HIRDETÉS
HIRDETÉS

Mára újabb húsz személynél mutatták ki a koronavírust Magyarországon, ezzel az igazolt fertőzöttek száma 187-re emelkedett. A keddi 20 új megbetegedett személy mindegyike magyar. Ezek után 11 órától tart sajtótájékoztatót az operatív törzs.

Lakatos Tibor, az Operatív törzs ügyeleti központjának vezetője:

- Ma reggel 3 millió maszkot, 100ezer tesztet és 85 lélegeztetőgépet hoztak repülővel Kínából.

- A tegnap érkezett eszközöket a kórházakba szállították, minden alkalmazott viselni fogja az intenzív osztályokon.

- 15 ezer forintra emelkedik április 15-től a pin kód nélküli érintéses fizetések határa a boltokban.

- Egyre több a csaló, egyre több bűnözőre és rémhírterjesztőre csapnak le.

- Egyre többen szegik meg a hatósági házi karantén szabályait, már 177 szabálytalanság volt, 24 helyszíni bírságot, 133 ember ellen szabálysértési feljelentést tettek. Ellenőrzik az üzleteket is, a szabálytalanságok miatt több eljárás is indult.

- A hatóság tudja, hogy a büntetések nem feltétlenül érnek el eredményt, de felhívták a figyelmet, hogy a karanténban lévők hordozók lehetnek, megfertőzhetnek másokat, mások halálát is okozhatják, ezért kell betartaniuk a szabályokat.

- A határokon a forgalom a helyzethez képest gördülékeny, néhány helyen alakultak ki kisebb várakozási idők.
Müller Cecília tisztifőorvos:

Kilencre emelkedett a koronavírusban elhunytak száma - a kilencedik halott egy fiatal nő, akinek számos krónikus betegségben szenvedett: szív- és keringési rendellenességei és anyagcsere betegségei voltak. Bárki megfertőződhet, bárki bárkit megfertőzhet. Mivel sokkal több lehet a fertőzött, mint gondoljuk, ezért a külföldről hazaérkezők sokat segíthetnének, ha otthon maradnak két hétig. Azokat az időseket is köszönet illeti, akik önkéntes karanténba vonultak: ők veszélyeztetettek.

Praktikus tanácsok:

Várandósok, kismamák, újszülöttek: A várandósság nem jelent külön kockázati tényezőt.Várandós anyák azonban ne menjenek közösségbe, ne csoportosuljanak, válasszák a modern infokommunikációs lehetőségeket a kapcsolattartáshoz a megváltozott immunrendszerük miatt. Különösen tartsák be a helyes módon véghezvitt gyakori kézmosást. Archoz, szájhoz, szemhez ne nyúlkáljanak ők sem.

Rendszeresen, sokszor, rövid ideig, hatékonyan szellőztessünk a lakásban.

A kisgyerekek játékait rendszeresen mosogassuk el, napi fertőtlenítő tisztítás javasolt.

Érzékeny ez a vírus, egy liter vízbe 5 milliliter, két löttyentés hipó már megöli

Panasz esetén telefonon keressük az orvost.

Racionalizálják a háziorvosi ellátást, az orvos-beteg és a betegek egymás közti találkozásainak minimalizálása a cél. Járásonként és kerületenként módosul a betegellátás.: Akut légúti betegek részére kialakítanak egy kis ellátó egységet, más panasszal orvoshoz fordulóknak pedig egy másik helyszínt. Jelenleg szervezik ezt a rendszert, egy héten belül megvalósulhat.

blikk.hu

Feltöltve: 2020.03.24.
Megnézve: 253

| Többi

További hírek

Vissza a főoldalra