HIRDETÉS
HIRDETÉS

Az elmúlt 24 órában ismét megugrott az új fertőzöttek száma az országban. A hétfői nap számai után kedden 1048 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, s elhunyt 83 beteg. Ezek ismeretében számolt be a járvány elleni harc legújabb fejleményeiről az operatív törzs.Az operatív törzs tájékoztatóján elhangzott:
Gál Kristóf, az ORFK szóvivője ismertette a védelmi intézkedésekkel kapcsolatos szabályszegéseket, rendőri intézkedéseket.

152-en közterületen
6-an közlekedési eszközön
egyéb zárt helyen pedig 29-en
nem viseltek maszkot – ismertette. A hétfői naphoz hasonlóan, kedden sem kellett intézkedniük a rendőröknek kereskedelmi és vendéglátóhelyeken a korlátozó intézkedések megszegése miatt.

A kijárási tilalomra vonatkozó szabályok megszegése miatt a rendőrök tegnap 314 alkalommal intézkedtek. Összesen 8757 alakalommal ellenőrizték a karanténszabályok betartását.

Az oltás fontossága, kedvező járványügyi adatok
Müller Cecília folytatta a tájékoztatót. A kedvező járványügyi helyzetünket továbbra is sikerül megtartani Magyarországon – kezdte a tisztifőorvos, majd ismertette az elmúlt nap adatait. Jól látszik, hogy az elhunytak száma most már huzamosabb ideje 100 alatt van.

Nagy jelentősége van a védőoltások nyújtotta védelemnek a koronavírus ellen. Ha a fertőzéstől nem is óv meg minket teljes mértékben, az bizonyos, hogy a súlyos lefolyású betegséggel, a szövődményekkel, adott esetben a fatális kimenettel szemben szerezhetünk védelmet – emelte ki Müller. Ezért is van fontos szerepe annak a védelemben, hogy Magyarországon folyamatosan zajlik a védőoltások beadása.

A járvány zajlik továbbra is az egész világon, több országban van, ahol folyamatosan nő az új fertőzöttek száma. Ezért is fontos, hogy az oltási programot kövessük, hogy minél előbb elérjük az immunitást.

Elmondta, hogy közel háromszorosa már a beoltottak száma az aktív fetőzöttekének. 75.807 személy pedig a második védőoltását kapta meg.

Elkezdődött az oltási program harmadik szakasza

A legidősebb (89 év feletti), az otthonukban élő honfitársainkat a háziorvosok oltják be. Ehhez a feladathoz tegnap megtörtént a kormányhivatalokhoz a Moderna-vakcinák kiszállítása. A háziorvosi praxisokhoz egy lista érkezett, ebből az előzetes információszerzés, felkészülés után kiválasztják az oltható időseket. 1080 praxis kapott 10 fő beoltásához elegendő vakcinát (a kisebb Moderna-szállítmány miatt kevesebb embert tudnak beoltani, mint az eredeti terv szerint). Lehetőség nyílt arra, hogy közel 30 ezer idős az oltópontokon kapja meg az oltását, ezt is a háziorvosok szervezték meg az önkormányzatok segítségével. Jellemzően betegszállító segítségével juthatnak el az oltópontokra, ott Pfizer-vakcinával oltják őket. Így 40 ezer idős oltását tervezik a napokban – mondta el Müller.

Azok az idősek a 89 évnél idősebb korosztályból, akik most lemaradnak az oltakozásról, ne essenek kétségbe, ők is sorra kerülnek, de mindig a rendelkezési vakcinamennyiség szab határt az oltásnak. A következőkben őket szólítjuk meg – tette hozzá.

Ismertette, hogy megjelentettek a koronavirus.gov.hu honlapon egy olyan összeállítást, ami a regisztrált idősek koronavírus elleni oltásával kapcsolatos tudnivalókról szól. Többen felteszik Müllernek a kérdést, hogy egyáltalán javasolt-e az időseknek a védőoltás beadása? Egyértelműen igen a válasz, hiszen tudjuk jól, hogy a járvány megjelenése óta az életkor maga kockázat. Többen ebben korban már valamilyen krónikus betegségben szenvednek, tehát fokozottan ajánlott a védőoltás beadása.

Többen kérdezik tőle azt is, okozhat-e koronavírus-fertőzést maga a vakcina? Egyik oltóanyagban sincs élő vírus, a vakcina azt a célt szolgálja, hogy ne fertőződjünk meg, illetve a súlyos lefolyású megbetegedést meggátolja.

Az oltóanyagokról

Eddig 500 ezer Pfizer- és Moderna-vakcinával gazdlkodtunk, de tegnap 2x20 ezer oltására elegendő orosz Szputnyik-V oltóanyag is érkezett. Különbség a logisztikában, hogy az orosz vakcinánál a második védőoltáskor nem ugyanazt a vakcinát alkalmazzák. A Lancet folyóiratban tegnap megjelent a Szputnyik harmadik vizsgálati fázisáról közzétett írás, amiben a hatását 90 százalék felettire értékelték és biztonságosnak találták. Ez nagyon jó hír számunkra is. Egyre nagyobb az érdeklődés az unión kívülről beszerezhető vakcinák iránt.

Visszavezetik az egynapos ellátásokat

Müller bejelentette, hogy Kásler Miklós engedélyezte az ún egynapos ellátások visszavezetését az egészségügyi ellátórendszerbe. A szájsebészeti és a fül-, orr-, gégészeti beavatkozásokon kívül az összes egynapos ellátást igénybe lehet venni a megfelelő higiénés előírás betartásával. Fontos, hogy aki igénybe akarja venni, annál 72 órával korábban PCR-tesztet végeznek. Ha az negatív eredményt hoz, az orvosi beavatkozás napján egy antigén alapú gyorstesztet is elvégeznek nála.

Újságírói kérdésekre adott válaszok

Van olyan háziorvos, aki nem vállalja a védőoltások beadását? Válasz: Nincs ilyen kolléga, legalábbis bízik benne a tiszti főorvos. Ez alapvető feladatuk, sőt, akikkel konzultált eddig, ők már alig várják, hogy elkezdjék ezt a feladatot. Az idősek körében pedig azt látja, hogy jobban szeretnék, ha a háziorvosuk adná be nekik az oltást, mert velük van kapcsolatuk. A háziorvosi rendelő mindig is oltóközpont volt.
Mi a teendő, ha a 10, oltásra kiválasztott idős beteg közül valaki nem jelenik meg az oltóponton vagy a háziorvosánál? Válasz: Értelemszerűen a listában következőt kell felkeresni és megkapja az oltást.
Milyen protokoll van a betegszállítók részére? Válasz: Az OMSZ részletes protokollt dolgozott ki erre. Az idősek komfortérzete a legfontosabb, betegkísérőjük lesz. Nem kell tartani attól, hogy egyedül maradnak. Maszkot viselni kell természetesen. A háziorvos szervezi meg a szállításukat.
A briten kívül más mutáns vírustörzset mutatták már ki Magyarországon? Müller elmondta, 22 esetben mutattunk ki brit variánst, egyelőre dél-afrikai és brazil mutánst nem azonosítottak.

blikk.hu

Feltöltve: 2021.02.03.
Megnézve: 133

| Többi

További hírek

Vissza a főoldalra