HIRDETÉS
HIRDETÉS

Szombat délután megjelent a Magyar Közlönyben a védelmi intézkedések meghosszabbításáról, valamint a védelmi intézkedések lépcsőzetes feloldásának első fokozatáról szóló, illetve az oktatási intézmények megnyitásáról szóló rendelet.

A rendelet szerint a jelenleg érvényben lévő védelmi intézkedéseket április 8-ig fenntartja az operatív törzs javaslatára kormány. Addig nem változnak

a kötelező maszkhasználat szabályai
amelyik bolt bezárt március 8-tól, az továbbra is zárva marad
este nyolc és reggel öt közötti van kijárási korlátozás
Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter tegnap rendkívüli sajtótájékoztatón jelentett be, hogy az iskolák április 19-én nyitnak meg a jelenlegi tervek szerint, addigra a pedagógusokat beoltják és nyitnak az óvodák, általános iskolák, és a középiskolák is.

Az oktatási intézményekben április 19-ig hosszabbították meg a tantermen kívüli digitális oktatást. A határidő kitolása minden olyan oktatási intézményre vonatkozik, amelyet az ügyeletek kivételével nagyrészt bezártak országszerte, azaz például az összes óvodára, általános iskolára és középiskolára.

Ma meg is jelent az erre vonatkozó kormányrendelet, már nem csak terv: április 19-én nyitnak az iskolák, a döntés szerint:

A köznevelési intézmények (az óvoda kivételével) és a szakképző intézmények rendes munkarendben működnek.
Az óvodákban a 2021. március 8-ával elrendelt rendkívüli szünet megszüntetésre kerül
A köznevelési és szakképző intézmények működése kapcsán a kormányzati intézkedések végrehajtásáról a köznevelésért, illetve a szakképzésért felelős miniszter határozatban rendelkezik
Ha beoltották a 2,5 millió embert így nyitunk első lépcsőben
A jelenlegi szabályok április 8-ig élnek tovább a rendelet szerint. Nem időponthoz, hanem a kormány ígéretének megfelelően akkor lépnek életbe az enyhítések, amint beadták a két és fél milliomodik, koronavírus elleni vakcina első dózisát. Azután az alábbi szabályok lépnek életbe:

A kijárási tilalom időszaka az este 10 óra és reggel 5 óra közötti időszakra esik majd.
Kinyithatnak az üzletek: lehet a boltokban tartózkodni és vásárolni.
A szolgáltatásokkal kapcsolatos ideiglenes védelmi intézkedések megszüntetésre kerülnek, üzemelhetnek a fodrászok, kozmetikák és más szolgáltatók, de újfajta korlátozások szerint.
A vendéglátóegységek egyelőre nem nyithatnak ki, csak elvitel/kiszállítás miatt tartózkodhatnak a dolgozók ezekben az egységekben.
Hogyan nyitnak a boltok? Ezek lesznek a szabályok
A tíz négyzetméteres vagy ennél kisebb vásárlótérrel rendelkező üzlet vásárlóterében az ott dolgozón kívül csak egy vásárló tartózkodhat.
A tíz négyzetmétert meghaladó vásárlótérrel rendelkező üzlet vásárlóterében az ott foglalkoztatottakon kívül egyidőben legfeljebb átlagosan tíz négyzetméterenként egy vásárló tartózkodhat. (A 14. életévét be nem töltött kiskorút, a 65. életévét meghaladott személy segítőjét és a fogyatékossággal élő személy segítőjét nem kell figyelembe venni a számításban).
Az a szabály, ha a bolt területe nem egész szám, úgy kell kerekíteni, hogy a kapott értéket 0,5-től felfelé, ez alatt lefelé kell kerekíteni.
Az üzlet üzemeltetőjének kötelessége mindenki számára jól láthatóan kifüggeszteni, hogy összesen hány vásárló tartózkodhat az üzletben.
Az üzlet üzemeltetője köteles gondoskodni arról, hogy a bejutásra várakozók egymástól 1,5 méteres távolságot folyamatosan tartsanak, a közös háztartásban élőkre nem vonatkozik a távolság
a vásárlók számára biztosítani kell a kézfertőtlenítés lehetőségét a vásárlóterében
fertőtleníteni kell az üzlet vásárlóterében a felületeit, a bevásárláshoz használt eszközöket (kocsi, kosár)
Ha az adott üzlet plázában, bevásárlóközpontban található, akkor a védelmi négyzetméterre vonatkozó szabályok betartásának ellenőrzése nem csupán az üzlet vezetőinek feladata, hanem a bevásárlóközpont üzemeltetőjének, vezetőjének is.

blikk.hu

Feltöltve: 2021.03.27.
Megnézve: 133

| Többi

További hírek

Vissza a főoldalra