HIRDETÉS
HIRDETÉS

Demonstrációt tartanak szombat délután 16 és 18 óra között a fővárosban a Fudan Egyetem Budapestre tervezett campusa ellen; a menet a Hősök teréről a Kossuth térre tart majd. Ez a járványügyi korlátozások feloldása utáni első nagyszabású tüntetés.

A demonstrációt Jámbor András, a Mérce volt főszerkesztője, országgyűlési képviselőjelölt szervezte meg a Kvassay-zsilip közelébe tervezett Diákvárosért és az annak helyére szánt Fudan egyetem ellen.

Az intézmény miatt Karácsony Gergely főpolgármester és Baranyi Krisztina, Ferencváros első embere is tiltakozásba kezdett a napokban, ráadásul nem is akárhogyan: mint ismert, új, a kínai állam számára kellemetlen utcanévtáblákat avattak fel a leendő Fudan Egyetem szomszédságában.

"A Diákvárosért tartott tüntetésen olyan embereket kértünk fel arra, hogy a Kossuth téren felszólaljanak, akik személyükön vagy hivatalukon keresztül meg tudják jeleníteni azt a küzdelmet, ami már hónapok óta zajlik ebben az ügyben, és akik több oldalról is meg tudják mutatni, hogy miért kell mindent megtennünk azért, hogy ne épüljön fel a Fudan Egyetem" - írta korábban Jámbor András a közleményében. Az eseményen beszédet mond a Kossuth téren:

Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere
Baranyi Krisztina, Ferencváros polgármestere,
Bereczki Áron, a Hallgatói Szakszervezettől,
Gede Márton és Őze Sándor aktivisták lakhatási szervezetek nevében
és maga Jámbor András.

A szervezők nagy létszámra számítanak, ugyanis a Facebook-on közzétett esemény alatt már több ezren igazolták vissza, hogy érdeklődnek vagy biztosan jelen lesznek.

A tüntetésen jelen vannak Hadházy Ákos és Szél Bernadett független országgyűlési képviselők, Fekete-Győr András, a Momentum Mozgalom elnöke, Karácsony Gergely főplgármester, és az esemény szervezője, Jámbor András is.

A menet idő közben már a Kossuth térre ért a Parlamenthez, ahol jelentős számú rendőr is összegyűlt. A környező utcákban is vannak rendőrautók.

Magára a Parlament elé csak védettségi igazolvánnyal engedik be a résztvevőket, a beengedés nagyon szervezetten működik, erre nagyon figyelnek. A Parlament körül (ahol a védettségi igazolvánnyal nem rendelkezők tartózkodnak) is hatalmas a tömeg. Sok család van, a füves résznek piknikhangulat van, békés a légkör - jelentette a Blikk tudósítója.

Még mindig érkeznek résztvevők különböző irányokból. Hamarosan kezdődnek a beszédek is.

Az egyik szervező egy Micimackó figurával jelent meg a színpadon, utalva arra, hogy Hszi Csin-ping kínai elnököt így szokták kifigurázni a testalkata miatt Kínában és a világ más részein is.

Beszédet mondott két lakhatási aktivista is. Egy 22 éves egyetemista arra hívta fel a figyelmet, hogy nagyon nehezek a lakhatási körülményei, csak a családja segítségével tudja fenntartani az albérletét. Egy hajléktalan - aki 16 másik emberrel él együtt egy hajléktalanszállón - megerősítette az egyetemista álláspontját. Mindketten kifejtették, hogy a lakhatás nem kiváltság, hanem emberi jog. Követelték a lakásprivatizácós törvény visszavonását és azt, hogy a kormány indítson bérlakás támogatási programot abból a pénzből, amit a Fudan egyetemre szánnak.

Baranyi Krisztina a kormánypárti szavazókhoz szólva Orbán korábbi szavait, elveit vetette össze a jelenlegivel és a kínai hitelben rejlő veszélyekről, valamint a pekingi politika bűneiről beszélt.

Karácsony Gergely is beszédet mond a Parlament előtt, amelyet Blikk élőben közvetít. Az alábbi linken követheti:blikk.hu

Feltöltve: 2021.06.05.
Megnézve: 129

| Többi

További hírek

Vissza a főoldalra