HIRDETÉS
HIRDETÉS

Folyamatosan zajlik az oltás, a beoltottak száma 5 311 475, 4 112 876 személy már a második oltását is megkapta.
206 az új fertőzöttek száma, ezzel a járvány kezdete óta összesen 806 591-re nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 7, többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 29 896-ra emelkedett. A gyógyultak száma folyamatosan nő, ez jelenleg 722 296, míg az aktív fertőzötteké 54 399-re csökkent. 481 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 57-en vannak lélegeztetőgépen – írja a koronavirus.gov.hu.

Az oltásoknak és a védelmi intézkedéseknek köszönhetően letörtük a járvány harmadik hullámát. Magyarország továbbra is a második az uniós oltási ranglistán. A magyar lakosság 54,4%-a már megkapta az oltást, szemben az uniós, 41,5%-os átlaggal. A regisztráltak száma 5 millió 309 eze, akik 92%-a már fel is vette az oltást. Magyarországon is megjelent az indiai vírusmutáns, a védőoltás felvétele ezért is fontos. Továbbra is folyamatosan lehet regisztrálni a www.vakcinainfo.gov.hu honlapon, az érvényes regisztrációval rendelkezők pedig interneten is foglalhatnak időpontot az oltásra a www.eeszt.gov.hu honlapon.

Dr. Müller Cecília országos tiszti főorvos levélben köszönte meg a háziorvosoknak az eddig végzett intenzív oltási tevékenységet, arra kérve őket, hogy ösztönözzék a regisztrációra és az oltás felvételére a praxisukhoz tartozó még be nem oltottakat.

Az internetes időpontfoglalóban országosan Pfizer-, Sinopharm- és – korlátozott mennyiségben – Szputnyik oltás foglalható. Egyes oltópontokon Janssen- és Moderna-oltás is elérhető. Az érvényes regisztrációval rendelkező még be nem oltott 16-18 évesek is automatikusan tudnak foglalni Pfizer-oltást.

Az oltást igazoló alkalmazás mobiltelefonra ingyenes letölthető, ezzel képes a védettségi igazolvány kiváltására. A Google Play áruházban „EESZT alkalmazás” nevű, az App Store-ban pedig „EESZT Lakossagi” nevű applikáció nagyban megkönnyíti mind az oltottak, mind a sok embert fogadó szolgáltatók (pl. mozik, színházak, koncertek, fesztiválok, sport és egyéb rendezvények szervezőinek, vagy akár éttermek) dolgát. Azokon a helyeken, ahol a látogatás védettségi igazolványhoz kötött, a

Az 5 millió beoltott elérését követően életbe lépett az újraindítás újabb fokozata, sok korlátozás megszűnt, ugyanakkor alapvető védelmi intézkedések még életben vannak, hiszen a vírus még itt van.

Minden olyan helyen továbbra is kötelező a maszk használata, ahol védettek és nem védettek zárt térben találkozhatnak, így a tömegközlekedés során és az üzletekben történő vásárláskor is kötelező a maszk használata.

Június közepétől újabb enyhítés lép életbe.J únius 14-től már falunapot is lehet tartani, és a koronavírus ellen védett ember felügyelete alatt 18 év alattiak is részt vehetnek a zenés, táncos rendezvényeken. Ötezer lakos alatti település szabadtéri falunapján védettségi igazolvány nélkül is részt lehet venni, de ott legfeljebb 1500 ember tartózkodhat egy időben. Az enyhítések részei az élet újraindításának, amelyben Magyarország a magas átoltottságnak köszönhetően hetekkel megelőzte az európai országok nagy részét.

blikk.hu

Feltöltve: 2021.06.10.
Megnézve: 116

| Többi

További hírek

Vissza a főoldalra