HIRDETÉS
HIRDETÉS

Hihetetlen, de igaz: egy tripla mutáns vírus is felütötte a fejét Indiában, és már rohamosan terjed. A helyi egészségügyi állapotokat egy szóval lehet leírni: pokol. A virológusok szerint a dupla mutáns indiai vírus két hét múlva itt lesz Magyarországon is.

Még azt sem volt időnk megemészteni, hogy Magyarország felé tart az indiai kettős mutáns vírus, egy új, potenciálisan még aggasztóbb vírusvariáns ütötte fel a fejét az ázsiai országban. Az új vírus hivatalos neve B.1.618, de mi jobban járunk, ha annak nevezzük, ami: a koronavírus egy háromszorosan mutálódott variánsa.

A tripla mutáns vírus felfedezését tegnap fedték fel az indiai hatóságok. A helyi beszámolók szerint Nyugat-Bengál, Máhárástrá és Delhi államában terjedhetett el leginkább ez a variáns.

– Ez egy jóval fertőzőbb változat. Sok embert betegít meg, és nagyon gyorsan – mondta Madhukar Pai, a McGill Egyetem járványügyi tanszékének professzora. Szerinte „háborús fokozatba” kell kapcsolnia a génszekvenciák kimutatásának Indiában, hogy jobban megérthessék a betegséget.

Az új mutáció gyakorlatilag három különböző vírusvariáns kombinációja. Vinod Scaria, a Delhi-i székhelyű CSIR-IGIB génkutatóintézet munkatársa szerint tartalmazza az E484K jelű mutációt, amit „menekülő mutációnak” is neveznek, mert növeli a vírus esélyét az emberi szervezet immunválaszának kikerülésére.

Szintúgy része a tripla variánsnak a D614G mutáció, ami a vírus tüskéit változtatja meg, növelve fertőzőképességét. A harmadik változó a jelek szerint az, hogy a vírus RNS-nek egyes nukleotidjai törlődtek. Ennek következményeit a tudósok még tudták kellőképpen felmérni.

India két hónap leforgása alatt katasztrofális állapotba került. Koncerttermekben, sportcsarnokokban rendeztek be szükségkórházat, az elhunytakat pedig tömegével égetik. Több kórházba a kétségbeesett rokonok próbálnak oxigént bejuttatni szeretteiknek, mert odabent már elfogyott. Az oxigénhiány rengeteg embernek gyakorlatilag a halálos ítéletét jelentheti.

Február elején még napi 9 ezer új fertőzöttet jelentettek Indiában, ez mostanra napi 300 ezer emberre nőtt; jelenleg 2,3 millió aktív fertőzöttet ápolnak. Lakosságarányosan ez egyébként a magyar adatok közelében sincs, de a megbetegedések nagy száma kedvez a különböző mutációk kialakulásának. A mostani hullám adataiért még a kettős mutációt tartják felelősnek.

A kettős mutáns új mutációi közül az egyik fertőzőbbé tudja tenni a vírust, a másik pedig képes lehet arra, hogy áttörje a már beoltott, avagy a fertőzésből felépült emberek szervezetének védelmét. Izraeli vizsgálatok szerint a Pfizer vakcinájának hatékonyságát is csökkenti, de szerencsére nem szünteti meg. Friss hír, hogy az indiai fejlesztésű Covaxin vakcina is hatásos a dupla mutáns vírus ellen.

Rusvai Miklós virológus szerint az indiai kettős mutáns vírus, amely már több európai országba is eljutott, két héten belül Magyarországra érhet.

blikk.hu

Feltöltve: 2021.04.22.
Megnézve: 93

| Többi

További hírek

Vissza a főoldalra