HIRDETÉS
HIRDETÉS

Közel 4 százalékot esett hétfőn az olaj ára annak hatására, hogy a koronavírus terjedése miatt erősödnek a félelmek a kereslet visszaesésétől – írja a Reuters.

Az olasz fejlemények az európai tőkepiacokat is megviselik, a Stoxx Europe 600 index zuhanóban van a tőzsdenyitás óta, különösen az autógyártók és a bányászcégek lejtmenete miatt, kora délutánig 4,2 százalékos a mínusz. A londoni FTSE 100 3 százalékot, az S&P 500 index 3,7 százalékot esett hétfőn, míg az új fertőzésekhez közel eső milánói tőzsde 4,5 százalékot. Ázsiában már a múlt héten ez volt a helyzet, különösen Szöult ütötte meg a járvány (-3,9%), de Hong Kong, Sydney és Sanghaj is lejtmenetbe kapcsolt (Japán valószínűleg csak azért nem, mert ott vakáció van). A részvénypiacokon belül nagy különbségek vannak az egyes cégek és ágazatok közt, az Egyesült Királyságban az EasyJet légitársaság szívott igazán nagyot (-14%), de a British Airwayst tulajdonó IAG és 8,5 százalékkal kevesebbet ér, mint a múlt héten.

A nyers Brent olaj ára hordónként 56,7 dollár lett 1,78 dolláros csökkenést követően. Elemzői szerint az olajár sebezhető marad, mert a piaci szereplők korábban nem árazták be azt a kockázatot, hogy világjárvánnyá válik a kínai koronavírus. Kínában javuló tendenciát mutat a vírus terjedése, de közben a kórokozó megérkezett más országokba is, és ijesztő sebességgel terjed például Dél-Koreában , Iránban és Olaszországban .

A kínai helyzet enyhülése viszont a másik oldalon segíthet stabilizálni az energiahordozó árát, Hszi Csin-ping elnök vasárnap bejelentette, hogy a gazdasági károkat mérséklendő bizonyos szabályozásokat újragondolnak. Hétfőn az is kiderült, hogy 4 tartományban, ahol már stabilizálódott a helyzet, visszavesznek vészhelyzeti intézkedésekből.

Míg az olaj és a tőzsdék megsínylik a koronavírussal kapcsolatos félelmeket, az arany ára szokás szerint szárnyal. A kockázatos időkben a befektetők menedékéül szolgáló nemesfém megint hét éves csúcsot döntött, hétfőn már 2 százalékkal drágult a rúdarany, jelenleg unciánként 1680 dollárért forog.

A világgazdaság minden bizonnyal súlyosan megsínyli majd a koronavírus-járványt, hiszen több szektort közvetlenül is érint (pl. turizmus, szállítmányozás), sok más ágazat pedig a globális beszállítói láncokon keresztül válik kitetté. A várható hatásokról itt írtunk bővebben.

index.hu

Feltöltve: 2020.02.24.
Megnézve: 268

| Többi

További hírek

Vissza a főoldalra