HIRDETÉS
HIRDETÉS

A szerdai kormányülést követően csütörtökön Gulyás Gergely és Szentkirályi Alexandra tájékoztatta a sajtót a döntésekről a Kormányinfón.

Fontos:

Megszűnnek a tranzitzónák
A rendkívüli jogrend megszüntetéséről és a járványügyi készültség fenntartásáról nyújt be törvényt a kormány kedden

A kormányinfón elhangzott:

A tegnapi kormányülés uniós témájú ülés volt, de a járvány is szóba került.

A védekezést áttekintette a kormány, az első fázist sikeresnek ítélték, de a járványveszély továbbra is fennáll. A tegnapi 1674-hez képest 1659-re csökkent az aktív fertőzöttek száma. Az egyensúly törékeny, nem minden nap csökkent az aktív fertőzöttek száma, a védelmi szabályokat továbbra is mindenkinek be kell tartani.

A magyar védekezés Európa egyik legsikeresebb védekezése volt, ebben a szabályokat betartó állampolgároknak nagy szerepük volt.

Gulyás Gergely ezután felsorolta, hogy Olaszországgal összehasonlítva a járvány kezdetétől mennyivel előbb vezetett be Magyarország védelmi intézkedéseket.

A védekezés második szakasza ma arról szól, hogy azokat az intézkedéseket, amik beváltak, fenn kell tartani: marad az operatív törzs, az egészségügyi intézményekben pedig fenn kell tartani a különleges intézkedéseket.

Jövő kedden a kormány benyújtja a parlament elé a törvényjavaslatot, amely lehetővé teszi a rendkívüli felhatalmazás visszaadását, de ezzel egyidőben lehetővé teszi a bevált intézkedések fenntartását is. és az egészségügyben a járványügyi készültséget.
Bezárják a tranzitzónákat

A magyar tranzitzónával kapcsolatos uniós ítélettel a kormány nem ért egyet, kockázatosnak tartja, de a törvények kötelezőek az ország számára is, ezért az a döntés született, hogy a tranzitzónákat megszünteti a kormány. Aki idegenrendészeti őrizetben volt, az abban marad, aki nem így volt a tranzitzónában, azt a 280 embert menekültügyi befogadó állomásra szállítják.

Aki Magyarországra be kíván jutni, az ezek után a külképviseleteken jelentkezhet azon országokban, amelyek nem az EU tagjai.
Gazdaságvédelem:

Álláskeresési járadékban 101447-en részesülnek, egyéb álláskeresési támogatásban több mint 71 ezren. Megemelték a közfoglalkoztatotti keretet 100 ezerrel. 3000 új álláshely lesz a honvédségnél, a szerződés aláírásával 100 ezer forint jár, aztán kiképzést és fizetést kap a jelentkező.

Eddig 106 ezer vállalkozóra nyújtották be a bértámogatásra a kérelmet, a kutatás-fejlesztés területén 9300 kérelem jött, a vállalkozások a beruházásösztönzési támogatásért cserébe 96 ezer munkahely megőrzésére vállaltak garanciát.
Az egyszerhasználatos műanyagok

A tiltásra vonatkozó törvényjavaslatot visszavonták, de a kormány szándéka nem változott, hisz az egyszerhasználatos műanyagok betiltása uniós kötelezettség is. A jelenlegi járványhelyzetben azonban a munkahelyek védelme a legfontosabb, a munkahelyek megtartására előbb garanciát kell kapni, az unió pedig júniusban ad tájékoztatást a tagállamoknak. Ezután egyeztetni kell az ágazattal, hogy az érintett dolgozók munkahelyei megmaradjanak, illetve a cégek dolgozni tudjanak a továbbiakban is.
Uniós költségvetés

Egy német–francia kezdeményezés további 500 milliárd eurót adna a járványkezelésre a tagállamoknak. Előtte V4-es egyeztetés volt a német kancellárral is. Az unió 7 éves költségvetése 1100 milliárd euró. ehhez tenne hozzá a javaslat további 500 milliárd eurót, ami nem lenne a költségvetés része. Érdekünk, hogy ezen a javaslaton nyerjenek a V4-ek és Magyarország, azokra az országokra gondoljanak főképp, akik alacsonyabb bázisról indulnak.

Az 500 milliárdot 30 éves hitelfelvételként biztosítanák a tagállamoknak, tehát vissza kell fizetni, de, hogy ez hitelként vagy támogatásként érvényesüljön-e, azon még vita van. A V4 kormányfői június első felében Brnóban egyeztetnek az ügyről.
Iskolák, óvodák, bölcsődék

Mivel a védekezés sikeres volt és a járványveszély mértéke csökkent, ezért az óvodák, bölcsődék a megyékben május 25-től, a fővárosban június 3-tól újranyitnak. Az iskolákban a digitális munkarend jól működik, ezért a tanév végéig, június 15-ig érvényben marad. Június 2-tól ugyanakkor engedélyezik a pedagógusok és tanulók találkozását kis csoportokban az iskolákban is. Június 26-ig az iskolákban fenn kell tartani a gyermekek felügyeletét. Eddig az étkezést is biztosítani kell, június 29-től állnak át a nyári szünetre érvényes rendbe. Ballagásokat ne szervezzenek hagyományos módon most, csak sokkal kisebb létszámban, például egy adott osztály számára lehet ballagást, tanévzárót, bizonyítványosztást szervezni.

Június 16-ától ottalvós nyári táborokat is lehet tartani.
Kérdésekre adott válaszok

Javasolják az otthoni munkavégzés fenntartását? Válasz: Ezt a munkáltatókra bízza a kormány. De: Magyarországon rendkívül alacsony volt a távmunkában résztvevők aránya. Az elmúlt hónapok tapasztalatai esetleg arra indítják majd a cégeket, hogy növeljék a távmunkában dolgozók számát, ebben lehetnek pozitív tapasztalatok az elmúlt hónapokból.

Legalább néhány településen engedik a parkolódíjak beszedését? Válasz: a veszélyhelyzet időszakában nem kell parkolódíjat fizetni, a cél, hogy a tömegközlekedésben a tömeget kerüljük el, ez a helyzet nem változott. A fertőzöttség veszélye csökkent, de továbbra is kerülendő a tömegek kialakulása.

Kásler Miklós szerint át kel gondolni az egészségügyi struktúrát. Mik az irányok? Válasz: indokolt a struktúra átgondolása. Az, hogy Magyarországon erős állami egészségügy van, pozitívum volt a járványhelyzet kezelésében, így ez megőrzendő. Az egészségügyi dolgozóknak sokat köszönhetünk. Látszottak persze, a hiányosságok a finanszírozás és a készletgazdálkodás területén, itt a lehetőség a szükséges tapasztalatokat összegezni és megtenni, ami szükséges.

Pesti úti idősotthon kérdése. Válasz: Folyamatban van egy eljárás, a főpolgármester kizáratná elfogultság miatt a fővárosi kormányhivatalt, erről a szakminisztérium dönt. Még előtte higiéniai szabályok megsértése miatt egymilliós büntetést róttak ki az idősotthonra. Folyik eljárás az egészségügyi ellátás hiányosságai miatt is.

Ellenzéki településeken csökkentették a közalkalmazottak fizetését, volt erre jogalap? Válasz: Ha a munkaidő csökkent, csökkenhet a bér is.

Miért csúszott a költségvetés elkészítése? Egy hetet csúszott a jövő évi költségvetés, a teljes áprilisi adatokat várták, hétfőn bólint rá a kormány, majd kedden benyújtják a parlamentnek. A pénzügyminisztérium 3 százalékos recessziót jósol.

A rendeleti kormányzás visszavonásával a védelmi intézkedéseket is visszavonják? Válasz: a veszélyhelyzet megszüntetésével minden rendelet hatályát veszti, amit a veszélyhelyzet alatt hoztak. Ezért van arra szükség, hogy az országgyűlés döntsön a szabályok fenntartásáról, törvényben.

Lesz-e szerepe Pintér Sándornak az egészségügyben a veszélyhelyet után? Válasz: az operatív törzs fennmarad, Pintér Sándor ezt vezeti és a kórházparancsnokokért is felel. A kórházparancsnoki rendszer fennmarad, amíg járványügyi védekezésre szükség van.

Töretlen a bizalom Kásler Miklós iránt a miniszterelnök részéről? Válasz: egy sikeres védekezés után nem támadás, hanem köszönet illeti a védekezőt.

A kiemelt gazdasági övezetek kérdése. Válasz: méltánytalan vita indult a kérdésben, a megyei jogú városokra és Budapestre nem vonatkozik a törvény. Azokra a kisebb településekre vonatkozik, amelyek milliárdokra tesznek szert, a szomszéd település pedig egy fillért sem kap. A kisebb települések nagy iparűzésiadó-bevételeit több településen osztják szét.

Meghívják Karácsony Gergelyt a kormányülésekre? Válasz: Eddig is volt ilyen, volt, hogy írásban kérdezték, fontos ügyekben a főváros kapcsán ez ezután is így lesz.

A felhatalmazás visszaadása azt jelenti, hogy minden korábbi szabály hatályát veszti? Válasz: A személyes szabadságot korlátozó intézkedéseket ezután nem lehet ugyanilyen formában bevezetni, bár az országos tisztifőorvos békeidőben is fontos jogosítványokkal rendelkezik. Éppen azért cél, hogy ne csak a veszélyhelyzet végéről, hanem a járványügyi szabályokról is döntsön a parlament.

Ha lehet lakodalmat rendezni, akkor színházi előadást miért nem? Válasz: Pillanatnyilag rendezvénytilalom van, nem tudni, meddig. Augusztus 15-ig az 500 főnél nagyobb rendezvények tilosak, az biztos. Sok fesztiválszervező kérése volt, hogy döntés legyen, mert ha nem tartják meg mégsem a rendezvényt, másképp alakul a polgárjogi felelősség kérdése. A kormány ezen felül folyamatosan vizsgálja, mikor és milyen rendezvényeket lehet már megtartani. Ha a virológusok szerint majd egy színházi előadás nem jelent aránytalan veszélyt, akkor döntenek, hogy ezeket meg lehessen tartani.

Miért van az, hogy a munkahelyek megtartására szolgáló forrást például a Budapest–Belgrád vasútvonalra fordítják? Válasz: a vasútról már korábban döntés született, azt pedig könnyű belátni, hog egy ilyen beruházás munkahelyeket teremt.

Miért kell épp most minden idők leglátványosabb augusztus 20-i tűzijátéka? Válasz: a tűzijáték ügyében nincs végleges döntés. Ha a vírushelyzet megengedi, akkor a turizmus élénkítésére egy igen jó alaklom egy háromnapos budapesti rendezvény.

Bizonyos készülékek, melyek Magyarországra érkeztek, lélegeztetőgépként, valójában nem azok. Mi történik ez ügyben? Válasz: Az az írás, mely ezzel kapcsolatban megjelent, súlyosan félrevezető állításokat tartalmaz. A Semmelweis Egyetem négy orvosképző egyetem nevében bonyolított le igényfelmérést, amelynek az eredménye ennek az volt, hogy ez a beszerzés megfelel a követelményeknek és a WHO ajánlásainak, amely szerint non-invazív lélegeztetésre alkalmas eszközöket alkalmazzanak a koronavírus betegek lélegeztetésénél, ameddig csak lehetséges.

Mit tanácsol a kormány a külföldi nyaralást tervező családoknak? Válasz: amíg lehet, várjanak a döntéssel, Közép-Európa nem áll rosszul, elképzelhető, hogy lesznek lehetőségek ezekben az országokban. Olaszország már nehezebb eset. Magyarország azon van, hogy megnyithassa a határait azon országokkal, ahol nem nagyobb a veszély, mint nálunk.

Egy roma polgárjogi aktivista szerint 500-600 településen van szegregált oktatás. Válasz: nem tudom, vannak e olyanok, akik többet ártottak a hazai cigányságnak, mint a magukat roma polgárjogi aktivistáknak nevezők. De a kérdés figyelmet érdemel: hiába újítunk fel iskolákat, hiába van olyan település, ahol kisebbségben vannak a romák, de a többiek mégis elviszik a gyerekeiket másik településre. Ehhez rendre van szükség, ezért megerősítik az iskolarendőri intézményt.

Szűkmarkúak a magyar munkahelymentő bértámogatások az Európai Bizottság országjelentés szerint. Válasz: Mi azokat a megállapításokat irrelevánsnak tekintjük, amelyek nem gazdasági jellegűek, mert a bizottságnak gazdasági kérdésekben van felhatalmazása. Pozitív, hogy a munkanélküliség tekintetében az egyik legjobb helyre tesz minket a jelentés. Vannak viták is, mert nem szerepel a jelentésben azon intézkedések hatása, amelyek következtében pénz maradt a magyar családoknál.

Új stadion lesz Pécsen? Válasz döntés még nincs, egy elvi szándéknyilatkozatról van szó.

blikk.hu

Feltöltve: 2020.05.21.
Megnézve: 510

| Többi

További hírek

Vissza a főoldalra