HIRDETÉS
HIRDETÉS

Ahogy arról beszámoltunk, újabb 11 fertőzöttel 744-re emelkedett hazánkban az igazolt koronavírus-fertőzöttek száma. A népegészségügyi központ hétfő reggel közölt adatai szerint a járványnak újabb 4 halottja van. A halottak száma 38-ra nőtt. Eddig 67-en épültek fel a betegségből.

Az operatív törzs hétfői tájékoztatóján Kiss Róbert elmondta, a rendőrség folyamatosan ellenőrzi a közterületeket, és az a tapasztalat, a jó idő beálltával sokkal nagyobb számban járnak ki az emberek. 4292 rendőri intézkedés volt a kijárási korlátozással kapcsolatban, 3102 végződött figyelmeztetéssel, és 532 esetben szabtak ki helyszíni bírságot. 648 esetben pedig feljelentéssel éltek.

A rendőri intézkedések száma a duplájára emelkedett Budapesten.

A szombati naphoz képest vasárnap. Összesen 614 esetben intézkedtek a budapesti rendőrök a kijárási korlátozás nem betartása miatt.

A friss kormányrendelet, amiben felfüggesztették a parkolási díjak fizetését, abban az is szerepelt, hogy a korábban személyes megjelenéshez kötött eljárásoknál telekommunikációs eszközöket használjanak. Amennyiben ez nem lehetséges, úgy 3 hónapra fel kell függeszteni az adott eljárást, mondta Kiss.

A mai napon a vírusjárvánnyal kapcsolatban elrendelt büntetőeljárásokról száma 159:

37 esetben csalás,
11 esetben járványügyi szabályszegés,
24 esetben közveszéllyel fenyegetés,
45 esetben rémhír terjesztéssel

összefüggésben. A hétfő reggeli adatok szerint 14 325 hatósági házi karantén van, és több mint 112 ezer ellenőrzést hajtott végre a rendőrség.

Müller Cecília elmondta, a parkolás térítésmentessé tétele ne jelentsen lazítást, ez csak azt a célt szolgálja, hogy a tömegközlekedést ne kelljen igénybe venni. Nagyon sok lett az autó a fővárosban, mondta, de kérte, lehetőleg ugyanúgy maradjon otthon mindenki, mint eddig.

Müller elmondta, hogy két súlyos betegnél is van remény a gyógyulásra, ők korábban lélegeztetőgépen voltak, de annyit javult az állapotuk, hogy le lehetett venni őket róla.

A szociális intézményekben dolgozó ápolókra, nővérekre és személyzetre hívta fel ma külön a figyelmet az országos tisztifőorvos, külön megköszönve a munkájukat. Hozzátette, hogy az egészségügyi dolgozók mellett a szociális területen dolgozókra többletteher hárul. A jobb munkamegosztás miatt úgy alakították át a munkaidejüket, hogy a 24 órás műszak után 48 órás pihenőidő jön.

Továbbra is vezet Budapest és Pest megye: az összes nyilvántartott fertőzöttek kétharmada él itt. De az egész ország területén jelen van a vírus.
Az újságírói kérdésekre adott válaszok:

Nincs bizonyíték arra, hogy az időjárás befolyásolná a vírus terjedését.
A WHO magyarországi vezetőjével folyamatos szakmai kapcsolatban vagyunk, nehéz lenne elhinni, hogy olyan nyilatkozatot tenne, ami nem fedi a valóságot, mondta Müller Cecília. A New York Times-nak nagyon sok dolga lehet otthon, van ott elég probléma, hogy azzal foglalkozzon, a magyar járványügyi dolgokat bízzák a magyar hatóságokra, tette hozzá, reagálva az amerikai lap cikkére, ahol a WHO magyarországi vezetőjének állítólagos titkos leveléről írtak, amiben azt állította a vezető, hogy Magyarország már egy hónapja tömeges megbetegedések szakaszában van.
Csoportos a megbetegedés, ha közösségi terjedés van, és nem tudjuk már minden esetben beazonosítani, hogy ki, kitől kapta a betegséget. Tömegesnél még nem tartunk viszont, mondta az országos tisztifőorvos.
A mai naptól kezdve fokozottan ellenőrzik a rendőrök azokat a helyeket, ahol várhatóan sokan jelennek meg jó időben, például népszerű kirándulóhelyeket.
Gyanús esethez a háziorvos hívja a mentőt, ott megtörténik a mintavétel, majd laboratóriumba szállítás. Ha valaki pozitív, a környezetében is mintáznak. Müller Cecília szerint kielégítik az előírt mintavételezést.
A rendőrségi vezetés minden nap egyeztet a szomszédos országokkal. A humanitárius folyosók működnek, azokat folyamatosan ellenőrzik, a kijelölt pihenőhelyekkel együtt. Az eddigi tapasztalatok meghozták az eredményt, mondta el Kiss Róbert.
A dohányzás krónikus hörghurutot tart fent, kockázatot jelent, a gyógyulást hátráltathatja koronavírus esetén. De ha kimegy az erkélyre, megteheti, de úgy, ne a szomszédra szálljon, mondta Müller.
Ahol nagy mennyiségben keletkezik egyéni védőfelszerelésekből származó hulladék, lásd kórházakban, külön kell gyűjteni. A háztartásban keletkezett ilyen hulladékot, például pelenkákat, maszkokat, kesztyűket zacskóban, dupla falú zacskóban kell gyűjteni, és egy-két napos állás után a kommunális hulladék közé dobható.
A magyar rendőrség a hatósági házi karantént nagy létszámmal végzi, Kiss Róbert hozzátette, sokat segítene, ha a figyelmeztető jelzéseket látható helyre tennék ki az emberek. Nem például az ablakra, amire ráeresztik a redőnyt.
Az ismert tény, hogy a vírus magas hőmérsékleten elpusztul. De nyilvánvalóan nem így van a szaunában, hiszen a szervezetbe jutott vírus nem pusztul el a szaunában, a csoportos szaunázás pedig egyenesen tiltott. A szauna a vírus kezelésére nem alkalmas, mondta a tisztifőorvos.
Az országos mentőszolgálat 55-re növelte azon kocsik számát, akik a területeken a mintavételt végzik. Nem a mentésből vonódtak ki.
Az elmúlt napok hírei alapján tudjuk, hogy az idős otthonok kifejezetten veszélyes szituációba kerülnek, ha valaki beviszi a betegséget. Több otthonban jelenleg is zajlik a vizsgálat, a szűrés, és találnak újabb eseteket is, mondta Müller. A kérdés a Pesti Úti Idősek otthonára és a zuglói idősek otthonára vonatkozott, a választ ezekre adta a tisztifőorvos. Azokat a lakókat, akiknek pozitív lett a tesztje, de nincsenek rosszul azoknál izolációt alkalmaznak, akik állapota igényelte, azokat kórházba szállították.
Kiss Róbert elmondta, hogy ha valaki igazoltan koronavírus-fertőzött, és úgy szegi meg a zárlati kötelezettségeit, akkor bűncselekményt követ el, az ügyét büntetőeljárásban vizsgálják. Azok azonban, akinél nincs igazolva a fertőzés, csak például külföldről jött haza, és úgy nem tartja be hatósági házi karantént, az szabálysértést követ le, és annak megfelelően kezelik az ügyét is.

index.hu


Feltöltve: 2020.04.06.
Megnézve: 246

| Többi

További hírek

Vissza a főoldalra