HIRDETÉS
HIRDETÉS

Az ausztrál kormány arra kér minden külföldit, több mint kétmillió embert, hogy a lehető leggyorsabban hagyja el az országot, miután az új koronavírus világjárványa miatt jelentős gazdasági visszaesés és munkanélküliség várható ott is, írja az MTI.

A kérés az ideiglenes vízummal rendelkezőkre, tehát a diákokra, vendégmunkásokra és turistákra is vonatkozik, az állandó letelepedett státusszal rendelkezőkre nem. „A külföldiek nagy hasznot hajtanak az ausztrál gazdaságnak és mindennapi életünknek, de nyomatékosan arra kérjük az ideiglenes vízummal itt-tartózkodókat, akik önerőből nem tudják fenntartani magukat a következő fél évben, hogy minél hamarabb térjenek haza” – közölte szombaton Alan Tudge, a bevándorlási ügyek ügyvezető minisztere.

A minisztérium közlése szerint nagyjából 203 ezer turista és 118 ezer idénymunkás lehet az országban – utóbbiak többsége a szabadsága alatt hátizsákos turistaként utazza körbe az országot, és legálisan munkát vállal ott, ahol épp rövid időre megáll. A kormány kérése után az idénymunkások csak abban az esetben maradhatnak az országban, ha bizonyos szektorok valamelyikében vállalnak munkát, köztük az egészségügyi ellátásban, idős-, fogyatékos- vagy gyerekgondozásban, a mezőgazdaságban vagy az élelmiszer-feldolgozásban.

Ausztráliában nagyjából 565 ezer külföldi diák tanul, ők 32,4 milliárd ausztrál dollárral (6577 milliárd forint) gyarapítják az ausztrál gazdaságot, ami azt jelenti, hogy ez a harmadik legjelentősebb exportszektor a vas- és szénkivitel után, ráadásul a külföldi diákok 250 ezer embernek adnak munkát. A kormány őket nem kéri távozásra, ha továbbra is fent tudják tartani magukat önerőből vagy olyan munkából, amelyet az említett területek valamelyikén vállalnak.

Mehreen Faruqi, a zöldek egyik szenátora bírálta a kormányt a külföldi diákokkal szembeni politikája miatt. „Több száz külföldi diák keresett meg engem az utóbbi napokban, és panaszkodott nehézségeire. Most pedig a kormány ki is jelenti, hogy a kisujját sem mozdítja meg azokért, akik tandíjuk befizetésével és munkájukkal hozzájárulnak az ország gazdaságához” – közölte a szenátor.

Ausztráliában eddig 5550 koronavírusos megbetegedést regisztráltak, az áldozatok száma 30, a gyógyultaké 585 fő.

blikk.hu

Feltöltve: 2020.04.04.
Megnézve: 264

| Többi

További hírek

Vissza a főoldalra