HIRDETÉS
HIRDETÉS

Mi történik a kórházainkban? Ez az a kérdés, mely egyre többeket foglalkoztat - lassan majd' minden magyar családban akad olyan családtag vagy legalább egy közeli ismerős, aki saját bőrén tapasztalta meg a covid-osztályos állapotokat. Az elmúlt napokban időről-időre felbukkannak a közösségi oldalakon drámai hangú beszámolók mentősöktől, orvosoktól, személyzettől, az ebben írtakat azonnal mindig cáfolni igyekszik a kórházi főigazgatóság vagy éppenséggel a szaktárca.

Mi tehát az igazság?

Valóban olyan drámaiak az állapotok, mint ahogyan azt egyesek leírják, vagy akart-akaratlan hangulatkeltésről van szó?

Az elmúlt napok egyik leggyakrabban használt kifejezése a nagyon rosszul hangzó "katasztrófa medicina". Legutóbb egy mentődolgozó írt erről - az illetékes hivatalos szervek szerint nem mondott igazat. A súlyos helyzet kapcsán "bergamói" állapotokat említett nemrég az ózdi kórház főigazgatója is. Az Országos Kórházi Főigazgatóság az mondta, ez nem igaz. Most a Magyar Orvosok Szakszervezetének alelnöke, Tóth Judit beszélt arról nyilvánosan, a tévében, hogy egyes kórházakban katasztrófa medicina lépett életbe, azaz olykor választani kell az orvosoknak, hogy ki maradhat életben.

- Annyi fiatal fekszik már az intenzív osztályon, hogy egyes kórházakban a 65-70 év felettieket nem tudják lélegeztetőgépre tenni – fogalmazta meg súlyos állítását az ATV Start című műsorában Tóth Judit, a Magyar Orvosok Szakszervezetének alelnöke. Tóth szerint a 40-49 év közöttiek között terjedt el leginkább a vírus a harmadik hullám jelenlegi szakaszában, ezért egyre fiatalabbak egyre súlyosabb állapotban kerülnek kórházba.

A szakszervezet folyamatosan kap olyan jelzéseket, miszerint „korábban 8 ágyas intenzív osztályok most 40 ággyal működnek, vagy két-háromszoros a betegek áramlása a sürgősségi osztályokon, egy orvosnak 40 beteget kell ellátnia egy műszakban” . Az alelnök szerint ez elképesztő terhelést jelent.

– Nagyon súlyos a helyzet, a katasztrófa medicina szabályai szerint választani kell, hogy kinek adják megadni az adott sürgősségi ellátást, ha egyszerre bejön 8-10 súlyos állapotú beteg – mondta Tóth Judit.

Az orvosi szakszervezet alelnöke arról is beszélt, hogy a nyitást olyannyira korainak tartja, hogy szerinte még előtte szigorítani is kellene. Mivel a brit vírusvariáns sokkal fertőzőbb, 60-65 százalékos átoltottság helyett 75-80 százalékosat tart biztonságosnak. Mindenfajta lazítás előtt csökkennie kell a járványgörbének és a kórházi esetszámoknak is.

– A járványt nem a kórházban lehet megállítani, hanem járványügyi intézkedésekkel – hívta fel a figyelmet. Hozzátette azt is, hogy az osztályok terhelésén érdemben már nem lehet csökkenteni a szakrendelőkből érkezők bevonásával sem.

Szóba hozta a pedagógusok helyzetét is. Arra figyelmeztetett, két héttel a tanárok beoltása után még nem alakul ki a védettség, ezért az iskola újraindításával is várna még.

Az interjúban szóba került az ózdi kórház főigazgatójának múlt heti nyilatkozata, amelyben a tavaly tavaszi bergamói állapotokhoz hasonlította a kórház helyzetét. "Azokat a felvételeket képzeljék el az ózdi kórházban, mint amilyenek tavaly Olaszországban készültek" – mondta akkor Bélteczki János a városi tévének.

Az Országos Kórházi Főigazgatóság ezt rögtön cáfolta, Tóth Judit azonban ózdi kollégákkal beszélgetve arra jutott, hogy valóban hasonló a helyzet. Tóth megköszönte Bélteczki János főigazgatónak „hogy kiállt az igazság mellett”, és mint mondta, minden kórház igazgatótól ugyanezt várná. Mint mondta, nem kell pánikot kelteni, a valóságot viszont be kell mutatni hamis biztonságérzet keltése helyett.

A múlt héten egy mentős is arról posztolt a Facebook-on, amit most Tóth Judit is említett. Az azóta törölt írásban D. Viktor azt írta, hogy „katasztrófa medicina van életben”. Arról is írt, hogy „rengeteg a beteg, ám kevés az ellátó személyzet”, ezért van olyan kórház, ahol egy bizonyos kor felett már nem raknak betegeket lélegeztetőgépre, két másik kórházban szintén korhoz kell már kötni az intenzív ellátást.

A Koronavírus Sajtóközpont ezzel kapcsolatos megkeresésünkre akkor azt írta, név nélküli álhírnek minősítve a mentős által megfogalmazottakat:

„Jelenleg a koronavírussal fertőzött betegek lélegeztető géppel ellátott ágyainak 53%-a szabad. A betegeket mindig odairányítják, ahol szabad kapacitás van.”

Tehát az tény, hogy a kórházi dolgozók túlterheltek és erejüket megfeszítve küzdenek a betegekért. Erőn felüli teljesítményüket a hivatalos kommunikáció is elismeri. De a betegek oldaláról, arról, hogy mire számíthat valaki kortól és állapottól függően, a különböző, egymásnak ellentmondó állítások alapján az a helyzet, hogy ma a teljes igazságot erről csak és kizárólag az tudja, aki ott van bent.

Miért lenne fontos?

Az elmúlt hetekben egyre többször merült fel orvosi szervezetek részéről, de civil vélemények között is megtaláljuk a közösségi oldalakon: Csak be kellene mutatni a valóságot, hogy vajon tényleg, mi történik a kórházak covid-osztályain és covid-intenzívjein. Néha, ha egy-egy orvos, vagy akár a kamara megpendíti ennek a lehetőségét, vagy éppen magánemberként beszél róla egy érintett egészségügyi dolgozó, a legtöbbször az a hivatalos válasz, hogy nagy a nyomás, de minden rendben, vagy egyenesen az, hogy az illető nem mond igazat.

Arra viszont aztán rácsodálkozunk, hogy miért van annyi ember, aki csak azért sem fogadja el a kormány járványügyi intézkedéseit, - gondoljunk csak a hétvégi tömegekre a parkjainkban. Arra hivatkozva, hogy elfogyott a türelem, az emberek egy része mintha szándékosan tenne keresztbe a védekezésnek. Vajon nem lenne hasznos és célszerű végre hitelesen - nem csak néhány képen, de videófelvételen, mozgóképen, őszintén megmutatni, hogy figyelem, ha nem tartjuk be a szabályokat, ha ott keressük a kiskapukat, hol csak tudjuk, akkor ez és ez vár majd ránk, vagy a szeretteinkre, ismerőseinkre?

Mi is kértünk az elmúlt időszakban lehetőséget a megfelelő hatóságoktól egy ilyen riport elkészítésére és bemutatására, de nem kaptunk engedélyt rá. Akkor nyilván nem is fontos, nem baj, ha az emberek egy része továbbra sem látja a saját szemével, hogy mi is az, amit el kéne kerülnie... Bár szerintünk fontos lenne.

blikk.hu

Feltöltve: 2021.03.29.
Megnézve: 258

| Többi

További hírek

Vissza a főoldalra