HIRDETÉS
HIRDETÉS

Két kórházban is leállították az egészségügyi dolgozók oltását az alsó-szászországi Braunschweig és Emden városában, miután mellékhatásokra panaszkodtak a vakcinában részesültek.

A braunschweigi klinikán a 88 beoltott munkatársból 37 nem tudta felvenni a munkát a váratlan mellékhatások miatt, Emdenben pedig 29 munkatárs jelentett beteget – számolt be a Welt és a Merkur .

AZ ÉRINTETT DOLGOZÓK FEJFÁJÁSRA, ÉMELYGÉSRE ÉS HIDEGRÁZÁSRA PANASZKODTAK.

A Robert Koch Intézet tájékoztatása szerint ebben nincs semmi meglepő, a csimpánz adenovírust vektorként alkalmazó Oxford-AstraZeneca oltóanyaga ugyanúgy mellékhatásokat tud produkálni, mint az amerikai-német Pfizer-BionTech és az amerikai Moderna mRNS alapú vakcinája.

Az AstraZeneca is nyugalomra intett, közölte: ezek a mellékhatások megfelelnek a klinikai tesztelés során tapasztaltaknak. Ezt megerősítette a dpa német hírügynökségnek nyilatkozó Christian Bogdan immunológus is. Mint mondta:

A TÜNETETEKET AZ IMMUNVÁLASZ VÁLTJA KI, AZ EDDIGI PANASZOK ANNAK A JELE, HOGY VALAMI TÖRTÉNIK A SZERVEZETBEN. MINDEZ PEDIG ÖSSZHANGBAN VAN AZ OLTÓANYAGRÓL SZÓLÓ TANULMÁNYOKBAN LEÍRTAKKAL.

Nemcsak a németek ijedtek meg az AstraZeneca mellékhatásaitól. A múlt héten a svédországi Södermanland megyében két kórházban ugyancsak felfüggesztették az oltást a brit-svéd vakcinával.

OTT 400 DOLGOZÓBÓL 100-AN PANASZKODTAK MELLÉKHATÁSOKRA, ELSŐSORBAN LÁZRA.

A svéd megye felfüggesztette az oltást, de az ország gyógyszerészeti hatóságával és a gyártóval folytatott megbeszéléseken után arra a következtetésre jutott: nem utal semmi arra, hogy baj lenne a vakcinákkal. A héten folytatják is az oltást az AstraZenecával.

Az oltás után jelentkező tünetek bármennyire is összhangban vannak az eddigi tanulmányokban előrejelzett mellékhazásokkal, Andreas Heddini, az AstraZeneca észak-európai gyógyszerszabályozási vezetője aggodalmának adott hangot.

Meglátása szerint a vártnál többen panaszkodnak mellékhatásokra, miközben a vonatkozó tanulmányok szerint legfeljebb a beoltottak nagyjából 10 százalékánál kéne ilyen tüneteknek jelentkezni – mondta az SVT svéd állami televíziónak. (A két svéd kórház esetében ez az arány 25 százalék.)

Heddini mindenesetre azzal csillapította a kedélyeket, hogy cége komolyan veszi a vakcina biztonságosságával kapcsolatos történéseket, az említett incidenseket pedig kivizsgálja.

Emlékeztetett, hogy az AstraZeneca oltóanyagát már világszerte millióknak beadták, különösebb következményekről nem érkeztek hírek, a klinikai tesztelés során sem állapítottak meg súlyos mellékhatásokat.

index.hu

Feltöltve: 2021.02.17.
Megnézve: 98

| Többi

További hírek

Vissza a főoldalra