HIRDETÉS
HIRDETÉS

Magyarország — Aggódnak a betegek, nem tudják, milyen ellátásra számíthatnak a kórházakban, hiszen akad, ahol egy komplett ápoló- vagy orvosgárda nem írta alá az új egészségügyi szerződését, munkaviszonyuk így március 1-jétől megszűnt. A járvány legkeményebb két hete vár ránk, miközben van olyan kórház, ahol egy egész osztály működése került veszélybe.
A Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház orvos-igazgatója nemrég tájékoztatta a Nemzeti Népegészségügyi Központot arról, hogy egyik belgyógyászati osztályuk működésképtelenné vált.

Ezt írták: „A Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézetben a II. belgyógyászati osztály működésére vonatkozóan az alábbiakról tájékoztatjuk Önöket. A II. belgyógyászati osztályon dolgozó orvosok közül 12 fő esetében az egészségügyi szolgálati jogviszony létrejött, 4 orvos esetében pedig nem. A fekvő- és járóbeteg-szakellátás az Intézetben biztosított, az osztály nem vált működésképtelenné.”

– Egy orvossal sem találkoztam, csak nővérek foglalkoztak velem, ők tették fel a 24 órás vérnyomásmérőt, meg írtak ki több laborvizsgálatot. Ki fog ellátni így minket? – panaszkodott Mária (83), a nyugdíjas óvónő kifelé tartva a kórház épületéből. Elmondta, a nővérek hangján érezni lehetett, emésztő bizonytalanságban dolgoznak, azon töprengtek, vajon jól tették-e, hogy aláírták az új szerződésüket. Arról is beszéltek, hogy azok, akik most felmondtak, gondoltak-e arra, mi lesz a többiekkel, akikre most még több munka hárul.

– Hat órát vártunk arra, hogy az édesanyám zárójelentése elkészüljön és elmehessünk innen – fakadt ki egy taxiba szálló negyvenes asszony.

Mint azt korábban megírtuk, az új szerződés értelmében a jövőben csak engedéllyel lehet másodállást vállalni, viszont az orvosoknak cserébe jelentős béremelés jár. Bár az alapfizetés magasabb lesz, az egyelőre nem tiszta, hogy a kórházanként eltérő bérkiegészítések hogyan alakulnak. A bizonytalanság olyannyira a tetőfokára hágott, hogy emiatt nem csupán az orvosok, az ápolók közül is sokan úgy döntöttek, végleg elbúcsúznak szeretett szakmájuktól.

A probléma országszerte több kórházat is érint, az intenzíven dolgozó orvosok negyede, az ápolóknak pedig majdnem harmada távozik a Szent Imre Kórházból. Az intézményen belüli átszervezésekkel igyekeznek orvosolni a problémát, így tesznek a Jahn Ferenc Kórházban és a tatabányai Szent Borbála Kórházban is. Utóbbiban felmondott az összes közalkalmazott orvos munkavállaló a sürgősségi osztályon.

Az országos kórház-főigazgató, Jenei Zoltán ennek ellenére azt hangoztatta: ebben a helyzetben minden garancia megvan arra, hogy az ellátás színvonala az ország bármely területén az eddiginek megfelelő marad, sőt akár javulhat is.

– Az egészségügyben dolgozók több mint 95 százaléka aláírta az új jogállási törvénynek megfelelő szerződését a hétfő esti adatok szerint – közölte. A kórház-főigazgató azt mondta, több mint 110 ezren dolgoznak az állami egészségügyi rendszerben. Miután az öt százalék nem fogadta el új szerződését, ezért nagyjából 5500 egészségügyi dolgozó távozott.

Aggasztó orvoshiány

Évek óta aggasztó híreket lehet olvasni arról, hogy számos kórház egyébként is orvoshiánnyal küzd. A KSH legutóbbi jelentése szerint 2018-ban hazánkban 41,3 ezer betöltött és 1,7 ezer betöltetlen orvosi állás volt, utóbbi a működéshez szükséges orvosi állások 4 százalékát jelentette. A legtöbb üres orvosi állás a fekvőbeteg-ellátásban jelentkezett (971), a járóbeteg-ellátásban 459 volt betöltetlen. Az üres orvosi állások 43 százaléka Budapestre koncentrálódott.

blikk.hu

Feltöltve: 2021.03.03.
Megnézve: 77

| Többi

További hírek

Vissza a főoldalra