HIRDETÉS
HIRDETÉS

A csütörtöki kormányinfót ezúttal Orbán Viktor személyesen tartotta. Tíz nap plusz, fizetett szabadság a védekezésben résztvevőknek, olthatják a 12-16 éveseket, erről a szülők döntenek, gazdasági újraindítás, adóvisszatérítés – ezek és számos más téma került terítékre a tájékoztatón.Orbán Viktor ismertette a járványügyi számokat, hozzátette, Magyarország legyűrte a járványt, itthon van a legtöbb vakcina, több, mint amennyien oltásra jelentkeztek. Az oltás innentől egyéni felelősség: az oltatja be magát, aki akarja, és aki akarja, be tudja oltatni magát. A járvány nem általában ért véget, hanem azok számára, akik beoltatták magukat. Akik nem oltatták be magukat, azok életveszélyben vannak, ezért a miniszterelnök azt kérte, oltassa be magát mindenki.

Később egy újságírói kérdésre a miniszterelnök azt mondta: A kormány megvizsgálta az oltás kötelezővé tételének lehetőségét, általánosan és néhány foglalkozásra vonatkozóan is. De ezt a kormány elvetette, mert a magyar ember ilyet kulturálisan nem tud elfogadni.

Orbán Viktor elmondta, hogy nyugati vakcinákból még bőven érkezik, kínai vakcina van még, a Szputnyikból már alig, azt „elkapkodták”. Annyi vakcinát raktároznak el, hogy a várhatóan szükséges 3. oltásra is elég legyen, sőt, akár egy negyedikre is, ha kell.

Bejelentések:

A kormány engedélyezi a 12 és 16 év közöttiek oltását. Kampány nem lesz, a szülők döntése lesz.
Van 137ezer ember, aki nem vette fel a második oltást, pedig kellett volna. Akinek lejárt a második oltásra kijelölt határideje, de nem vette fel az oltást, azt törlik a védettségi igazolvánnyal rendelkezők listájáról.
A jövő héttől a tömeges oltási rend helyett készenléti oltási rendre térnek át.
A dolgozó emberek száma 4,5 millió felett van, ez 50ezerrel kevesebb, mint a járvány előtti júniusban. Az év végéig kétszer annyi munkahelyet hoznak létre, mint amennyit a vírus elvett – jelentette be Orbán Viktor.

Két operatív törzs jön létre, a gazdaság illetve a társadalmi élet újraindítása lesz a feladatuk, erről tegnap is beszélt Orbán Viktor.

Most elkezdődik a gazdaság újraindítása.

15 év alatt három súlyos válság rázta meg Európát és benne Magyarországot. A kormány most nem ugyanazt a gazdaságot képzeli el a válság után, mint a válság előtt, hanem le akarja vonni a tanulságokat, amiket ezekből a válságokból le lehet vonni.

Olyan évtizedre készülünk, melyek a járványok és népvándorlások kora lesz. Több olyan lépést meglép a kormány, amit eddig még nem – mondta a miniszterelnök, komoly változásokat vetítve előre.

Nemzeti konzultáció indul a változásokról, intézkedésekről - jelentette be Orbán Viktor. A konzultáció gazdasági kérdésekről fognak szólni. Fontos, hogy egyetértés legyen a minimálbér tekintetében is: szeretnék megerősíteni az emberek véleménye által, hogy a minimálbért egy vagy több lépésben 200 ezer forintra emeljék. Azzal számolni kell, hogy a kkv-k ezt nem bírnák, ezért meg kell állapodni az iparkamarával, és a nagy minimálbér emelés érdekében a kisvállalkozóknak komoly adókedvezményeket kell adni.

A gyermeket nevelő szülők kapják vissza 2022-ben az adójukat, ez is kérdés lesz a konzultációban.

A konzultációban kérdés lesz a hitelmoratórium, amiről nagy viták vannak: hogyan, miként alakuljon át.

Fontos, hogy minden bejelentés csak akkor valósul meg, ha a GDP, a gazdasági növekedés 5,5 százalékos lesz!

Kopogtat az ajtón egy éles vita a klíma adóról. A családok tulajdonában lévő lakásokra, autókra kivetett adót, amit Brüsszel szeretne, ellenzi a kormány. Ahhoz, hogy ezért harcot is indítsunk, biztosnak kell lenni abban, hogy a magyarok nagy része egyetért ezzel. A kormány szerint a klíma rombolóknak kellene viselni a terheket, Brüsszel szerint a családok által használt járművek és lakások után is klíma adót kellene fizetni. A kérdés, hogy belebocsátkozzon-e Magyarország annak érdekében, hogy megvédjük a magyarok érdekeit.

Újra felmerült Európában a migránskvóta: a felgyülemlett menekültek elosztását vetették fel újra az Unióban. A magyar kormány szerint legalább két évre az egész migrációs befogadást fel kell függeszteni, amíg teljesen véget nem ér a járvány. Erről is kérdés lesz majd a konzultációban.

A nemzeti konzultációnak postai, papír formája is lesz, de ki lehet majd tölteni elektronikus úton is.

Tíznapos, fizetett rendkívüli szabadságot kapnak, akik részt vettek a védekezésben. Hogy kik ők, arról ma rendelet jelenik meg. Ez a legkevesebb, amit megérdemelnek ezek az emberek – mondta Orbán Viktor.

Kérdésekre adott válaszok:
Tíz napot fog kapni, aki a védekezésben részt vett: rendőrök, köztisztviselők, ápolók, szociális dolgozók. A vezetőik döntik el, hogy ki veheti ki, de mindenkinek kiadhatják, jövő decemberig lehet kivenni ezeket a szabadnapokat, ki kell venni, kifizetni nem lehet – mondta Gulyás Gergely az erre vonatkozó kérdésre válaszolva.

Ír–magyar meccs: térdelés, vagy térdelés? Válasz: Orbán Viktor azt mondta: Ezzel a térdelősdivel egyáltalán nem szimpatizálok. A sport másról szól. Az ilyen gesztusoknak az értelme kultúrafüggő. Mi egészen másképp gondolkodunk az ilyen gesztusokról, mint a britek, vagy írek. A magyar kultúrában három esetben teszünk ilyen gesztust: a magyar az isten és a haza előtt térdel le, illetve, ha megkéri a kedvese kezét. A nemzeti csapatunktól nem térdelést várunk el, hanem, hogy harcoljanak. volt rabszolgatartó országok találták ki, mi magyarok nem látjuk ennek a súlyát, mert Magyarország nem volt rabszolgatartó ország. Biztos, hogy morálisan nehéz egy rabszolgatartó országnak szembesülni a múltjával úgy, hogy a rabszolgák leszármazottai köztük élnek. De ezzel maguknak kell szembenézniük – mondta Orbán Viktor. – Ne provokáld a házigazdát, ha eljössz hozzá vendégségbe – tette hozzá egy másik kérdésre Orbán, kimondva, hogy a szurkolók a térdelők kifütyülésével csak úgy reagáltak, ahogy a provokációra szoktak, lehet, hogy néha nem elegánsan.

Egy későbbi kérdésre válaszolva ugyane témában azt mondta, hogy nem akar senkit megbántani, de a volt rabszolgatartó országok a múltjukkal küzdenek, „de mi közünk ehhez?" Hogy jön ez ide? Mi nem voltunk rabszolgatartók, ez egy udvariatlan gesztus?

Hat kórházban tényleg csak sürgősségi ellátás lesz? Válasz: nincs ilyen terv, átszervezésre nincs szükség, de az egészségügyet meg kell erősíteni, az tény, ilyen jellegű átszervezésről nem tárgyalt a kormány.

Minden szabályt be kell tartani, minden adót be kell fizetni – mondta Orbán Viktor a leggazdagabb magyarok százas listájára vonatkozó kérdésre, amely listán Mészáros Lőrinc most az első. Orbán Viktor egyebekben azt mondta, az üzleti élet szereplőivel kapcsolatos kérdésekre magukhoz a szereplőkhöz kell fordulni. Egyébként az a szabály a nemzeti oldalon, hogy az üzletet és a politikát nem lehet összekeverni. Antall József, Boross Péter és Orbán Viktor esetében is így volt ez – mondta a miniszterelnök. A baloldal hagyománya más: vezetőik személyében ez ki is fejeződik, nagytőkések, a maguk módján sikeres üzletemberek rendszeresen vezetik a baloldalt. Bajnai Gordon, Gyurcsány Ferenc például – mondta Orbán, hozzátéve, hogy ők nem ilyenek, nem üzletet, hanem gazdaságpolitikát csinálnak. Arra nem válaszolt, hogy mennyi állami támogatást kaptak Mészáros Lőrinc cégei, mivel nincs tisztában a céges tulajdonviszonyokkal.

Aki keleti vakcinákat kapott, kaphat-e kereskedelmi úton beszerezett nyugati vakcinából esetlegesen harmadik oltást? Válasz: Ez virológusok szakmai kérdése, élénk téma a nemzetközi szakirodalomban, de minden politikust óvna, hogy ilyesmibe beleszóljon – mondta Orbán. A magyar orvosi társadalom még nem alakította ki álláspontját, ha megteszi, a kormány ezt elfogadja.

Védettségi igazolások: Nincs uniós, de van magyar védettségi igazolvány. Van szó róla, hogy lesz uniós greencard, júliusig nem várható, és nem Brüsszel bocsátja ki, hanem az általuk megadott szempontrendszer szerint a tagállamok. Magyarország megtette, hogy a magyar vakcinaigazolvány digitális változatára felvezetik azokat az információkat, melyek az európai mozgáshoz kell – mondta Orbán Viktor, aki szerint eljutunk oda, hogy minden vakcinával lehet utazni.

Mikor lehet utazni szabadon keleti vakcinákkal? Válasz: Ma nem az oltások miatt nem lehet utazni, hanem azért, mert a legtöbb országba nem lehet beutazni, csak teszttel – mondta Orbán Viktor, aki hozzátette: ami nem elérhető egy magyar állampolgár számára, az ne legyen elérhető a miniszterelnöknek sem, ezért általában igyekszik követni ezt a szabályt. Például nem ment ki zártkapus meccsekre külföldre, ahova hívták, mert nem lett volna fair. Vannak kivételek, például a NATO csúcsra majd PCR-teszttel kell mennie.

Szja-visszatérítés: aki eleve kedvezményt kap, milyen visszatérítésre számítson? Válasz: Mindenki csak azt kapja, amit befizetett. Tehát nem pénzosztásról van szó. Az adóhivatalnak kell fantasztikusan teljesítenie ahhoz, hogy pontos nyilvántartás legyen erről.

Kína: Kínával való kapcsolatunk nem politikai, nem ideológiai, hanem gazdasági kérdés. Versenyfutás van a kínai gazdasági kapcsolatokért, a németek futnak az első helyen. nekünk is részt kell ebben venni, az, hogy ebből politikai vita van, hát, Magyarországon miből nincs - mondta a Fudan-egyetemmel kapcsolatos kérdésre a miniszterelnök.

A téma több kérdésben is előkerült, ekkor azt mondta a miniszterelnök:

„Mi nem félünk a kommunistáktól, hisz egyszer már legyőztük őket.”

Orbán Viktor szerint a Fudan egyetem kapcsán lesz népszavazás is, mert a témából politikai vita lett, amit így lehet eldönteni.

Később arról is beszélt, hogy nem tudni, hogy néz majd ki az egyetem – nem szeretne kocka épületet –, és azt sem tudni, milyen költségből épül majd fel, ezek sokkal később fognak eldőlni.

Egy további kérdésre később azt is elmondta: – A Fudannak öt német, 24 skandináv egyetemmel és az amerikai Yale egyetemmel van együttműködése. Ha ők meg tudják oldani a nemzetbiztonság kérdéseit, akkor mi is.

Szja-visszatérítés: Ha pénzről beszélünk, akkor a részletszabályoktól függően 530-580 milliárdnyi befizetett adó visszaadásáról van szó, 1,1 millió érintett családdal. Van néhány részletkérdés, ami akkor lesz esedékes, ha túl vagyunk a konzultáción. A havi átalányadót fizetők ügyére is vannak számítások – mondta Orbán Viktor.

A múlt héten elfogott magyar terrorista ügy után szigorítanak az Eb biztonsági feltételein? Válasz: ez már megtörtént, de erről nem szoktak a nyilvánosság előtt beszélni. Annyit elmondott Orbán Viktor, hogy emelték az Eb biztonsági szintjét.

Orbán Viktor találkozik a pápával az eucharisztikus világkongresszuson? Válasz: Már kétszer találkoztam a pápával. a pápa egyszerre egyházfő és államfő. Államfőként meg kell adni a neki járó tiszteletet, egyházfőként az alázatot, amit meg is adunk neki. De nem egy államhoz érkezik kétoldalú találkozóra, hanem egy világeseményre, ezért ő dönti el, kivel találkozik. Ha szeretne találkozni, megtiszteltetésnek vesszük – mondta Orbán Viktor.

Lesz miniszterelnök-jelölti vita? Válasz: kampánykérdésekkel január előtt biztos, hogy nem foglalkozik.

Az szja-visszatérítést a költségvetés mely részéből fizetnék vissza? Válasz: azért kellett a visszafizetést a GDP-hez kötni, hogy legyen forrás. Ha nem lesz elég, akkor a költségvetésben az egyéb, vagy tartalék soron lévő összegek állnak rendelkezésre. GDP-arányos kifizetések nem lesznek általánosak, a pandémiás helyzet utáni újraindulásban ez egy kivételes döntés.

Tisztázandó részletkérdés egyébként – sok más mellett, –, hogy mi lesz a befizetett és kiosztott 1 százalékokkal – mondta egy későbbi, a témába vágó kérdésre a miniszterelnök.

A 25 év alattiak adómentessége 2022. január 1-jétől lép életbe. Az szja-visszafizetés a 2021-es adóévre vonatkozik.

Hány külföldi regisztrált oltásra, illetve hányan kapták meg? Válasz: Csaknem 35 ezren regisztráltak, az oltottak számáról még nincs pontos adat – mondta Gulyás Gergely.

A halálozások számát tekintve sikeresen védekezett Magyarország? Válasz: Egy ember halála is több, mint kellene, sikerről beszélni ebben a témában kellemetlen – mondta Orbán Viktor, hozzátéve: az uniós nyilvántartás középmezőnyében vagyunk.

A kormány számol a járvány negyedik hullámával? Válasz: a kormány felkészült a járvány negyedik hullámára is.

Orbán Viktor jogosult lesz az szaj-visszatérítésre? Válasz: mivel van egy kiskorú gyermekem, jogosult leszek.

Mikor döntötte el miniszterelnök, hogy résztvesz a kormányinfón? Válasz: Mikor tegnap a kormány eldöntötte az adóvisszatérítést és a nemzeti konzultációt. Évente egyszer tartja meg egyébként maga a kormányinfót, ebben nem lesz változás.

A Magyarországon beoltottak közül nagyobb arányban halnak meg, betegednek meg, mint az Egyesült Államokban, mi ennek az oka? Válasz: ne keveredjünk abba a helyzetbe, hogy riadalmat okozzunk az emberek között. Ma egyértelmű a szakmai álláspont, hogy az egyetlen megfelelő védekezés az oltás. Mindig van valamennyi igazság abban, hogy esetleg vannak, akik belehalhatnak utána is, de az egész, hatalmas eredményhez képest ez nagyon kevés. nagyon kicsi esetszámról beszélünk, mondta Orbán Viktor, hozzátéve: közzéteszik, hogy melyik oltóanyag használata után mit tapasztalnak a szakemberek.

A kormány egy rendelete lehetővé tette, hogy zártkörű pályázaton lehessen kavicsbányához jutni. Mi indokolta ezt, illetve milyen eredménnyel zárult a tender? Válasz: Még nincs döntés, vagy a napokban születhetett döntés, de a kormány ezzel nem foglalkozott. Azonban volt olyan eset, mikor egy vásárló nyersanyagtermelő helyet vett meg, és nem működtette. A következtetés az, hogy azért vette meg, hogy másokat kizárjon a versenyből. És ez nem helyes. Tehát csak olyanokat hívnak meg a pályázatba, akik biztos, hogy működtetni fogják a bányát.

Ha elindul a magyar vakcinagyártás, hozzá lehet-e majd jutni nyugati vakcinákhoz? Válasz: üzleti alapon természetesen, kereskedelmi fogalomban, ez elé nem gördít akadályt a kormány az engedélyezett vakcinák tekintetében.

Habony Árpád ad még tanácsokat Orbán Viktornak? Ha igen, mennyiért? Válasz: igen, szokott, de ennek nincs költségvonzata – mondta a miniszterelnök.

Mikor érhet véget a kihirdetett veszélyhelyzet? Válasz: Az Eb végéig érdemes fenntartani, mert nem tudni, hányan leszünk, hogy leszünk, indul-e újabb hullám – Orbán Viktor hozzátéve: ő maga is szeretne véget vetni ennek, mert mindenki jobban tudna tervezni, a parlament is, de még az ellenzék is, ami fontos, mert „ők is állampolgárai Magyarországnak”.

Ausztriában 10 ezren, Magyarországon 30 ezren haltak meg a járványban? Mi ment félre? Válasz: Ez fontos kérdés, Ausztriáról az akadémia elnökével is beszéltem, tudósokkal is, hogy készítsenek egy összefoglalót arról, hogy miként van az, hogy a magyar társadalom sérülékenyebb másnál, mit kell tenni – mondta Orbán Viktor.

Nem fogunk több Pfizert rendelni a közös uniós rendelésből, mert lesz Magyarországon vakcina. Lesz egy átmeneti időszak, ez alatt az idő alatt, hogy oldjuk meg a vakcinabeszerzést? Válasz: Tudásunk korlátos. Értem, hogy a gyártók mihamarabb be akarnak minket újra oltani, de azért nem minden az üzlet, tudomány is van a világon. Eredetileg fél év, már 8 hónap védettségi időről beszélnek. A vakcinák lejárati ideje a megérkezéskor indul, ezért rendeltünk a Janssenből 4 milliót, ami év végére jön meg, tehát onnan számít a lejárati ideje. egy normális készletgazdálkodásra törekedtünk. Megállapodtam az izraeli miniszterelnökkel és a csehekkel, hogy megérné, ha Izraelben egy közös vakcinagyárat építenénk, ami kívül van az EU-n, nem vonatkozik rá az uniós jogalkotás. A tárgyalások megkezdődtek.

A honvédség előző főparancsnok távozásának oka? Válasz: Elégedett volt Orbán Viktor az előző főparancsnokkal, kiváló embernek tartja, de most egy másik szakasz jön.

Hitelmoratórium? Válasz: Van egy nagy vita, a bankok szeretnék, ha minél hamarabb, minél több ember szállna ki a hitelmoratóriumból, a kormány pedig ésszerű fokozatosságot akar. Azt persze nem lehet, hogy a hiteleket ne fizessék vissza ez emberek, de olyan folyamatot kell kialakítani, ami jó a bankoknak és jó az embereknek is. A mostani rendszert szeptember 30-ig hosszabbítottuk meg, azért, hogy időt nyerjünk, hogy a bankokkal kitárgyaljuk a megállapodást – mondta a miniszterelnök.

Miért a régi típusú vakcinagyártásra rendezik be a vakcinagyárat? Válasz: Mert ilyet tudunk. Ha a magyar tudósok hazaköltöznének, akik ezt meg tudják csinálni, akkor más lenne a helyzet. A pécsi virológusoknak most van egy biztató közös kísérlete az osztrákokkal. Reménykedtem benne, hogy gyorsan sikerül, de nincsenek csodák, és ezt el kell fogadni.

A járvány velünk él, tervez a kormány valamiféle immunitásmérést? Válasz: a szűrés szerepét az oltás vette át. Korábban izoláltuk a betegeket, amikor meglett a vakcina, az oltás felgyorsítása lett a legjobb módszer. Monitorozás jelleggel nyilván kell szűrni.

Ha a PCR-tesztet elfogadjuk a karanténból való szabaduláshoz, akkor a védettségi igazolvány kiállításához miért nem elég a PCR-teszt? Válasz: a helyzet az, hogy a PCR-teszt néhány napra ad garanciát arra, hogy valaki negatív, az oltás meg hónapokra.

Van olyan ellenzéki képviselő, akit tisztel? Válasz: általában, ha megtisztelnek azzal, hogy hozzám beszélnek, komolyan veszem a képviselőket, aztán, amit mondanak, az alapján tudom, mit gondoljak róluk. Így tehát vannak olyan parlamenti képviselők, akiket tisztelek, de épp, mert tisztelem őket, nem akarok ártani nekik, ezért nem nevezem meg őket.

blikk.hu

Feltöltve: 2021.06.10.
Megnézve: 115

| Többi

További hírek

Vissza a főoldalra