HIRDETÉS
HIRDETÉS

Három ember meghalt abban a késeléses terrortámadásban, amelyet Nizzában követtek el a városi Notre-Dame katolikus székesegyház közelében, illetve magában az épületben. A Reuters információi szerint az egyik áldozatot, egy nőt gyakorlatilag lefejeztek.

Christian Estrosi polgármester a Twitteren azt írta, hogy úgy tudja, hogy terrortámadás történhetett, az elkövetőt pedig meglőtték, majd elfogták.

A városvezető értesülései szerint a két áldozat a székesegyházban vesztette életét. Beszélt Emmanuel Macron francia államfővel is, aki részvétét nyilvánította a nizzaiaknak, és bejelentette, hogy a városba utazik. A francia szenátus csütörtök reggeli ülésén rövid néma főhajtással adózott az áldozatok emlékének.

A Le Figaro szerint az egyik női áldozat kora reggel imádkozni ment a székesegyházba, neki átvágta a torkát az elkövető, szinte lefejezte. A férfi áldozat a sekrestyés volt, akinek ugyancsak a torkát vágta el, a harmadik áldozat pedig egy nő, aki több késszúrást követően a támadás után még átjutott a szomszédos kávéházba, ott veszítette életét.

Macron elnök kora délután érkezik a helyszínre Gérald Darmanin belügyminiszter, Eric Dupond-Moretti igazságügyi miniszter, Jean-François Ricard, az Országos Terrorizmusellenes Ügyészség (PNAT) ügyésze, valamint Eric de Moulins-Beaufort, a francia püspöki konferencia (CEF) elnöke társaságában. Az államfő egyeztetni fog Estrosival, és megbeszélést folytat a biztonsági erőkkel és a sürgősségi szolgálatokkal.

Christian Estrosi elmondása szerint a gyanúsított – akit kórházba szállítottak – az Allah Akbar! kifejezést hajtogatta. Rendőrségi információk szerint nem voltak társai, a Brahim nevet adta meg, ami észak-afrikai eredetre utal.

Gérald Darmanin francia belügyminiszter a Twitteren bejelentette, válságstábot hívott össze a helyzet kezelésére.

A FRANCIA NEMZETI TERRORELLENES ÜGYÉSZSÉG, A PNAT TERRORIZMUS GYANÚJÁVAL INDÍTOTT VIZSGÁLATOT AZ ÜGYBEN.
– írja a Le Monde.

Angela Merkel német kancellár szolidaritásáról biztosította Franciaországot a brutális támadás után.

Az összes nizzai templom bezárt, rendőrök őrzik őket. Délután 3 órakor szerte Franciaországban megszólalnak a harangok, az időpontot Jézus Krisztus halálának szimbolikájaként jelölte ki a püspöki konferencia.

Ugyancsak a Twitteren jelezte a rendőrség, hogy a Notre-Dame-székesegyház területét, ahol a támadás történt, lezárták, a vizsgálatok pedig továbbra is zajlanak. Egyúttal mindenkit arra kértek, ne jöjjenek a helyszínre.

Franciaországban nemrég egy 47 éves történelemtanár lett hasonló terrortámadás áldozata. Samuel Paty bűne az volt, hogy a szólásszabadságról tartott óráján két Mohamed-karikatúrát is bemutatott diákjainak, miután szólt a muszlim vallású diákoknak, hogy nyugodtan menjenek ki a teremből, ha kényelmetlenül éreznék magukat. Egy 18 éves csecsen fiatal, Abdullak Anzorov vágta el a torkát és fejezte le.

Nizza városa egyébként már nem először szenved el bestiális terrortámadást: 2016. július 14-én a 31 éves tunéziai Mohamed Lahouaiej-Bouhlel hajtott a tömegbe a Promenade des Anglais sétányon, 86 embert meggyilkolva, mielőtt a rendőrök lelőtték.

A mai nizzai brutális események után néhány órával két másik támadást is jelentettek. A Le Figaro rendőrségi forrásai szerint Avignonban késsel támadt rendőrökre egy férfi, őt 11 óra 15 perckor agyonlőtték. Szaúd-Arábia Dzsidda városában pedig ugyanebben az órában a francia konzulátus őrségét támadták meg a La Croix értesülései szerint. A szaúdi férfit letartóztatták.

index.hu

Feltöltve: 2020.10.29.
Megnézve: 168

| Többi

További hírek

Vissza a főoldalra