HIRDETÉS
HIRDETÉS

Röszkéről, Magyarország Szerbia határáról a két ország közti egyik legnagyobb határátkelőhelyről jelentkezett be hétfőn reggel Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter..

Az elmúlt hónapokban a világjárvány határozta meg a közbeszédet, mára kijelenthetjük, hogy a közép-európai térség jól védekezett, időben, szigorú szabályokkal. Fontos példa az intézkedésekre az, hogy a határokon korlátozták a személyforgalmat, ez hozzájárult a védekezés sikerességéhez. Magyarország és Szerbia is sikeresnek bizonyult a védekezésben, ezért mindkét országban lehetővé vált, hogy megfontoltan és óvatosa, az élet védelmét maximálisan szem előtt tartva lépéseket tegyen a két ország a normális élet irányába.

Ma egy jelentős lépést tesz a két ország: magyar és szerb állampolgárok mától szabadon közlekedhetnek a határon. Szerbek és az onnan érkező magyarok is karantén kötelezettség nélkül térhetnek vissza. A Szerb kormány pénteken döntött határai megnyitásáról, Magyarország a kölcsönösség elve alapján hétfőn délelőtt 10 órától a szerb–magyar határt megnyitja, hogy a két ország polgárai szabadon, a megfelelő úti okmányokkal átléphessék a határt. Ez a családok, közösségek életét és a két ország gazdasági kapcsolatainak is kedvező. folytatják a vajdasági gazdasági programot, melyre 6 milliárd forintot hagyott jóvá a kormány.

Több mint szimbolikus, hogy egy uniós és nem uniós tagország között jön létre a szabad határátlépés. Ez megerősíti, hogy Szerbiának az Európai unióban van a helye, Szerbiával sokat nyerhetne az Unió és Szerbiának az Európai Unióban van a helye.

Fontos, hogy a határt azok előtt nyitják meg, akik legálisan érkeznek, de az illegális migráció ellen továbbra is fellépnek a határon.

Szijjártó megköszönte a munkát Pásztor Istvánnak, a Vajdasági Magyar Szövetség elnökének, aki a miniszter szerint sokat tett a járvány idején az ingázás lehetőségének megvalósításáért, azért, hogy a Vajdaságban élő, Magyarországon tanuló diákok leérettségizhessenek, és várhatóan sokat tud majd tenni a vajdasági magyarokért Szerbiában, a Szerb Haladó Párttal, a szerbiai kormánypárttal együttműködve.

blikk.hu

Feltöltve: 2020.05.25.
Megnézve: 502

| Többi

További hírek

Vissza a főoldalra