HIRDETÉS
HIRDETÉS

Mától megváltoznak a karanténszabályok Magyarországon.

Mint arról korábban beszámoltunk, ismét változnak a karantén szabályai: a mai naptól kezdődően nincsen közigazgatási hatósági eljárás az országba történő belépéskor - jelent meg az erről szóló törvénymódosítás kedden a Magyar Közlönyben, melynek értelmében a határellenőrzést végző rendőr egyből karanténba küldi a Magyarország területére belépőket.

A személy, akit a rendőr karanténba küld, köteles elárulnia a karanténlakás címét és rögtön oda kell mennie - írja a mfor.hu. Az oda vezető utat csupán akkor szakíthatja meg, ha egészségügyi vagy műszaki gondok merülnek fel, tömegközlekedési eszközzel történő utazás esetén pedig csak a menetrendbeli változás számít indoknak. Miután hazatért, fel kell ragasztania a bejárati ajtóra a hatósági házi karantént jelző, piros matricát.

Ezen kívül kötelező lesz használni a karanténszoftvert: telepíteni kell azt az alkalmazást, amelyen keresztül a rendőrség figyelheti, hogy a karanténba küldött személy elhagyta-e a kijelölt lakást. Az alkalmazás lehetőséget nyújt a hatóságoknak arra, hogy szelfiken keresztül is nyomon kövessék, otthon van-e a karanténkötelezett. Egy arcfelismerő szoftver elemzi az elkészített fotót, amellyel így kiszűrhető, hogy nem csak a készüléket hagyta-e a lakásban az illető. Ezt a szoftvert csak akkor kell telepíteni, ha a karanténkötelezett személy rendelkezik erre alkalmas eszközzel - arra viszont nem tért ki a jogszabály, hogy a rendőrség hogyan ellenőrizheti ezt.

Változik a büntetési tétele a karanténszabályok megszegésének: aki megszegi a karantén szabályait, arra 5.000 forinttól 150.000 forintig terjedő bírság szabható ki. A bírságot akár egy napon belül is többször ki lehet szabni; egy nap legfeljebb 600.000 forintnyi bírságot szabhatnak ki.

blikk.hu

Feltöltve: 2020.10.28.
Megnézve: 314

| Többi

További hírek

Vissza a főoldalra