HIRDETÉS
HIRDETÉS

A magyar kormány megvétózza ma délután a 2021-2027-es uniós költségvetést, valamint a helyreállítási alappal kapcsolatos rendeletet is. Politikai vétóról van szó, ami még nem a hivatalos, jogi vétó, de a következő napokban arra is sor kerülhet.

A Portfolio.hu úgy értesült, hogy a kormány ma délután két fontos uniós ügyben is politikai vétóra készül. Az ismert, hogy a magyar kormány minden erejével az ellen küzdött, hogy az uniós pénzek elosztását a jogállamisági feltételekhez kössék, mert szerintük ez zsarolási alap lenne. A magyar kormány fegyvere, hogy megvétózza a költségvetést.

A portál úgy tudja, az unió soros, német elnöksége ma délután egy brüsszeli tanácskozáson politikai állásfoglalást kér a tagállamoktól, hogy a kérdéses jogszabályokról mi az álláspontjuk. Közben a magyar kormányszóvivő a Reuters kérdésére megerősítette, hogy ha nem vizsgálják felül a jogállamisági feltételrendszert, akkor Magyarország a költségvetést és a helyreállítási alapot is megvétózza.

A jogállamisági szabályom tekintetében azonban nem kell egyhangúlag egyetérteniük a tagállamoknak, ezért ott Magyarország és Lengyelország nem emelhet vétót, hanem elutasító álláspontot képviselhet.

A portál szerint tehát a jogállamisági rendelet vélhetően hatályba lép, a többi jogszabályról később születhet döntés. Várhatóan egyezkedések kezdődnek, de nyomásgyakorlás is elindulhat a két ország ellen, hogy ne tartsák fel az uniós költségvetéssel kapcsolatos döntéshozatalt.

blikk.hu

Feltöltve: 2020.11.16.
Megnézve: 365

| Többi

További hírek

Vissza a főoldalra