HIRDETÉS
HIRDETÉS

A Kormányinfót követően megtartotta napi tájékoztatóját az operatív törzs is a járvánnyal kapcsolatos legfrissebb tudnivalókról.

Fontos:

Többféle könnyítés, nyitás is lesz a határokon
Újraindul a félbemaradt iskolai kötelező és választható oltások beadása
A zárlattal érintett tatabányai Szent Borbála kórház sok osztályát ma reggel 8-tól újranyitják, de vannak kivételek, melyeket csak később

Az operatív törzs tájékoztatóján elhangzott:
Kiss Róbert,

az operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa

Reggel 6 órától minden határátkelő megnyílik a román-magyar határon. A Nyugat-Európába történő átutazás három átkelőnél továbbra is működik.

Akik a Liszt Ferenc nemzetközi Repülőtérre érkeznek tranzitáló utasokért külföldről, vagy visznek el onnan utasokat más külföldi reptérre, bejöhetnek az országba, de csak kijelölt helyeken állhatnak meg és autóval 24 órán belül, busszal a lehető legrövidebb idő alatt el kell hagyják az országot azon a határátkelőn, ahol bejöttek. Egészségügyi vizsgálat után léphetnek csak be, az utasoknak igazolni kell, hogy rendelkeznek repülőjeggyel, a sofőrnek, hogy Ferihegyre megy utasért, vagy onnan jön utasokkal..

Új határnyitás: Ausztriából osztrákok és magyarok léphetnek be, ha van 4 napnál nem régebbi angol német vagy magyar okirattal, hogy szervezetéből nem mutatható ki koronavírus.
Müller Cecília,

országos tisztifőorvos

Az elmúlt 24 órában 43 új fertőzött lett, 473-ra növekedett az elhunytak száma, közülük legtöbben társbetegségekben szenvedtek, néhányan azonban nem. az elmúlt napon 3 ember hunyt el a vírus miatt. 1659 aktív fertőzött van. A budapestiek aránya ebből 45 százalék, a vidékieké 55 százalék.

A számok napok óta kiegyenlítődöttek, apró változások vannak, de tendenciózusan nézve csökken az aktív fertőzöttek száma, a járvány csökkenő időszakában vagyunk.

Ugyanakkor mégis lett egy nap alatt 43 fertőzött, tehát a járványügyi készültséget fenn kell tartani és nagyon oda kell figyelni minden új adatra, hogy a járványt kontroll alatt tartsuk. Az új esetek közül 16 Budapest, a többi hét másik megyéből regisztrálódott, Zalából például 10 új eset érkezett. A budapestiek közül 4 ember az Óhegy utcai szociális otthonból, a zalai esetek közül 4 fő egy szociális otthonból származik.

Zalában egy családi halmozódást regisztráltak: egy családból három fő érintett, és még lehetnek többen is, ezt vizsgálják.

Most Budapest után Zala megye a legfertőzöttebb.

Oltások az iskolában:

Az NNK tájékoztatást fog adni a kormányhivataloknak, akik az iskolaegészségügyi szolgálatot tájékoztatják a teendőkről. A szülők is személyre szóló tájékoztatást kapnak majd, mit kell tenniük az önkéntes és a kötelező oltások kapcsán. Ez a HPV (lányoknak, önkéntes) és a Hepatitis B elleni oltás (ez kötelező)

A Hepatits B oltásra 98 ezer fő kapta meg az első adag oltást és márciusban lett volna a folytatás, a járvány miatt ez részben elmaradt részben.

A HPV oltás első felét ősszel kapták meg az iskolás lányok, az április oltás elmaradt, a hetedikes lányok tehát most fogják ezt a második oltást megkapni, 41 ezren kérték ezt az oltást.

Minden intézmény megfelelő tájékoztatást fog kapni az oltás lebonyolításáért. Május 25-június 12-e között tervezik a beadást, a szokásos módon, azon a helyen, ahol korábban is megkapták az oltásokat az érintettek. pintos időpontra kell majd érkezni és a higiéniás rendszabályokat is szigorúan be fogják tartani az intézményekben.

Fontos, hogy a hetedikesek ezeket megkapják, ne csússzon át a kampányoltás a következő oltási évadra. Fontos, hogy az oltásokra várakozók mindenképp megjelenjenek a kapott időpontokban az oltások helyszínén.
Kérdésekre adott válaszok

Mire figyeljenek az irodaházakba visszatérők? Válasz: a hely adottságától is függ, külön irodahelyiségeknél nincs gond, fontos a szellőztetés és a személyi higiénia, fontos a klímák karbantartása és a fokozott takarítás, fertőtlenítés. A zsúfoltságot kerüljük el a mosdókban, kávézóhelyeken, ebédlőkben, még nem javasolt a nagyobb társaságok összeverődése munkahelyeken sem.

Mire kell figyelni ottalvós táborok esetén? Válasz: higiénés szempontból is kihívás, főképp egy hálóhelyiségben, ahol sok gyerek van együtt. Az ágyakat egymástól távolabb kell elhelyezni, nagyon figyelni kel az ágyneműk mosatására. Szép időben ajánlott éjszaka nyitott ablaknál aludni a megfelelő szellőzés érdekében, de az ablakokon mindenféleképp legyen rovarháló. A zsúfoltságot kerüljük el, a tisztálkodásnál is legyen egy beosztás, rend.

Szükséges fertőtleníteni az iskolákat nyitás előtt? Válasz: Igen, ez fontos, békeidőben is. Most a járvány levonulása idején is fontos, hogy vírusölő szerrel kell elvégezni a fertőtlenítést. Sok helyen korábban megtörténtek a fertőtlenítések a bezárás után, most újra meg kell tenni ezt.

Van- e szabály arra, hány embert engedhetnek be a strandokra az eredeti befogadóképességhez képest? Válasz: külön jogszabály nem lesz, de az NNK már korábban közzétette a javaslatait, ezek a honlapjukon elérhetők.

Szlovákiából csütörtöktől szabad az átjárás, ha 24 órán belül visszatér, ez a magyarokra is igaz? Válasz: a magyar állampolgárokra is vonatkozik a könnyítés. Az mentesül a hatósági házi karantén alól, aki Szlovákiában címmel rendelkezik, kitölti a formanyomtatványokat és 24 órán belül el is hagyja az országot.

Óvodák újranyitása, hogy történjen? . Válaszok: Azt kérik a szülőktől, hogy itt is tartsák be a gyerekek érkeztetésekor a megfelelő védőtávolságot. Ahol a gyerekeket öltöztetik, ott egyszerre ne legyenek sokan egy helyiségben, maximum 2-3 gyermek, a helyiség méretétől függően. Felnőtteknek a maszk viselése lehetséges ilyenkor, de nem kötelező.

Csökkent a háziorvosok által kért koronavírus tesztek száma? Válasz: ez a szám nagyon változó, az OMSZ munkatársai veszik le a mintákat, de csak összesített adatok vannak, mert a mentők nem csak háziorvosok kérésére vesznek mintát, volt, hogy 100, volt, hogy ezernél több mintát vettek egy nap, tegnap épp 400-nál valamivel többet.

Mi a helyzet a tatabányai Szent Borbála kórházban? Válasz: a legtöbb szolgáltatás vonatkozásában ma reggel nyolc órától újra lehet indítani, újra fogadhatnak betegeket. Kivétel néhány osztály: neurológiai sztrók osztály, gasztroenterológia, nefrológia, kardiológia, pszichiátria és urológia, ezek is hamarosan várhatóan kinyithatnak.

Hogy alakulhat a fertőzés nyáron? Válasz: számos teória létezik, biztosat senki nem tud. Valószínű, hogy lesz egy második hullám, mert ez egy légúti vírus, mely az őszi téli időszakban aktívabbá válik és ezek a vírusok mutatnak szezonalitást is. De ez egy új vírus, vannak olyan megítélések, melyek szerint bizonyos mértékig velünk marad ez a vírus, vagy beleszelídül a többi, korábban is megbetegedéseket okozó koronavírus közé. Valószínű, hogy ősszel és télen kell majd megbetegedésekkel számolni, ezért a járványügyi éberséget folyamatosan fenn kell tartanunk.

Van-e olyan az új fertőzöttek között, aki nyilvános helyen kapta el a vírust? Válasz: 2 olyan zárt közösség van, ahol új fertőzöttek (4-4 fő, Budapest, Zala) érkeztek, a többiek vagy hozzájuk kapcsolódnak, vagy valahol máshol, nyilvános helyen kapták el, de nem lehet megmondani csak nagyon ritkán, hogy ki, kitől kapott el egy fertőzést, csak akkor, ha ezek izoláltan történtek, akkor is csak feltételezhető, valószínűsíthető. a lényeg, hogy van még a területen is fertőződési lehetőség, bár alacsony számban, azonban a vírus még mindig köztünk van.

blikk.hu

Feltöltve: 2020.05.21.
Megnézve: 657

| Többi

További hírek

Vissza a főoldalra