HIRDETÉS
HIRDETÉS

Hatalmas hullámokat vetett Hadházy Ákos független képviselő hétfői Facebook-bejegyzése, amiben arról írt: meggyőződött a Koncz Zsófia (Fidesz) ellen induló közös ellenzéki jelölt, Bíró László múltját érintő korrupciós vádak igazságtartalmáról, csak éppen ezt a hétvégi időközi választás előtt nem kívánta nyilvánosságra hozni.

Mint ismert, a vasárnapi borsodi időközi választást Koncz Zsófia fideszes jelölt nyerte a kampány során rasszizmussal és korrupcióval is megvádolt Bíró Lászlóval szemben. Ellenzéki oldalon ezután indult meg az egymásra mutogatás, az ellenzék pártok vezetői tagadják, hogy Hadházy korábban tájékoztatta volna őket a jobbikos Bíró ügyeiről.

„Ha Bíró nyert volna, nem csak egy rasszista indulatú ember került volna be a parlamentbe, hanem egy olyan ember, aki elég egyértelműen részt vett abban, hogy egy kis csapat valódi fejlesztés helyett magára költötte egy 50 millió forint EU-s támogatás jelentős részét” – írta ki a Facebook-oldalára hétfőn Hadházy Ákos. „A kormánypropaganda ugyan csak a ki nem fizetett varrónőkről harsogott, de személyesen tájékozódtam az ügyről és emiatt azt ennél jóval súlyosabbnak tartom.”

Ahogy fogalmaz, ennek a jelöltnek csak annyit segíthetett, hogy nem beszélt róla nyilvánosan, de a pártelnököket tájékoztatta arról, amit megtudott. A kormány részéről azért érte kritika Hadházyt, amiért a választásokig hallgatott az ügyben. Ellenzéki részről viszont azt rótták fel neki, hogy utána miért beszélt róla egyáltalán, és miért vonta bele az ügybe az ellenzéki pártok vezetőit is.

– Ez egy jelzés volt, hogy felhívjam a figyelmet: közös a felelősségünk, és a 2022-es választás megnyerése nagyban attól függ, hogy mi máshogy fogjuk-e az ügyeket képviselni, mint a Fidesz – mondta a Blikknek Hadházy. – Hamarosan komoly tárgyalásokat fognak folytatni az ellenzéki pártok a 2022-es jelöltekről, ami nagyon helyes, de az a javaslatom, hogy ne csak pártkáderek közül próbáljunk meríteni, mert akkor előfordulhat, hogy ilyen komoly balesetek történnek.

Hadházy szerint nem követett el mulasztást, amikor nem tett feljelentést Bíró László ellen, hiszen a korrupciós vádakról azt megelőzően a kormánymédia már beszámolt, sőt kormánypárti politikusok fel is szólaltak az ügyben. Szerinte akkor sem maradt volna csendben, ha az ellenzéki jelölt végül legyőzte volna Koncz Zsófiát a választáson.

– Ha Bíró nyert volna, akkor azok a vélemények erősödtek volna fel az ellenzéki pártokban, hogy nem fontos a jelölt személye, nem fontos a lehető legjobb jelölteket megkeresni, mert így is lehet nyerni. Természetesen ugyanezeket az aggályaimat akkor is elmondtam volna, sajnos nem lehetett igazán jó kimenetel ebben az ügyben – mondta Hadházy, akinek nem ez az első esete, hogy korrupciós ügyben összeütközésbe került politikai szövetségeseivel. Mint ismert, 2006-tól 2013-ig a Fidesz önkormányzati képviselője volt Szekszárdon, mígnem a trafikengedélyek kiosztásánál tapasztalt helyi visszásságok miatt kilépett a pártból.

Úgy tűnik, most ellenzéki szövetségeseivel is összerúgta a port.

– Vannak olyan visszajelzések, hogy valaki neheztel azért, hogy erről beszéltem. Sajnos olyan visszajelzést még nem kaptam, hogy ők hogyan értékelik ezt az egész ügyet és magát Bíró László személyét, pedig ezt várom leginkább – mondta Hadházy.

Az ellenzéki pártok egytől-egyig visszautasították Hadházy Ákos állításait.

– Hadházy semmilyen információval nem keresett meg Bíró Lászlóval kapcsolatban engem, mint pártelnököt, ennek ellenére Bíró László lehetőséget adott Hadházy Ákosnak, hogy az otthonában betekintsen minden olyan iratba, amibe szeretne, és kérdéseket tegyen fel minden őt érdeklő témában. Képviselő úr a kampányhajrában el is látogatott Bíró Lászlóhoz, majd 20 perc kérdezősködés után megnyugodva távozott, nem véletlenül, hiszen Bíró Lászlónak nincsenek korrupciós ügyei – reagált hétfőn a Mandinernek Jakab Péter, a Jobbik pártelnöke.

Az ellenzéki pártok ma közös közleményt adtak ki, ami szerint Hadházy „a pártvezetők közül senkit sem keresett meg”, a médiában tett, „több helyen egymásnak is ellentmondó kijelentéseit” pedig visszautasítják. Közleményük mindenesetre békülékeny hangulatban zárult: "Hisszük, hogy Hadházy Ákos továbbra is politikai közösségünk tagja, és hisszük, hogy közös munkánk eredményeként 2022-ben leváltjuk az Orbán-kormányt."

Hogy valójában mennyire lesz szent a béke Hadházy és az ellenzéki pártok között, arról szerdán többet tudhatunk meg: információink szerint aznap egy hetekkel korábban leegyeztetett időpontban ülnek le egymással egyeztetni az ellenzék vezető alakjai.

blikk.hu

Feltöltve: 2020.10.13.
Megnézve: 366

| Többi

További hírek

Vissza a főoldalra