HIRDETÉS
HIRDETÉS

A Mandinernek adott interjút Szörényi Levente, amelynek során meglepő megjegyzést tett Bródy Jánosra.

Szörényi Levente, az Illés és a Fonográf zenekar egykori énekese, gitárosa a Mandiner hetilap munkatársával beszélgetett. Az interjú során – meglepő módon – éles kritikával illette egykori szerzőtársát, Bródy Jánost is, miután az kiállt az SZFE-diákok mellett.

Szörényi szerint nemzedékek óta nem termel még csak közepes tehetségeket sem az SZFE, épp ezért még irritálóbbnak tartja a gőgöt, ami a tüntetőket fűti. Az SZFE körül kialakult botrány szerinte olyan, mint az 1990-es, SZDSZ-es taxisblokád, és szégyelli, hogy zenésztársa felvonulási indulót írt a barikádozó hallgatóknak.

„Bródy az SZFE-s szerepvállalással eddig nem látott mélységekbe »pengette le« magát” – jelentette ki Szörényi, aki úgy véli, a „szabad ország, szabad egyetem” jegyében tüntető hallgatóknak írt indulóval nemcsak magára hozott szégyent Bródy, de közös életművük jó részére is.

Múltbeli dolgok is is előkerültek a beszélgetés során. Például egy 1981-es zenészkonferencia jegyzőkönyve, amelyben Tóth Dezső kommunista művelődési miniszterhelyettesnek és Lendvai Ildikónak, a KISZ KB kulturális osztályvezetőjének tett hitet az ott felszólaló Bródy János az együtt haladás mellett, az alternatív zenekaroktól elhatárolódva.

Szörényi a beszélgetés során erről is kifejtette a véleményét: azt mondta, nincs meglepve, hogy ezt a jegyzőkönyvet eddig nem ismerték. Állítja, a dokumentum hiteles, hiszen ő maga is ott volt ezen az eseményen.

„Ott ültem én is azon a tatai könnyűzenei konferencián, ahogy az egész zenésztársadalom az újoncokkal együtt; raportra voltunk hívva. Bródy ott tényleg elárulta az akkori új hullámot” – jelentette ki, hozzátéve: ekkor szégyenkezett először miatta és helyette is.

Hogy ő miért nem orientálódott az SZDSZ felé, mint Bórdy, azt a származásával magyarázta: mivel a felmenői a történelmi középosztályhoz tartoztak, a demokrata fórummal rokonszenvezett. Hozzátette: pártdalnok sosem lett belőle – Bródyval ellentétben –, aki fel-fellépett az SZDSZ kampányában.

blikk.hu

Feltöltve: 2020.11.19.
Megnézve: 352

| Többi

További hírek

Vissza a főoldalra