HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiss László III. kerületi és Szaniszló Sándor XVIII. kerületi polgármester otthagyja az MSZP-t és átlép a DK-ba, ezzel tovább erősödik a DK a fővárosban. A két polgármester megerősítette az információnkat az Indexnek. Két fő okát fogalmaztak meg a döntésüknek:

"A polgármesteri programunk végrehajtásához a DK politikai közösségétől kaptunk megfelelő garanciákat és politikai támogatást. Másrészt az európai politikát illetően az a vonal áll hozzánk a legközelebb, amelyet a Dobrev Klára vezette EP-delegáció képvisel például az európai minimálbér, minimálnyugdíj és családi pótlék kérdésében." - ezt a közös választ küldték az Indexnek.

Hozzátették a lépés nem személyes politikai megfontolás, de „polgármesterként közvetlen közelről látjuk a méltatlan közalkalmazotti bérek és az alulfinanszírozott egészségügy minden következményét. Ennek megoldásához, akár visszafordításához éppen a DK európai politikája lehet a kulcs.”

Még nem írták alá a belépési nyilatkozatot a DK-nak, a belépésről a DK testületei, a helyi pártszervezetei döntenek. Ez szerintük jövő héten megtörténik. De csütörtökön tájékoztatták a döntésről az MSZP kerületi elnökeit, akik elfogadták a döntést. Kiss László pártcseréje viszont a lap forrásai szerint totális meglepetést okozott az MSZP-ben, mivel ő nem tájékoztatta párttársait.

A két politikus pártváltása azért is lehet fontos, mert így megváltozhatnak az erőviszonyok Budapesten: a 33 fős fővárosi közgyűlésben jelenleg az MSZP-nek 7, a DK-nak 4 fős frakciója van, ez az arány a két MSZP-s váltásával 5-6-ra fordul Gyurcsányék javára. Így a DK-nak jóval nagyobb súlya lesz a közgyűlésben.

blikk.hu

Feltöltve: 2020.02.20.
Megnézve: 258

| Többi

További hírek

Vissza a főoldalra