énekesnője.

Hosszú, méltósággal viselt betegség után, otthonában, barátai és családja körében, álmában elhunyt Lang Györgyi - tudatta a Bors a szomorú hírt.

Lang Györgyi 1957. májusában született Szegeden, majd pedig 1975-ben érettségizett a zuglói Radnóti Miklós Gimnáziumban. 20 éves korában kezdte el 1977-ben a Színház- és Filmművészeti Főiskolát, ahol 1981-ben diplomát szerzett. 1988-ig a Pécsi Nemzeti Színház tagja volt. Még ugyanebben az évben alapította meg Falusi Mariannal a máig hatalmas népszerűségnek örvendő Pa-Dö-Dő együttest. Nevük a balettszaknyelvben honos francia kifejezés, a „pas de deux” (kb. „kettesben”, párban való tánc) kifejezés fonetikus átírása

Egész életében küzdött a betegséggel
Lang Györgyinél 28 évesen állapították meg, hogy szklerózis multiplex betegségben szenved. A hosszú távon bénuláshoz vezető betegség tünetei ezek után több mint tíz évig nem igazán jelentkeztek. Az elmúlt években azonban felállni is alig tudott az énekesnő.

Nem kell állandóan óberkodni, te is kiszolgáltatott tudsz lenni, nem vagy egy übermensch, aki mindent meg tud oldani, nem a tied a világ, nyugodtan szabad másra hagyatkozni

– nyilatkozta egyszer az énekesnő, aki nem szerette, ha sajnálták őt.

Lang Györgyit aztán 2021 novemberében rohammentővel szállították kórházba, miután az otthonában sztrókot kapott. Beszédközpontja sérült, jobb karja lebénult.

Fizikailag támogatásra szorul, de jól van, Györgyi egy mentális csoda

– mesélte Falusi Mariann még 2022-ben, aki szerint Lang Györgyi a sztrókja után napról napra javult. „Én a tilalom ellenére is látogattam a kórházban, mert olyan nincs, hogy a bajban magára hagyjuk a másikat, tesók vagyunk” – mondta akkor Mariann.

Pa-Dö-Dő együttes
Lang Györgyi és Falusi Mariann barátsága hosszú évtizedekre tekint vissza. A két színésznő A rémségek kicsiny boltja című musicalben szerepeltek együtt először, a próbákon pedig hamar kialakult az összhang, később pedig a szoros barátság. Először az Interpop Fesztiválon léptek fel együtt, ennek a könnyűzenei fesztiválnak köszönhetik népszerűségüket és első albumukat.

1990-ben jelent meg második albumuk, melyről a szovjet katonák kivonulásáról szóló Bye-Bye Szása című dal óriási sláger lett, ami még a mai napig is bulik százain csendül fel rendszeresen.

A Pa-Dö-Dö egyik legemlékezetesebb dalával búcsúzunk.

blikk.hu

Feltöltve: 2023.05.20.
Megnézve: 120

| Többi

További hírek

Vissza a főoldalra