HIRDETÉS
HIRDETÉS

Továbbra is komoly gondot okoznak az áradások. Sokak szerint egy kis odafigyeléssel elkerülhető lett volna a tragédia.

Húsznál is több folyó öntött ki, és legalább kilenc ember meghalt Olaszországban. A napok óta tartó esőzések miatt már több mint 13 ezer ember kényszerült elhagynia az otthonát. Szinte minden folyó kiöntött Rimini északkeleti partja, és Bologna közötti 115 kilométeres szakaszon - írja a BBC. Eddig 280 földcsuszamlást regisztráltak, a heves esőzések miatt pedig újabb evakuálásokat rendeltek el a hatóságok. Az esőzések miatt a hétvégére tervezett olasz Forma-1-es futamot is törölték a Santerno folyó áradása miatt.

Borzalmas 48 órán vagyunk túl, víz, és a sár lepte el az egész falunkat

- mondta a brit közszolgálati adónak a 71 éves Roberta Lazzarini.

A Bolognától nem messze elterülő Botteghino di Zoccában a víz valósággal ellepte az utcákat, a kerteket. A helyiek közül sokak csak gumicsónak segítségével tudtak elmenekülni otthonaikból, mint ahogyan egy 97 éves asszony is. A falu egyike azoknak a településeknek Emilia-Romagna régióban, amelyeket elárasztottak a folyók, és a csordulásig megtelt csatornák is. A régió vezetője Stefano Bonaccini szerint a károk több milliárd euróra rúghatnak.

A Ravennától nyugatra fekvő városokban szintén evakuálásokat rendeltek el, s felszólították a lakosokat, hogy aki teheti, hagyja el alacsonyan fekvő otthonát, mivel az éjszaka a folyók tetőzésétől tartanak. Az iskolák szerdán is zárva tartottak. Az Adriai-tenger menti vasúti forgalom akadozik, egyes szakaszokon nem is működik. A történelmü szépségű Lugo is víz alá került. A rossz idő nehézségeket okoz Abruzzóban, Pescara város térségében, valamint Veneto régióban is. Velencében működésbe lépett a Mose nevű mobil zsiliprendszer a tengeri ár visszatartása érdekében.

Az esőzések miatt lemondták a Ferrararaban tervezett Bruce Springsteen koncertet is. Sokak közben kemény kritikával illették az olasz hatóságok felkészületlenségét. Sokan úgy vélik, hogy Olaszországnak egy új nemzeti tervre lenne szüksége azért, hogy megfelelően tudjon reagálni a klímaváltozásból fakadó környezeti kihívásokra. A szakértők többsége szükségesnek tartaná az újabb gátépítéseket.

Olaszország miniszterelnöke, Giorgia Meloni a súlyos esőzések miatt válságtanácskozást hívott össze jövő keddre. A meteorológusok szerint az elmúlt száz évben nem történt ennyire extrém időjárási jelenség, ami „egyértelműen a klímaváltozás eredménye”.

borsonline.hu

Feltöltve: 2023.05.18.
Megnézve: 209

| Többi

További hírek

Vissza a főoldalra