HIRDETÉS
HIRDETÉS

Május 26-án nyújthatják be az országgyűlésnek a vészhelyzet megszűnéséről szóló jogszabálytervezetet – írja a Magyar Hang a Hír TV műsora alapján.

A képviselők a tervezetet júniusban fogadhatják el, így akkor lehet vége a rendkívüli jogrendnek.

Gulyás Gergely szerint ettől a tervtől akkor térhetnek el, ha radikálisan megnő a fertőzések száma, illetve tömegessé válnak a megbetegedések.

Magyarországon március 11-én hirdették ki a vészhelyzetet a koronavírus miatt, és a kormány sorra hozta meg az olyan korlátozó rendeleteket, amelyekre csak ilyen rendkívüli jogrend idején van lehetőség.

Az országgyűlésben komoly vita zajlott a felhatalmazás kapcsán készült jogszabályról. Azzal az ellenzék is egyetértett, hogy ilyen esetben a kormánynak különleges lehetőségei legyenek a gyors intézkedés érdekében, azt viszont határozottan ellenezték, hogy a felhatalmazásnak nem határozták meg időben a végét. Amellett érveltek, hogy legfeljebb 90 napra szóljon ez a hatalom, majd utána meg lehet vizsgálni, szükséges-e még.

Azonban az elfogadott jogszabály az országgyűlés kezébe adta a döntést, a parlamentben pedig továbbra is kétharmados többsége van a Fidesznek és a KDNP-nek.

blikk.hu

Feltöltve: 2020.05.18.
Megnézve: 505

| Többi

További hírek

Vissza a főoldalra