HIRDETÉS
HIRDETÉS

Pénteken, az első júniusi hétvége előtt ismét tájékoztatót tartott az operatív törzs. Lássuk a mai tudnivalókat!

FONTOS:

Ausztria, Csehország és Szlovákia határai átjárhatóak a szlovák és magyar állampolgárok számára
Szabad autós koncertet rendezni
Lehet látogatni az idősotthonokban, szociális intézményekben: részlegesen feloldották a látogatási tilalmat
Bizonyos feltételekkel meg lehet tartani a ballagásokat
A kórházakban továbbra is látogatási tilalom marad érvényben

A tájékoztatón elhangzott:
Kiss Róbert,

az operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa:

Reggel 8 órakor lépett hatályba, hogy Ausztriából, Csehországból és Szlovákiából ezen országok állampolgárai és a magyar állampolgárok beléphetnek Magyarországra anélkül, hogy két hétre házi karanténba kellene vonulniuk.

Az autós koncertek a kormány döntése alapján mától tarthatóak: ezek olyan élő előadások, amelyeken a közönség a rendezvény helyszínére jutás céljából igénybe vett kocsiban tartózkodik. Egyéb szabályokról a szervezők döntenek.
Müller Cecília,

országos tisztifőorvos:

Az elmúlt 24 órában mindössze 16 új fertőzöttet regisztráltak, de elhunyt három beteg, velük 542-re nőtt a koronavírus-pozitív elhunytak száma.

2245 ember gyógyult meg a betegségből.

Az aktív fertőzöttek száma ma 1183. 41 százalékuk budapesti, 59 százalékuk vidéki.

397-re csökkent a kórházban ápoltak száma, közülök 21-en vannak lélegeztetőgépen.

A 16 új eset eloszlása:

Budapest 6 fő,
Komárom-Esztergom megye 1 fő,
Pest megye 8 fő,
Zala megye 1 fő

Budapesten 100 ezer főre 107 beteg esik, Zalában ez a szám 95, Komárom-Esztergomban 91, Fejér megyében 88, Pest megyében 45.

A ma aktív fertőzöttként számon tartott 1183 személy megyénkénti megoszlása a következő:

Budapest: 487 fő
Pest megye: 144
Zala: 202
Fejér: 146
Komárom-Esztergom: 135
Nógrád: 22
Csongrád-Csanád megye: 13
Veszprém megye: 8
Szabolcs-Szatmár-Bereg: 6
Győr-Moson-Sopron megye: 5
Hajdú-Bihar: 4
Jász-Nagykun-Szolnok és Vas megye: 3-3
Borsod és Heves megye: 2-2
Somogy: 1

Ahol jelenleg nincs aktív fertőzött:

Baranya megye
Bács-Kiskun megye
Békés megye
Tolna megye

Idősotthonok, szociális intézmények látogatása:

Részlegesen feloldották a szociális intézmények látogatási tilalmát, ugyanakkor ezeket korlátok között, óvatosan lehet megejteni. Akik az intézményeken belül karanténban vannak, azok nem látogathatók, csak az egészségesek, illetve a látogatók is csak egészségesek lehetnek. Legjobb, ha a találkozó – szép idő esetén – az intézmény kertjében jön létre. Rossz időben azt javasolják, hogy a látogatók fogadásához külön helyiséget biztosítsanak, s legyen meg a két méter távolság a találkozók csoportjai között.

Fodrász, manikűrös, pedikűrös is fogadható, de nekik maszkot kell viselniük.

Fekvőbetegeket úgy lehet látogatni, ha külön szobában van. Ha többen vannak egy szobában, egyszerre egy embert lehet meglátogatni, a kézfertőtlenítést pedig biztosítani kell.

Az idősotthonok kijárási korlátozása továbbra is fennáll, tehát az idősek nem mehetnek ki az otthonokból.

A fekvőbetegeket ellátó egészségügyi intézményekben, azaz a kórházakban még nem oldják fel a látogatási tilalmat.
Ballagások

A kedvező járványügyi helyzet lehetővé teszi, hogy a megfelelő távolságtartás és a higiéniai szabályok betartásával az osztályok végigjárhassák az iskoláikat, ám a szervezéskor minden higiéniai szabályt be kell tartani. Szülők az épületben nem, csak az udvaron, vagy az intézmény kerítésén kívül lehetnek!
Kérdésekre adott válaszok:

A fiatalok – gyerekek – között vége a járványnak? Válasz: a járványnak nincs vége, továbbra is óvatosnak kell lenni. A mai napon is 15 aktív fertőzött van, aki 14 év alatti, köztük egy egyéves baba is van.

A korlátozó intézkedések akadályozták az influenzát is? Válasz: Egyértelműen akadályozták az intézkedések az influenza terjedését is, mint minden légúti betegségét. Az influenza szezonális betegség. Ebben az évben sokkal nagyobb figyelem fordult a koronavírus felé, hiszen az egy új típusú kórokozó, ráadásul világjárvány zajlik. Az influenzaszezon kezdetekor még csak influenzavírusra történő vizsgálati kérelmek voltak, aztán ez megváltozott, és volt olyan hét, amikor csak koronavírusos kérés érkezett. Az influenzavizsgálatra küldött mintákat megvizsgálták koronavírusra is, ám a több mint ezer mintából csak egy volt olyan, amely koronavírust tartalmazott.

Akinek a horvát tengerparton van kikötője, nyaralója, rájuk is vonatkozik a karantén? Válasz: Igen, határátlépéskor kéthetes hatósági házi karantént rendelnek el.

A román határt újra lezárhatják? Válasz: A magyar–román határ amúgy is schengeni külső határ, tehát egyébként is van ellenőrzés. Jelenleg személyforgalomban a határátkelők nyitottak, de román állampolgárok nem léphetnek be, csak, ha méltányosságot kaptak. Román agrárdolgozók is átjöhetnek Magyarországra.

Mi a magyarázat arra, hogy a vírus a melegebb országokban is jelen van? Válasz: a fertőződés létrejöttének alapvető feltételei vannak: fertőző ágens, fertőző forrás, fogékony szervezet. Vannak környezeti tényezők, amik hatással lehetnek a fertőzésre, de ez minden helyen más és más. Arra nincs bizonyíték még, hogy milyen formában marad velünk, esetleg módosul, vagy szezonálissá válik-e az új koronavírus.

Mikor oldják fel a kórházakban a látogatási tilalmat? Válasz: Ebben még türelmet kér a tisztifőorvos, mert a betegek sokkal sérülékenyebbek, óvni kell őket. Akárcsak az influenzaszezon idején, egyelőre most is látogatási tilalom van.

blikk.hu

Feltöltve: 2020.06.05.
Megnézve: 215

| Többi

További hírek

Vissza a főoldalra