HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kedden is megtartotta napi tájékoztatóját a járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs.

Az elmúlt 24 órában meghalt 91 beteg, illetve újabb 5203 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést. 7477 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 576-en vannak lélegeztetőgépen. Az elhunytak között egy 25 éves fiatal is volt.

Az operatív törzs tájékoztatója a honvédség képviseletében Torba Attila alezredes információival kezdődött. Elmondta, hogy a Magyar Honvédség tavasz óta folyamatosan közreműködik a veszélyhelyzettel kapcsolatos feladatokban. Támogatja a rendőrséget, az egészségügyi dolgozókat és a magyar embereket. Ez most sincs másképp. Jelenleg 60 katona vesz részt a kórházparancsnoki rendszerrel kapcsolatos feladatokban. Az egészségügyi intézetekben mintegy 1100 katona kezdte meg feladatát. Olyan feladatok során tehermentesítik az egészségügyi dolgozókat, mint

testhőmérséklet-mérés a beléptetéseknél
betegirányítás
útbaigazítás
beteg kísérés
adminisztrációs és logisztikai feladatok

Torba Attila elmondta, hogy ma reggeltől számos helyen találkozhatnak az utcákon katonákkal. A rendőrökkel együttműködve vegyes járőrcsoportban vesznek részt a kijárási tilalom betartásának ellenőrzésében. A katonák megjelenése a közterületeken – ahogy más európai országban is megfigyelhető – elkerülhetetlen. Kiemelte, hogy az állampolgárral szemben nem intézkedhet a katona. A tavaszihoz képest tízszeres létszámmal látják el ezt a feladatot.

A feladataik között felsorolta a szociális intézmények fertőtlenítését is, ami továbbra is folyamatos.

Ezután Müller Cecília országos tisztifőorvos ismertette a napi adatokat. A drámai számok mellett fontos, hogy beszéljünk arról is, hogy egyre nagyobb a gyógyultak száma Magyarországon. Mindez a vérplazmaadás miatt is nagyon fontos. Aki átesett a fertőzésen, annak a szervezete ellenanyagokat termelt a vírus ellen, ezért, ha kellő mennyiségű ellenanyag van a vérében, plazmaadással tud segíteni azokon, akik most súlyos betegek – mondta Müller. Ezzel gyakorlatilag a betegnek készen tudják kínálni azt az ellenanyagot, amit lehet, hogy a beteg személy szervezete nem tud magától megtermelni. „Egyfajta passzív immunitásban részesítjük őt!” – tette hozzá.

Vérplazma adására buzdítja Müller azokat, akik átestek már a fertőzésen: ők a jelentkezés részleteit a koronavirus.gov.hu kormányzati oldalon találják! Így segíthet bárki a súlyosabban beteg koronavírussal küzdő honfitársán:

Klinikai vizsgálatnak vetik alá a jelentkezőket, majd a szakorvosok döntik el, alkalmas-e plazmaadásra.
A jelentkezők 10 százaléka rendelkezik olyan mennyiségű ellenanyaggal a vérében, amit fel is tudnak használni a gyógyításban
„Aki megteheti, kérem, tegye is ezt meg. Egy nagyszerű cselekedetet tehet meg!” – hangzott el Müller fontos üzenete.

Ezután a koronavírusban elhunyt betegekről beszélt. Az elmúlt napon egy 25 éves fiatal is meghalt. A járvány kezdete óta 3281 elhunytat tartanak számon Magyarországon. Ehhez fontos hozzátenni, hogy a koronavírus betegség súlyosbító kísérőbetegségként jelenik meg a betegeknél. Az elhunytak 7 százalékának nem volt alapbetegsége.

Müller Cecília elmondta, hogy a szűrőbuszokon azokat tesztelik, akiket a háziorvosok odairányítanak. Akinél a gyorsteszt pozitív lesz, azt pozitívként kezelik, akinél negatív, annál PCR-tesztet is végeznek.

A tisztifőorvos elmondta, hogy több városban tovább nőtt a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja a szennyvízben, ami előre jelzi, mely városokban lehet számítani 4-5 nap múlva a pozitív esetek növekedésére. Székesfehérvár, Szolnok, Salgótarján, Kecskemét ezek a városok.

Egy kérdésre adott válaszból kiderült, hogy autóban nem kell maszkot viselni. Biciklin, rolleren sem, ha egyéni sportolás a célunk. Ha nem az, akkor kell maszkot húzni ezeken a járműveken is, ha olyan helyen gurulunk velük, ahol egyébként kötelező a maszk.

Az RTL Híradó kérdésére Müller Cecília elmondta, hogy egy siófoki idősotthonban 44 lakó megfertőződött, közülük egy ember van kórházban, hárman pedig elhunytak.

blikk.hu

Feltöltve: 2020.11.17.
Megnézve: 342

| Többi

További hírek

Vissza a főoldalra