HIRDETÉS
HIRDETÉS

A magánházakba betörő fosztogatókat le lehet lőni – fogalmazott Grady Judd, egy közép-floridai megye seriffje a WFLA tampai televízió tudósítása szerint. Közben Minnesota állam vizsgálatot indít a minneapolisi rendőrség ellen – egy ottani rendőr ölte meg George Floydot, ez vezetett az országos tüntetéssorozathoz. Trump pedig berágott az észak-karolinai kormányzóra – friss fejlemények a forrongó Egyesült államokból.

A magánházakba betörő fosztogatókat le lehet lőni – Judd seriff mondatai a televíziós tudósítás szerint kétféleképpen is értelmezhetők: figyelmeztetésként az esetlegesen fosztogatásra készülőknek és buzdításként a fegyvertulajdonos lakosoknak. Floridában is erőszakos tüntetők keveredtek ugyanis a békés demonstrálók közé, akik a durva rendőri intézkedésbe Minneapolisban belehalt afroamerikai George Floyd miatt mentek utcára.

"Polk megyében az emberek szeretik a fegyvereket, és vannak is fegyvereik"

– mondta Judd a WFLA híradójának, az erőszakos tüntetőknek és fosztogatóknak pedig azt tanácsolta, hogy

"ha kedves az életük, akkor nem Polk megyében kellene garázdálkodniuk."

Az NBC televízió Philadelphiából azt jelentette, hogy egy fegyverbolt tulajdonosa agyonlőtte a boltjába betolakodó egyik fosztogatót. Az incidens kedden történt, miközben a pennsylvaniai városban folytatódtak a Floyd melletti rokonszenvtüntetések és erőszakos megmozdulások. A bolt 67 éves tulajdonosa észlelte, hogy három vagy négy férfi feszegeti az ajtót. Amikor azután a betörők megjelentek az emeleten, már csőre töltött puskával várta őket, az egyiküket pedig agyonlőtte.

Scott Smalls főfelügyelő szerint az egyik betörő kézifegyvert fordított a boltos felé, aki önvédelemből lőtt.

Philadelphiában a George Floyd melletti tüntetésekkel párhuzamosan rohamosan megszaporodtak a fosztogatások, betörések, gyújtogatások és általában a vandál cselekedetek.

Lelőtték a volt rendőrkapitányt

Donald Trump közben a részvétét fejezte ki David Dorn, Saint Louis nyugalmazott rendőrkapitánya halála miatt. Dornt tegnap egy zálogháznál lőtték le fosztogatók.

Vizsgálat a rendőrség ellen

Minnesota állam kedden vizsgálatot indíttatott a minneapolisi rendőrség ellen a 46 éves afroamerikai George Floyd halála miatt. A középnyugati állam emberi jogi ügyekkel foglalkozó tárcája indíttatott átfogó vizsgálatot a minneapolisi rendőrség gyakorlatáról. Tim Walz demokrata párti kormányzó sajtókonferencián jelentette be a döntést, kiemelve, hogy a vizsgálat célja a „nemzedékekre visszatekintő, rendszerszerű fajgyűlölet” gyökeres kiirtása. Mint mondta, a vizsgálat a rendőrség elmúlt tíz év gyakorlatát kívánja feltárni, kiderítendő, vajon a rendőrök éltek-e a színesbőrűeket rendszeresen hátrányosan megkülönböztető gyakorlattal.

A rendőröket beidézik a vizsgálatra. A minneapolisi városi tanács mind a 12 tagja támogatásáról és maximális együttműködéséről biztosította a kormányzót.

Jacob Frey, Minneapolis polgármestere szintén közleményt adott ki, amelyben reményét fejezte ki, hogy az állami közbeavatkozás segíthet a régóta szükséges rendőrségi reformok megvalósításában. Hangsúlyozta, hogy a rendőrségi kultúra megváltoztatására van szükség. Hozzátette, hogy Minneapolis választott tisztségviselőinek és rendőri vezetőinek kezét hosszú évek óta megkötik a rendőröket védelmező törvények és rendőr-szakszervezetek. „A rendszerszerű rasszizmus elleni küzdelemhez mindannyiunk összefogására van szükség” – fogalmazott.
Trump berágott az egyik kormányzóra

A Republikánus Párt elnökjelölt-állító országos konvencióját nem az észak-karolinai Charlotte városában tartják Észak-Karolina demokrata párti kormányzója miatt – jelentette be Donald Trump amerikai elnök szerdára virradó éjjel a Twitteren.

Az amerikai elnök a mikroblogban közölte, hogy Észak-Karolina demokrata párti kormányzója, Roy Cooper nem oldja fel a koronavírus-járvány miatt a társadalmi távolságtartás előírásait és „nem engedi meg nekünk, hogy elfoglaljuk az arénát, ahogyan arra eredetileg ígéretet kaptunk”.

„Most kénytelenek vagyunk egy másik államot keresni, amely vendégül látja a 2020-as republikánus országos konvenciót” – tudatta Trump.

Roy Cooper kormányzó kedden közölte a Republikánus Párt tisztségviselőivel, hogy nem járul hozzá a konvenció teljes körű megrendezéséhez, vagyis ahhoz, hogy a küldöttek és a vendégek nagy létszámban vegyenek részt a tanácskozáson. A demokrata párti politikus a republikánus párt vezető szervéhez, a Republikánus Országos Bizottsághoz (RNC) intézett levelében arra hivatkozott, hogy nem lehet tudni, a koronavírus-járvány mennyire lesz jelen augusztusban a tagállamban, ezért „visszafogott konvenció szükséges, kevesebb résztvevővel, társadalmi távolságtartással és szájmaszkok viselésével”.

Észak-Karolina egészségügyi hatóságának vezetője, Mandy Cohen május 27-én levélben kérte a Republikánus Országos Bizottságot, hogy terjesszen elő részletes tervet a konvenció megrendezésekor szükséges egészségügyi óvintézkedésekről. A republikánus vezetők írásban adtak választ, és az egészségügyi intézkedések között egy sor óvintézkedést felsoroltak: például gyakori és erőteljes fertőtlenítést, vagy a konferenciának helyszínt adó arénába belépők kötelező testhőmérséklet-mérését. Kedd éjjel közzétett válaszában Roy Cooper kormányzó leszögezte: „a megjelölt garanciákkal sem az egészségügyi tisztségviselők, sem jómagam nem fogjuk kockára tenni az észak-karolinaiak egészségét és biztonságát”.

Az észak-karolinai republikánus politikusok „szemforgatónak” nevezték a demokrata párti kormányzót, mondván, a tagállamban tartott tüntetések, amelyeken a hétvégén Cooper is részt vett, éppen hogy szembemennek a megkövetelt egészségügyi és biztonsági óvintézkedésekkel. Tim Wigginton, Észak-Karolina Republikánus Pártjának szóvivője közleményében hangsúlyozta: „megérdemeljük, hogy megtudjuk, vajon Cooper miért ad szabad utat lázongásra összegyűlt tömegeknek, miközben azt visszautasítja, hogy állampolgárok békésen és biztonságosan újrajelöljék az elnököt”.

blikk.hu
Feltöltve: 2020.06.03.
Megnézve: 176

| Többi

További hírek

Vissza a főoldalra