HIRDETÉS
HIRDETÉS

Rohamos emelkedésnek indult a Kínából indult új koronavírus miatt megbetegedettek és a halálos áldozatok száma is. Világszerte óvintézkedéseket vezetnek be, Csehországban már a nemzetközi reptereken vizsgálják a beutazókat, Olaszországban elhalasztják az ott élő, 30 ezres kisebbség kínai újévi ünnepségét Rómában. Amerikában már azonosították a negyedik beteget. Kínában több ezer a fertőzött és a fertőzésgyanús eset, a halottak száma rohamosan emelkedik.

Kínában mindent megpróbálnak a járvány megfékezésére. Lezárták Vuhan városát, a tartományban is korlátozták a közlekedést, több tízmillió emberét. Sok helyen autóval sem lehet utazni egészségügyi ellenőrzés nélkül. Hatalmas sebességgel gyártják és szállítják ki a Kínában a szmog miatt egyébként is elterjedt védőmaszkokat. Közben a lezárt városból egyre-másra érkeznek a hivatalos verzióknál sokkal rosszabb képet festő videók.

Olaszország és Franciaország is hazaszállítaná Vuhanban rekedt polgárait, az ott élő ötven olasz ezt elutasította. Franciaországban hat gyanús beteget kezelnek elkülönítve. Mellettük három emberről be is bizonyosodott a koronavírus-fertőzés: egy Párizsban turistáskodó kínai házaspár és egy Bordeaux-ban élő kínai származású francia férfi a betegek. Mindhárman a héten érkeztek a fertőzés gócpontjának számító kínai Vuhanból. Ha bárki kéri, hogy Vuhanból hazahozzák, arra karantén vár rájuk Franciaországban.

A vírust hivatalosan 2019 nCoV-nak nevezték el, a légutakat érintő betegségről nem sokat tudni, de tény, hogy míg először csak állatok között terjedt, utána már állatról emberre, és emberről emberre is. Hosszú, akár 14 napos lappangási ideje is lehet, és már ekkor is fertőz.

Magyarországon az eddigi nyilatkozatok szerint nincs fertőzött. Vuhanban él néhány magyar, közülük nyilatkoztak már a kint tapasztaltakról.

Kínában szinte mindenki maszkot hord már, még a Tienamnen téri díszőrség is.

blikk.hu

Feltöltve: 2020.01.27.
Megnézve: 656

| Többi

További hírek

Vissza a főoldalra