HIRDETÉS
HIRDETÉS

A kedd reggeli friss adatok szerint 3951 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (Covid–19) – igaz, mindössze 5758 tesztet végeztek –, ezzel 221 073 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma.

MEGHALT 154, TÖBBSÉGÉBEN IDŐS, KRÓNIKUS BETEG, ÍGY AZ ELHUNYTAK SZÁMA 4977 FŐRE EMELKEDETT.

A gyógyultak száma is folyamatosan nő, jelenleg 64 802 fő, az aktív fertőzöttek száma 151 294. Az aktív fertőzöttek 20, az elhunytak 23, a gyógyultak 25 százaléka budapesti.

KÓRHÁZBAN 7884 KORONAVÍRUSOS BETEGET ÁPOLNAK, KÖZÜLÜK 662 FŐ VAN LÉLEGEZTETŐGÉPEN.

A beazonosított fertőzöttek számában megjelennek a mentők által, a szűrőbuszokon és a kórházi dolgozók körében gyorsteszteléssel kiszűrtek is. A bölcsődei, óvodai, iskolai és szociális dolgozók körében végzett célzott csoportos tesztelés összesített eredménye ezen a héten várható.

Az operatív törzs jelenleg 330 óvodában egy-egy csoportot érintően (11 százalék), 163 óvodában (5) és 116 általános iskolában (5) az egész intézményt érintően rendelt el rendkívüli szünetet, továbbá 562 általános iskolában egy-két osztályt (22 százalék) és 53 általános iskolában (2) a teljes intézményt érintően digitális tanrendet.

Egész Európában, a szomszédos országokban és Magyarországon is tovább nő a fertőzöttek száma, egyre többen igényelnek kórházi ellátást. A járványt megállítani nem lehet, az operatív törzs célja a járvány lassítása és a kórházak teljesítőképességének védelme.

A kormány, az operatív törzs és a járványügyi hatóság folyamatosan figyelemmel kíséri a járványügyi helyzetet, és a járvány alakulásának függvényében

DECEMBER ELEJÉN SZÜLETIK DÖNTÉS AZ ÜNNEPEKRE VONATKOZÓ AJÁNLÁSOKRÓL, SZABÁLYOKRÓL.

Este 8 óra és reggel 5 óra között továbbra is kijárási tilalom van érvényben, mindenkinek haza kell érnie este 8 óráig. A kijárási tilalom alóli mentesülés egyik esete a munkavégzés, amelyet azonban igazolni szükséges. Igazolásminta ezen a címen érhető el.
Az élelmiszerüzletekben, patikákban, drogériákban hétköznapokon 9 és 11 óra, hétvégén 8 és 10 óra között működik az idősek védett vásárlási idősávja, amikor csak a 65 év felettiek léphetnek az üzletekbe. Emellett azonban fontos tudni, hogy az idősek a védett vásárlási idősávon kívüli más időpontban is vásárolhatnak.
Az üzletek – a gyógyszertárak és a benzinkutak kivételével – este 7 óráig maradhatnak nyitva és utána a kijárási tilalom lejártával, tehát leghamarabb reggel 5 órakor nyithatnak ki.
A rendeletben nem említett szolgáltatók és szolgáltatások (például fodrász, masszőr, személyi edző) a szokott rendben működhetnek a kijárási tilalom szabályai mellett.
A maszkviseléssel és távolságtartással kapcsolatosan eddig bevezetett szabályok továbbra is érvényesek, azzal, hogy a tízezer főnél nagyobb település egyes közterületein a maszkviselés kötelező. A területek kijelölése a polgármester feladata.
Sporttevékenység során, valamint a parkokban, illetve zöldterületeken a maszk viselése továbbra sem kötelező.
Minden gyülekezés tilos.
Az éttermek vendéget nem fogadhatnak, vendégnek ott csak az étel elvitele céljából lehet tartózkodni.
A szállodák turistákat nem fogadhatnak, csak üzleti, gazdasági vagy oktatási célból érkezett vendégeket.
Mindennemű rendezvény megtartása tilos, ideértve a kulturális eseményeket, valamint a karácsonyi vásárokat.
A sportmérkőzéseket zárt kapuk mögött kell megtartani.
A szabadidős létesítmények használata tilos, beleértve különösen a fitnesztermeket, fedett uszodákat, múzeumokat, könyvtárakat, mozikat és állatkerteket, korcsolyapályákat.
A bölcsődék, az óvodák és az általános iskolák a nyolcadik osztályig a megszokott rend szerint nyitva tartanak, a speciális intézményi védelmi intézkedéseket az igazgató határozza meg.
A középiskolák és egyetemek digitális munkarendre tértek át.
A helyhez kötött internethozzáférés harminc napra ingyenesen vehető igénybe a digitális oktatásban résztvevő diákok és pedagógusok számára a köznevelésben és a szakképzésben.
Magán és családi rendezvények (például születésnap) tíz főig megtarthatók.
Temetés legfeljebb ötven fővel tartható meg.
Esküvők lakodalom nélkül tarthatók meg, de az eseményen csak meghatározott személyek vehetnek részt.
A közterületi parkolás ingyenes.
A kereskedelmi célú P+R, parkolóház, parkológarázs, zárt felszíni parkoló és nem zárt felszíni parkoló díjfizetés nélkül vehető igénybe este 7-től reggel 7 óráig. A létesítmény üzemeltetője köteles ebben az idősávban az ingyenes parkolást lehetővé tenni.
A rendőrség szigorúan ellenőrzi a szabályok betartását, pénzbírságot szabhat ki, és azokat a helyeket, ahol nem tartják be az előírásokat, bezárja. A katonák az ország több városában támogatják a rendőrök munkáját és 93 kórházban tehermentesítik az egészségügyi dolgozókat.

Magyarországon mindenkinek jut kórházi ágy, ellátás, lélegeztetőgép, és a védelmi intézkedésekkel az a cél, hogy ez így is maradjon. Annak érdekében, hogy a növekvő betegszámmal a koronavírusos betegek kórházi ellátása továbbra is biztosított legyen, a halasztható műtéteket felfüggesztették, bővült az ellátásba bevont kórházak és koronavírusos betegek számára fenntartott kórházi ágyak száma – közölte az operatív törzs.

A kormány minden lehetséges külföldi vakcináról tárgyal. Eddig

12 MILLIÓ ADAG OLTÓANYAGOT
kötöttek le három gyártónál.

A közösségi terjedés megfékezése érdekében továbbra is

kerüljük azokat a helyeket, ahol zárt térben sokan vannak,
lehetőleg tartsuk a szociális távolságot,
gyakran és alaposan mossunk kezet,
akinél külföldi tartózkodás vagy egyéb ok miatt hatósági házi karantént rendeltek el, az szigorúan tartsa be,
bárki, akinek tünetei vannak, ne menjen közösségbe, hanem maradjon otthon, és telefonon értesítse háziorvosát.
Az egészségügyi védekezés részeként már zajlik az ingyenes influenza elleni oltások beadása. Folyamatos a háziorvosi praxisok ellátása az influenza elleni védőoltással.

Felhívják a figyelmet, hogy kiemelten fontos az idősek és krónikus betegek védelme. Az időseket is kérik, hogy fokozottan figyeljenek magukra és az általános óvintézkedések betartására. A kórházakban és az idősotthonokban látogatási tilalom van érvényben. Az idősotthonok fenntartóinak pedig mindent meg kell tenni a fertőzések elkerüléséért. Ha egy szociális intézményben vagy bárhol más közösségben gócpont alakul ki, akkor a járványügyi bevetési egység megteszi a szükséges intézkedéseket.

A kormány az egészségügyi védekezés fenntartása mellett, további gazdaságvédelmi és családvédelmi intézkedéseken is dolgozik.

index.hu

Feltöltve: 2020.12.01.
Megnézve: 605

| Többi

További hírek

Vissza a főoldalra