HIRDETÉS
HIRDETÉS

Szívinfarktusban meghalt Oszter Sándor Kossuth- és Jászai Mari-díjas magyar színész.
A színészlegenda halálát felesége, Donatella Failoni közölte megtörten közösségi oldalán:

“Ma kilenckor meghalt a férjem szívinfarktusban, vége az életemnek.” - ezzel a mondattal tudatta az országgal a szomorú hírt. Oszter Sándor 73 éves volt. Lánya, Alexandra és felesége, Donatella Failoni gyászolja.

Számos filmben is játszott, hírnevét a Magyar Televízió 12 részes Rózsa Sándor-sorozatának címszerepe alapozta meg, ekkor szerette meg az ország. Láthattuk többek közt a Kitörés (1970), a Nem élhetek muzsikaszó nélkül (1978), 80 huszár (1978), a Jób lázadása (1983), a Vadon (1988) és az Argó (2004) című filmekben, valamint az Ida regénye, a Lili bárónő, a Gyere hozzám feleségül és az Éjjeli menedékhely című tévéjátékokban.

Sokoldalú színész volt, drámai hősöket és karakterszerepeket egyaránt hitelesen formált meg. Játszotta Balázst (Móricz: Nem élhetek muzsikaszó nélkül), Othellót (Shakespeare), a Királyt (Anouilh: Becket), Saint-Juste-öt (Büchner: Danton halála), Caesart (Shakespeare: Antonius és Cleopatra).

Markánsan férfias hangját a szinkronstúdióban is kamatoztatta. Az elmúlt másfél évtizedet azonban elsősorban vállalkozásainak, valamint hobbijának, a vadászatnak szentelte.

Művészi munkáját 1983-ban Jászai Mari-díjjal ismerték el, 1988-ban lett érdemes művész. 1972-ben a San Remó-i filmfesztiválon ő kapta a legjobb férfi alakítás díját a Kitörésben nyújtott játékáért. 2013-ban Kossuth-díjat kapott sokoldalú, stílus- és műfajgazdag művészi munkásságáért, drámai hősöket és karakterszerepeket egyaránt kiváló jellemábrázoló képességgel emlékezetesen megformáló, maradandó élményt nyújtó pályafutása elismeréseként.

Oszter 1948. szeptember 2-án született Győrben. Két hónapos korában életveszélyes tüdőgyulladást kapott. Gimnáziumben leginkább a humán tantárgyakat szerette: történelmet, földrajzot, képzőművészetet, és már ekkor sok irodalmi versenyt nyert meg. Utolsó gimnáziumi évében történelemből egy pályázatra írt műve bekerült a legjobbak közé, ezért felvételi nélkül automatikusan felvették a bölcsészkarra, de beadta jelentkezését a Színház- és Filmművészeti Főiskolára is, ahova szintén is felvették, amit 1971-ben végzett el. Először Bacsó Péter Kitörés című filmjében szerepelt 1970-ben.

Feleségével 43 évig voltak házasok, szerelmük fénye pedig a hosszú évek alatt sem kopott meg. Tavaly a házassági évfordulójukra egy gyertyafényes vacsorával ünnepelték, mégis másképp, mint mások.

– Én vagyok szerintem az egyetlen férj, akit ezen az évfordulón a felesége lep meg vörös rózsával – mondta akkor magabiztosan Oszter a Blikknek.

Ennek a hagyománynak egy kedves előzménye van, ugyanis a színész elfelejtkezett az első házassági évfordulójukról, és zongoraművész felesége pedig egy szál rózsával emlékeztette őt az ünnepnapra. Azóta minden évben rózsával juttatta férje eszébe az évfordulót.

Szerelmükből egy lányuk született, Oszter Alexandra, akit szintén a színészi pályára sodort az élet.

blikk.hu

Feltöltve: 2021.10.31.
Megnézve: 214

| Többi

További hírek

Vissza a főoldalra