HIRDETÉS
HIRDETÉS

100 ezer főre vetítve már sokkal több az új fertőzött, mint Budapesten. De nem csak itt, hanem az ország több pontján is kezd új erőre kapni a koronavírus-járvány.

A Blikk még reggel számolt be róla, hogy múlt hét péntek és vasárnap között összesen 873 új koronavírus-fertőzöttet igazoltak, amivel a járvány kezdete óta már 815 605-re nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. A jelzett időszakban 12-en hunytak el, amivel az elhunytak száma 30 098-ra emelkedett.

Azt már több szakember is kifogásolta, köztük legutóbb például Rusvai Miklós, hogy olyan, az oltottságra vonatkozó nagyon fontos adatokat egyáltalán nem is közölnek, miszerint a jelenleg kórházban lévők, illetve az újabb elhunytak közül hányan kaptak védőoltást. De az sem segíti a járvány dinamikájának megértését, hogy itthon a megyei fertőzöttségi adatokat úgy teszik közzé, hogy a járvány kezdete óta összesen talált fertőzött számát felteszik egy térképre és mindezt képként rakják ki a hivatalos koranavírus tájékoztató weboldal címlapjának aljára.

A Portfolio azonban részletes saját statisztikát vezet a járványról, és ebből derült ki, hogy az utóbbi egy hétben lakosságarányosan több fertőzöttet találtak Nógrád megyében, mint Budapesten, azaz nem túlzás kijelenteni, hogy ott már javában berobbant a negyedik hullám.

A ma reggeli adatközlés a 873 új fertőzöttből 262-t Budapesten, további 135-öt Pest megyében, 50-et Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, 45-öt Győr-Moson-Sopron megyében, 44-et pedig Bács-Kiskunban találtak. Az elmúlt 1 hétben pedig az 1917 új fertőzöttből 567 főt Budapesten, 303-at Pest megyében, 104-et Borsodban, 97-et Bács-Kiskunban, 91-et Csongrád-Csanád megyében regisztrálták.

Az utóbbi egy hét összes igazolt fertőzöttjének 100 ezer lakosra vetített száma Nógrád megyében a legmagasabb: itt ugyanis 33,3 fő esik 100 ezer főre, és csak ezután következik a hagyományosan legmagasabb lakosságarányos fertőzést produkáló Budapest 32,4 fővel. A harmadik helyen Pest megye található 23,7 fővel és szorosan utána a negyedik helyen Heves megyét látjuk 23,1 fővel, az ötödiken pedig Csongrád-Csanádot 22,8 fővel. Gyakorlatilag már csak Komárom-Esztergom megyében egyszámjegyű az elmúlt 1 hét összes fertőzöttjének lakosságarányos száma (9,4 fő).

A járvány negyedik hulláma tehát az ország számos térségében kezd felfutni. Nógrád megye elsőségéhez annak is köze lehet, hogy még az augusztus közepén közzétett adatok szerint itt volt az egyik legalacsonyabb volt az átoltottság, míg Budapesten a legmagasabb.

blikk.hu

Feltöltve: 2021.09.13.
Megnézve: 412

| Többi

További hírek

Vissza a főoldalra