HIRDETÉS
HIRDETÉS

Elhunyt a világhírű francia színészlegenda, Jean-Paul Belmondo.
88 éves korában elhunyt Jean-Paul Belmondo, francia színészlegenda, akinek halálhírét az AFP francia hírügynökség is megerősítette.

Belmondo 1933. április 9-én született Neuilly-sur-Seine-ben, főként az ökölvívás és a foci érdekelte, 18 évesen pedig színésznek állt, miután nagy hatással volt rá a Comédie-Française egyik előadása, A púpos.

A színészóriás az 50-es évek óta szerepelt filmekben, első igazi sikerét 26 évesen, az 1960-ban készült Kifulladásig című alkotás hozta meg, de számos más kultikus filmben is játszott, többek között A Profi, a Betörés, vagy épp A félelem a város felettben.

Belmondo híres volt arról, hogy kaszkadőr nélkül forgatott, a 80-as években pedig színpadi színészként is sikeressé vált.

Belmondo 1953 decemberében összeházasodott Elodie Constantinnal, akitől három gyermeke is született, majd 1965-ben bekövetkezett válásuk után, Ursula Andress mellett talált rá a boldogságra. Évekkel később, 1971-ben Laura Antonellivel élt együtt, 2002-ben pedig feleségül vette a tőle jóval fiatalabb Nathalie Tardivelt, akitől 2003-ban egy lánya is született, akit Stellának kereszteltek el.

Belmondo egyébként 1994-ben elveszítette legidősebb lányát, Patriciat, aki egy tűzeset során hunyt el.

A színész 2001-ben szélütés érte, emiatt arca jobb oldala le is bénult, majd 5 évvel később, 2006-ban elesett a fürdőszobájában, aminek következtében combnyaktörést szenvedett, a kórházban pedig tüdőgyulladást kapott. Belmondo hetekig válságos állapotban feküdt a kórházban, de miután felépült, még ezután is forgatott.

2016-ban életműdíjat kapott a Velencei Filmfesztiválon. Élete során 91 filmben játszott, amik közül a felét a 60-as években forgatta.

blikk.hu

Feltöltve: 2021.09.06.
Megnézve: 164

| Többi

További hírek

Vissza a főoldalra